Paktum

2015. május 4. 7:34

Bogár László
Magyar Hírlap
A nemzeti értelmiségen belül a „paktum” akkor is elemi erejű felháborodást keltett, és valójában mindmáig a rendszerváltás morális csődjének jelképe.

„Az 1990. márciusi első többpárti választást megelőző néhány hónap során egyre világosabbá vált, hogy a legmélyebb politikai törésvonal egyik oldalán a Magyar Demokrata Fórum, a másik oldalán pedig a Szabad Demokraták Szövetsége áll. A politikai rendszer békés átalakítását célzó úgynevezett »kerekasztal-tárgyalásokon« a meghozandó törvények igen jelentős részét kétharmados többséghez kötötték, és ez a nyilvánvaló kormányozhatatlanságot jelentette volna. Politikatechnikailag valóban tenni kellett valamit, csak azt nem lehetett tudni, hogy mi volna ez a »valami« a meglehetősen tanácstalan kormányra kerülő elit számára.

Ha ez az elit egy kicsit is komolyan vette volna fennen hangoztatott elveit a liberális demokráciáról, a »népfelség« tiszteletéről, akkor a kerekasztal-tárgyalások főbb egyezségeinek módosítását a legteljesebb nyilvánosság előtt átfogó konszenzussal vitte volna keresztül, ám nem ez történt. Antall József kijelölt miniszterelnök, legbelső tanácsadóival a lehető legnagyobb titokban kezdte el, és vitte végig a tárgyalásokat.

A paktum lényege az volt, hogy az SZDSZ vállalta azt, hogy hozzájárulását adja a kétharmados törvények arányának jelentős csökkentéséhez. Ezért az »együttműködéséért« viszont azt kérte cserébe, hogy ő jelölhesse a leendő köztársasági elnököt, illetve a két vezető közmédium, a rádió és televízió elnökeit. A nemzeti értelmiségen belül a »paktum” akkor is elemi erejű felháborodást keltett, és valójában mindmáig a rendszerváltás morális csődjének jelképe.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

25 éves a rendszerváltás. Jó lenne látni a kerekasztal tárgyalásokat, felvállalhatná egy tv, hogy levetíti. Szerintem nagy lenne a nézettsége.

Az szdsz a rendszerváltás fedőnevű Kész átverés Show, ill. az azt követő évtizedek legkártékonyabb gyülekezete.
De - kétségtelen -, nekik volt a legprofibb hazugsággyára.
Sok területen (pl. színház) még ma is ők fújják a passzát szelet. Vagy legalábbis szeretnék fújni.
Mi például tegnap a Nemzeti Színházban egy egészen zseniális KÖRHINTA előadást láttunk. Zúgó vastapssal. És családilag.
Ugyanis nincsenek az előadásban sem homokosok, sem kurvák. Lehet, hogy ezért nem tetszik a kritikus uraknak, hölgyeknek? (Akik most még a POSZT körül keverik a sz@rt.)
Bocs, hogy kissé elkalandoztam, de e tegnapi Körhinta nagyon megfogott,
Bogár Lászlót viszont nem tudják megfogni. Érveire még senki nem válaszolt ellen-érvekre.
Csak hazug személyeskedésre telik nekik. (Régi szdsz trükk.)

Az szdsz, máig élő, legjelentősebb "eredménye", hogy a Kádár rendszert sikerült lehazudnia Ceaușescu Romániája szintjére.
Addig viszont, amíg ez ma is így van, nem érthetjük meg Antall szerepét, továbbá nem érthetjük meg, hogy a volt szdsz-esek miért úsznak meg mindent! (Sőt! Kóka pl. fidesz-közeli vállalkozó lett!)

Csurka nem véletlenül volt az szdsz köreiben az első számú közellenség.
Csurka kivételesen tisztán látott. Sőt - minő borzalom! - nem fogta be a száját az eszeveszett támadások ellenére sem!

Remélem, hogy a hatalmat nem vették át, de ott vannak a fideszben is, az biztos.
Erre a veszélyre már Bogár László is felhívta a figyelmet. (Rgy előadásán hallottam, 6-8 éve.)

A legmélyebb politikai törésvonalak mentén állók együttműködése,kompromisszumai Bogár úr a nemzet jólétének titka.
Azt kellett volna a magyar politika folytassa,amit az akkori SZDSZ legjobbjai,Tölgyessy Péterék,és akkori magyar jobboldal legjobbjai,Antall Józsefék együtt csináltak,pont ott baj,pont az lett a baj,hogy ezek a fajta politikusok,az ilyen politikai alkatok szorultak a kilencvenes évek közepétől súlyosan háttérbe,ha éppen nem tűntek el...

Mi más lenne a felelős ellenzék feladata,mint tudomásul venni a többség jogát a kormányzásra,és nem ellehetetleníteni azt,sőt...,és mi más lenne a parlamenti többség feladata, mint tudomásul venni a kisebbség ligitimitását,és megegyezni bizonyos kérdésekben ?

Mi kellett volna feladata legyen a legmélyebb politikai törésvonalak mentén állóknak ? Csak mert a "legmélyebb törésvonalak" mentén állnak,valami polgárháborút hirdetni,vagy mi?

Ilyen érdekeset rég nem olvastam.
Fura, h. a médián nem volt rés, h. tisztábban láthattunk volna.
Mi speciel SZDSZ és Kereszténydemokrata szavazók voltunk. Az SZDSZ-re először és utóljára szavaztunk, 94 óta a FIDESZre.
Az azért a térségben egyedülálló, h. mennyire nem sikerült egy jobb világot fölépíteni és ehhez a kudarchoz a nagyon egyszínű média hozzátette a magáét.
Változás csak akkor lehet, szerintem, ha a külső államadósság még jelentősebben csökken és fordulat lesz a tulajdonviszonyokban, ha sikerül újjáépíteni a magyar élelmiszer feldolgozóipart, élelmiszer kiskereskedelmet és egyáltalában, minél több magyar termelő egységet, ha az ország képes lesz nem arra, h. mindent újra saját maga találjon föl, de tudjon tanulni a világszerte jobbaktól, oktatásban, egészségügyben és így tovább.
Sajnos, nem úgy néz ki, h. lehetőség lesz egy normális talpra állásra.
Annak meg nagyon örülök, h. a Vidnyánszky féle Nemzetiben jó a Körhinta.

Nem kétséges, K-Európában mienk volt a legsötétebb, leggátlástalanabb rendszerváltó "elit". (Tisztelet a kivételnek, a díszként maguk mellé vett tisztességeseknek!)

Egyébként mi a forrása ennek a hosszú (és érdekes!) hsz.-nek/nak?

Link nélkül is hihető. Sajnos!

Igen, nagyon jó a Vidnyánszky (rendező)/Zsuráfszky(koreográfus) -féle Körhinta.
Színházban én még ilyen hosszan tartó, zúgó vastapsot nem hallottam, mint tegnap.
Elképesztően látványos, érdekes. Csupa zene, csupa tánc. (Legalább húsz-harminc táncos szinte végig a színpadon, Zsuráfszky ragyogó táncosai!)
A színészek közt sok tehetséges, ragyogó arcú fiatal. Meg a nagy bölény: Cserhalmi. (Zárójel: egy színész így politizáljon! Jó előadásban, jó alakítással!)
Bátran ajánlom a Nemzeti Körhintáját mindenkinek. Családi programként is, gyerekekkel is!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés