Megkezdik a magyarok evakuálást Jemenből

2015. április 15. 11:36
Kilenc magyar állampolgár tartózkodik még Jemenben a Magyarország rijádi nagykövetség adatai szerint, akik közül kettőt csütörtökön evakuálnak – jelentette be Szijjártó Péter szerdán budapesti sajtótájékoztatóján. Három további magyar állampolgár arról tájékoztatta a nagykövetséget, hogy egyelőre nem kívánják elhagyni az országot.

Magyarország rijádi nagykövetségének adatai szerint kilenc magyar állampolgár tartózkodik még a harcok sújtotta Jemenben – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Szijjártó Péter elmondta: a kilenc magyar közül két embert csütörtökön evakuálnak a Nemzetközi Migrációs Szervezet (NMSZ) segítségével, további négy ember kimenekítése pedig attól függ, hogy mikorra kap a NMSZ újabb berepülési engedélyt.

Három további magyar állampolgár arról tájékoztatta a nagykövetséget, hogy egyelőre nem kívánják elhagyni az országot – tette hozzá a politikus. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy március 26-a óta mintegy 100 légi bevetést hajtott végre az országban a nemzetközi koalíció, és már több nagyvárost érintenek a harcok. Szaanaban és Ádenben is közelít a helyzet a humanitárius katasztrófához, utóbbi városban például utcai harcok bontakoztak ki.

Ilyen körülmények között, húsvét óta eddig 36 magyar állampolgár evakuálása történt meg. Múlt vasárnap például 26 embert szállítottak Kartúmba, többségük már Budapestre érkezett és kedden is 6 magyart mentettek ki, ők szintén a szudáni fővárosban tartózkodnak. A kairói nagykövetség első beosztott diplomatája Kartúmban segíti a magyarok hazautazását, az ottani tiszteletbeli konzul pedig a menekülők elszállásolását intézi - mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta, hogy a helyzet rendezésére vonatkozó magyar álláspont megegyezik az Európai Unió álláspontjával, ami a széles körű politikai párbeszédet célozza. A konfliktus hosszú távú megoldása érdekében megkezdődtek a diplomáciai erőfeszítések – fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva azt is közölte: a helyzet egyre súlyosabbá válása nyomán lehet arra számítani, hogy újabb magyar állampolgárok kérnek segítséget.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés