Ez egy ilyen falu – Makkoshotyka kapás cigányai

2015. március 30. 18:18
Makkoshotykán a XVIII. század óta élnek szőlőműves munkát végző cigányok, a zempléni település békés együttélését jól mutatja a több mint ötven vegyes házasság.

Lakatos Iván Ez egy ilyen falu címmel forgatott dokumentumfilmet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Makkoshotykáról. A filmet a Duna TV mutatta be, elkészültét a Magyar Média Mecenatúra támogatta.

A film ajánlója a következőket írja: „Van egy Makkoshotyka nevű falu Magyarországon, ahol több száz éve békésen él egymás mellett a cigány és nem cigány lakosság. Igaz, hogy egy kis faluról beszélünk, de lakói szeretettel és egymás munkájának, egyéniségének tiszteletével néznek egymásra. Több mint ötven vegyes házasság is van a kb. 900 főnyi lakosságon belül. Segítik egymást a munkában, a magánéletben, a gondolkodásban. Ritka az ilyen hely. Ez egy ilyen falu...”

A filmben Makkoshotyka lakói mesélnek arról, honnan ered a „kapás cigány” kifejezés (a XVIII. században szőlőműveléshez hoztak munkaerőt), hogy milyenek a hétköznapok, milyen kemény a munka a szőlőben, és hogy mi az oka a fiatalok elvándorlásának. A videóban mások mellett Pocsai Ferenc, a falu református lelkésze így beszél cigányok és nem cigányok együttéléséről: „Itt nem volt gond, ha dolgozni kell menni, hogy ez nem megy dolgozni... itt mindenki megfogja a munka végét, ha kell.” Kántor Ferenc polgármester azt mondja, sokaknak sikerült segély helyett munkát biztosítani, Mirájder Katica pedig arról beszél, hogy kisgyerekeket vagy középiskolásokat szeretne tanítani.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

pedig ha melóznának, akár 167 milliós házat is vehetnének. Tisztességes úton.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés