Kvóta bevezetését javasolhatja szerdán az EU a menekültek elosztásában

2015. május 10. 16:34
A Welt am Sonntag szerint szerdán mutathatja be az Európai Bizottság azt a javaslatot, mely az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetését javasolja. A tagállami kvótát például a GDP, az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

Az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetését javasolja az Európai Bizottság (EB) – értesült a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A brüsszeli testület szerdán mutatja be a javaslatot, amely szerint az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát – a tagállami kvótát – egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

A jelenlegi szabályok szerint a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért és a menedékkérő ellátásáért az a tagállam felelős, amelyben a menedékkérő belépett az EU területére. Az EB javaslata szerint viszont a jövőben az a tagország lesz a felelős, ahol a menedékkérőt a kvóta alapján elhelyezik.

A rendszer azonban nem automatikusan működik majd, hanem csak egy úgynevezett vészhelyzeti mechanizmus keretében. Ennek lényege, hogy valamely tagország jelzi, hogy a menedékkérők nagy száma miatt segítségre van szüksége, mire a tagállami kormányok megvizsgálják, hogy valóban vészhelyzet állt-e elő, és közösen döntenek arról, hogy beindítsák-e a kvótarendszert – ismertette a Welt am Sonntag a bizottság elképzelését.

Az új eljárás célja annak biztosítása, hogy „valamennyi tagállam méltányos és kiegyensúlyozott módon vállaljon részt a közös erőfeszítésekből” – áll a brüsszeli testület javaslatában, amely szerint sürgősen cselekedni kell, mert egyes tagállamok menekültügyi ellátórendszere soha nem tapasztalt nyomás alá került, és nyáron várhatóan még tovább emelkedik az EU-ba érkező menedékkérők száma.

Az EB azt is javasolja, hogy az Europol és a Frontex – a közösség bűnüldöző hatósága és külső határőrizeti ügynöksége – működjön együtt a tagállami hatóságokkal az embercsempész-hálózatok elleni fellépésben, egyebek között az embercsempészek hajóinak azonosításában, követésében és megsemmisítésében, valamint az embercsempészek vagyonának felkutatásában és zárolásában. Továbbá a bizottság szerint az eddiginél határozottabban kell eljárni mindazon menedékkérőkkel szemben, akiknek a kérelmét elutasították. Ennek részeként szorosabbra kell fűzni az együttműködést azokkal az országokkal, amelyekből az elutasított menedékkérők származnak.

A javaslat szerint a nyugat-afrikai Nigerben ki kell alakítani egy menekültügyi központot, amelynek révén az EU nemzetközi szervezetekkel közösen széleskörű tájékoztató, felvilágosító munkát kezdhet. A bizottság arra számít, hogy az unió menekültügyi gyakorlatára vonatkozó ismeretek terjesztésével elérhető, hogy kevesebben kerüljenek embercsempészek kezébe, és kevesebben induljanak el életveszélyes hajókon a Földközi-tengeren az EU felé – írta a Welt am Sonntag.

A bizottság szerint a menekültügy mellett a legális bevándorlás területén is irányváltásra van szükség. Hosszabb távon ki kell alakítani a bevándorlásra jelentkező képzett munkavállalók nyilvántartási rendszerét, amelyből a munkaadók és a tagországok a gazdasági igények alapján kiválaszthatják mindazokat, akiknek lehetőséget biztosítanak a bevándorlásra – ismertette a német lap a brüsszeli elképzelést.

Összesen 194 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg kell nézni, hogy melyek azok a országok, amelyek az EU-s forrásokból legnagyobb mértékben részesülnek: oda kell kerüljön a legtöbb menekült. Így fair,így lehet bizonyítani,hogy érdemesek.

Lehet bizonyítanunk,amelyet mindig is mondtunk: a magyar a világ legbefogadóbb népe. Bizzánk ránk,megoldjuk.

Tejkvóta, cukorkvóta, húskvóta, menekültkvóta.
Ezt is lehet majd adni-venni, mint a szén-dioxid kvótát? A közmunkára kötelezett menekültet?

Úgy mint a régi szép időkben, csak ezt akkor még rabszolga kereskedelemnek hívták.Hajószámra Amerikába, korbáccsal. Szép új világ.

Miért,nem a magyar a világ legbefogadóbb népe?

De nagyon hülye vagy, te istenem...nyilván a nyugati cikkek alatti kommenteknél mindenki tárt karokkal várja a menekülteket, van aki a házát is hajlandó felajánlani, csak ezek a mucsai magyar, már megint csak ezek nem képesek haladni a kor szellemével!
Nem fáj?

De,nagyon is az vagyok,sőt, én olyan magyar vagyok,aki szentül hisz a Szenti István-i állameszmében,abban, hogy az egynyelvű állam gyenge,s hogy akkor volt a magyar állam európai nagyhatalom,amikor befogadó állam volt.
Te is magyar vagy?

Persze, te aztán tudod, hogy Szent István mondatai hazugság,meg nem is mondott ilyet, hát ja, persze...,és szerinted mit lehet azon félreértelmezni,hogy az egynyelvű ország gyenge ?
Azon semmit se félreértelmezni,az egynyelvű ország gyenge,és nem erős. Ennyi.
Az van, hogy Szent Istvánnak simán igaza volt,igaza van és igaza is lesz. Minden magyar időben.
Orbán Viktor pedig téved.

Csak ne az egy főre eső GDP szerint!!!!!!!!

Mert akkor mi rosszul járunk!!!!

Sok multi elviszi innen a nyereségét.

A zsidók egyenjogúságáról szóló 1867-es magyar törvény a történelmi magyar alkotmány talaján állt. Talán tagadod ezt?

Nocsak... hetekig meg ment az ellenzéki őrjöngés, hogy miért emelte be a közbeszédbe Orbán Viktor a bevándorlást, meg hogy minek a nemzeti konzultáció...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés