Előzetes dokumentumokkal kritizálja Paks II-t Jávor Benedek

2015. június 22. 14:42
A paksi bővítéssel kapcsolatos szakmai dokumentumok jutottak Jávor Benedek PM-es EP-képviselő birtokába. A dokumentumok szerint léteznek megvalósíthatósági tanulmányok, de gyenge minőségűek; míg a többi szakmai anyag szerint az új erőmű leginkább a régit szoríthatja ki a piacról. Az új blokkok vízhűtése is gondot okozhat.

A napokban a hozzám eljutott néhány dokumentum alapján viszont biztosan állíthatjuk: léteznek megvalósíthatósági tanulmányok, ezeket azonban nem véletlenül tartják titokban” – írja blogján Jávor Benedek, a PM EP-képviselője, aki régóta szeretné nyilvánosságra hozni a paksi beruházást megalapozó tanulmányokat. A Jávor által most közölt dokumentumok egyike megjegyzéseket fűz a megvalósíthatósági tanulmányhoz; míg a másik két dokumentum közül az egyik az új objektum vízhűtésével, a másik pedig az új atomerőmű rendszerbe illeszthetőségéről szól.

Az első dokumentum egy belső MVM-es feljegyzés, amely a megvalósíthatósági tanulmányra reagál: ez alapján a nevezett dokumentum gyenge minőségűnek tűnik, amely elavult adatokkal és homályos költségszámításokkal operál; ráadásul akkor formájában a megjegyzések szerint arra enged következtetni, hogy az új blokk Paks I kapacitását fogja kiszorítani a termelésből. „Indokolt a tanulmány költségekkel foglalkozó fejezetének felülvizsgálata” – írják egy helyen. A rendszerbe illesztésről ezt írja az MVM-es belső feljegyzés: „kiegészítő feltételek nélkül fennáll a veszélye annak, hogy az új blokkok belépése Paks I. kapacitásának bizonyos hányadát szorítja ki a termelésből”.

A második dokumentum Jávor szerint egy, az új blokkok vízhűtésével foglalkozó akadémiai hatáselemzés. Eszerint az új blokkok nyílt rendszerű, természetes vizekből megoldott hűtésével csak a régi hibákat ismételnék meg. Az egy oldalas dokumentum szerint olyan megoldást kell találni, amely egyszerre biztosítja az erőmű folyamatos működését, de az élővilágnak sem árt: ez az akkori verzióban nem volt megoldott.

A harmadik tanulmány Paks II rendszerbe illeszthetőségéről szól. A tanulmány szerint Paks II első blokkjánál kevésbé hatékony lesz a második blokk rendszerbe léptetése, összességében pedig Paks I kapacitását szorítaná ki a termelésből, amely „nehezen kompenzálható árbevétel-kiesést eredményezhet”.

A tanulmány többi oldala Jávor Benedek blogján olvasható

A tanulmány szerint a jelenlegi elképzelés alapján évente összesen 7 terawattóra eshet ki a termelésből. Ez a szerző szerint olyan gazdasági értéket képvisel, amit már nem lehet elhanyagolni. Ezt egy megfelelő nagyságú szivattyús energiatározóval lehetne kiküszöbölni, amelyről például Szily László írt bővebben a Cinken. Egy ilyen tározóval, illetve annak költségeivel azonban sehol sem számoltak.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy dolog.
Öt unikum után én is tudok ilyen dokumentumokat írni.
Jávor már hetek óta ezzel kínlódik?

Ott a Duna,de ha kell, odatereljük a Tiszát is.
Na arra mit lépne Jávor Benedek...

Kedves Fórrumtársak!
Nyugodjatok le, mert ez nem több és nem kevesebb, mint Unikum Benedek atomteológus igehirdetése.

Ha konyítjuk a a linket (teljes bejegyzés) az első kép bal felső sarkában ott van a hitelesítő unikum pecsét. Így semmi kétség, hogy hiteles, akárcsak a Teller levél, vagy a bajai videofelvétel.
Unikum Benedek atomteológus már megint jobban teljesít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés