Paksi bővítés

Előzetes dokumentumokkal kritizálja Paks II-t Jávor Benedek

2015. június 22. 14:42
A paksi bővítéssel kapcsolatos szakmai dokumentumok jutottak Jávor Benedek PM-es EP-képviselő birtokába. A dokumentumok szerint léteznek megvalósíthatósági tanulmányok, de gyenge minőségűek; míg a többi szakmai anyag szerint az új erőmű leginkább a régit szoríthatja ki a piacról. Az új blokkok vízhűtése is gondot okozhat.

A napokban a hozzám eljutott néhány dokumentum alapján viszont biztosan állíthatjuk: léteznek megvalósíthatósági tanulmányok, ezeket azonban nem véletlenül tartják titokban” – írja blogján Jávor Benedek, a PM EP-képviselője, aki régóta szeretné nyilvánosságra hozni a paksi beruházást megalapozó tanulmányokat. A Jávor által most közölt dokumentumok egyike megjegyzéseket fűz a megvalósíthatósági tanulmányhoz; míg a másik két dokumentum közül az egyik az új objektum vízhűtésével, a másik pedig az új atomerőmű rendszerbe illeszthetőségéről szól.

Az első dokumentum egy belső MVM-es feljegyzés, amely a megvalósíthatósági tanulmányra reagál: ez alapján a nevezett dokumentum gyenge minőségűnek tűnik, amely elavult adatokkal és homályos költségszámításokkal operál; ráadásul akkor formájában a megjegyzések szerint arra enged következtetni, hogy az új blokk Paks I kapacitását fogja kiszorítani a termelésből. „Indokolt a tanulmány költségekkel foglalkozó fejezetének felülvizsgálata” – írják egy helyen. A rendszerbe illesztésről ezt írja az MVM-es belső feljegyzés: „kiegészítő feltételek nélkül fennáll a veszélye annak, hogy az új blokkok belépése Paks I. kapacitásának bizonyos hányadát szorítja ki a termelésből”.

A második dokumentum Jávor szerint egy, az új blokkok vízhűtésével foglalkozó akadémiai hatáselemzés. Eszerint az új blokkok nyílt rendszerű, természetes vizekből megoldott hűtésével csak a régi hibákat ismételnék meg. Az egy oldalas dokumentum szerint olyan megoldást kell találni, amely egyszerre biztosítja az erőmű folyamatos működését, de az élővilágnak sem árt: ez az akkori verzióban nem volt megoldott.

A harmadik tanulmány Paks II rendszerbe illeszthetőségéről szól. A tanulmány szerint Paks II első blokkjánál kevésbé hatékony lesz a második blokk rendszerbe léptetése, összességében pedig Paks I kapacitását szorítaná ki a termelésből, amely „nehezen kompenzálható árbevétel-kiesést eredményezhet”.

A tanulmány többi oldala Jávor Benedek blogján olvasható

A tanulmány szerint a jelenlegi elképzelés alapján évente összesen 7 terawattóra eshet ki a termelésből. Ez a szerző szerint olyan gazdasági értéket képvisel, amit már nem lehet elhanyagolni. Ezt egy megfelelő nagyságú szivattyús energiatározóval lehetne kiküszöbölni, amelyről például Szily László írt bővebben a Cinken. Egy ilyen tározóval, illetve annak költségeivel azonban sehol sem számoltak.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy dolog.
Öt unikum után én is tudok ilyen dokumentumokat írni.
Jávor már hetek óta ezzel kínlódik?

Ott a Duna,de ha kell, odatereljük a Tiszát is.
Na arra mit lépne Jávor Benedek...

A dokumentumok közhelyeket ismertetnek, mindenki, aki átlagosan művelt ismeri ezeket.

A paksi erőmű hűtése a Duna vizével történik. Ez most is emeli a folyó vizének hőmérsékletét.

Ha két erőműnek kell hűtővíz, még jobban fogja.

Paks ma 1760MW teljesítménnyel az ország villamosenergia termelésének a 40%-át adja.

Nem sokára a 3760MW több, mint 80%-ot adna, de ez nem mindig kell. Az atomreaktorok teljesítményét nem lehet úgy változtatgatni, mint egy gázturbináét, ha stabilan nincs szükség ekkora energiára, egy blokkot, vagy kettőt le kell kapcsolni. Akkor meg minek épül?

Kedves Fórrumtársak!
Nyugodjatok le, mert ez nem több és nem kevesebb, mint Unikum Benedek atomteológus igehirdetése.

Ha konyítjuk a a linket (teljes bejegyzés) az első kép bal felső sarkában ott van a hitelesítő unikum pecsét. Így semmi kétség, hogy hiteles, akárcsak a Teller levél, vagy a bajai videofelvétel.
Unikum Benedek atomteológus már megint jobban teljesít.

Ez a Jávor ritka patkàny.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában