Eddig 15-en kerültek kórházba a Facebook-tabletta miatt Budapesten

2015. május 15. 16:58
A többinél elhúzódóbb és súlyosabb tüneteket vált ki az a dizájner drog, ami miatt az utóbbi napokban 15-en kerültek kórházba a fővárosban. A szerhez halványkék, a Facebook emblémájára hasonlító mintával díszített tabletta formájában jutottak hozzá a felhasználók, akiknek egy részét az intenzív osztályon látják el.

Tizenöten kerültek kórházba a napokban egy új, eddig ismeretlen szintetikus kábítószer miatt Budapesten – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken az MTI-vel. Az Országos Rendőr-főkapitányság arra szólította fel az embereket: tartózkodjanak mindenféle kábítószer fogyasztásától.

Az ÁNTSZ közlése szerint a betegek közül többen súlyos tüneteket mutattak, többen intenzív ápolásra szorultak. A tisztiorvosi szolgálathoz eljutott információk szerint a betegek egymástól függetlenül kékes-zöldes színű tabletta (egyben vagy porítva) fogyasztásáról számoltak be, a tablettán az ismert közösségi oldalra utaló "f" betű volt – közölték.

Az ügyben az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte: az egészségre rendkívül káros, pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert, illetve dizájner drogokat fogyasztók körében. Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, már több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján - írták válaszlevelükben.

Közlésük szerint a veszélyes szer megjelenésére tekintettel a rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa. Hozzátették ugyanakkor, hogy megelőző, felderítő munkájuk mit sem ér, ha a kábítószer-fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért azt kérték: az emberek tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától.

Elek István, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ toxikológiai osztályának főorvosa az MTI megkeresésére azt mondta, a hozzájuk bekerültek közül többen intenzív ellátásra szorultak, azonban haláleset eddig nem történt. A szer hatása elhúzódóbb, mint amit az eddigi készítményeknél megfigyeltek, és voltak olyanok, akinél fennmaradt a hallucinozis, pszichotikus állapot, ezért őket a pszichiátriai osztályon kezelik – mondta el a főorvos. Elek István hozzátette: van, akit még a toxikológiai osztályon kezelnek. Jelezte, nemcsak Budapesten, de országszerte jelezték az intézmények, hogy ilyen tünetekkel kezeltek beteget.

A főorvos kiemelte, egy új, Magyarországon eddig még ismeretlen – így a tiltó listán sem szereplő – dizájner drog került piacra, aminek a szerkezeti képletét és a hatóanyagát sikerült kimutatni. Általánosságban a betegek nem tudták megmondani, mit vettek be, azonban ennek az új szernek a hatása hosszabb és súlyosabb tüneteket is produkál, mint a korábban már ismert szereké. Az elmúlt napokban kórházba kerültek jellemzően középkorúak voltak.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Micsoda "jó" találmány!
Bevétele után akár meg is lehet halni.
A rendőrség meg tehetetlen. Mert az, ugyanis drogozni jó buli, sőt egy bizonyos tó környéki helyet úgy hirdetnek, hogy "bulihely".
Az már senkit sem érdekel, hány eldobált tűt szednek össze reggelente. Amit meg nem szednek össze a strand területén , abba bele is lehet lépni, szerencse helyett egy kis "éccet" is lehet kapni.
A rendőrség addig mehet el, amíg a törvény engedi, hogy elmehet.
nodehát aszongyák, hogy mindenkinek joga van mindenhez, ez a libaralizmus.
Pedig nem ez.
Schiffernek ajánlom figyelmébe, Berninek kiváló feladat lenne harcolni a kábszerterjesztők ellen. (Persze a szexizmus ellen könnyebben lehet harcoskodni, a kábszer meg lehet más).

Már miért számolták volna fel?
Hányan élnek vele?

Egyes helyeken messziről érezni, mit szív a fogyasztó.

Gondolod, hogy a drogbárók nem tennének ez ellen semmit?
Nem akarlak bántani, a világ működése és az adott témák önmagukban nem függenek össze.
Hanem minden mindennel függ össze, hogy nagyon "stílusos" legyek.

Halálbüntetés?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés