A Mecsekben lehet Paks 2 atomtemetője

2015. március 13. 12:10
Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa szerint nincs még döntés, de a Mecsek tűnik a legjobb helynek erre a célra.

A helyiek nem nagyon örülnek a szándéknak, de Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos szerint a Mecsek lenne a legmegfelelőbb hely a paksi atomerőmű radioaktív, elhasznált fűtőanyagainak tárolására.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

és ha úgy volt?

A Mecsekben van egy nagy kiterjedésű, több száz méter vastagságú, erősen vízzáró un. "agyagkő" réteg, ami elvben alkalmas lenne mély tározónak. Ahogy hallottam mostanában tektonikai vizsgálatok folynak, azt próbálják meghatározni, hogy mennyire nyugodt a terület, nincsen-e valamilyen kisebb törésvonal arrafelé.

Ahogy hallotta, a kiégett fűtőelemeket újrafeldolgozási célból szállítják ki. Ilyenkor az anyag egy része újrafelhasználható lesz, mint fűtőelem, de mint minden technológiában itt is lesz egy bizonyos mennyiségű, egyébként még nagy aktivitású hulladék, amit visszahoznának.

Nem magyar gyárban történik az újrafeldolgozás...Van orosz meg talán francia is, az USA-ról nem is beszélve. Az biztos, hogy a maradékban is lesznek kegyetlenül hosszú felezési idejű izotópok.

Tudomásom szerint benne van a szerződésben, vagy Majakba vagy Krasznodarba (?) vinnék, és a maradékot hoznák vissza. Azt persze nem tudom, hogy a Westinghouse (egy potenciális szállító, a Roszatom monopolhelyzete miatt morog az EU...) is vállalna-e hasonlót, mert nem hinném, hogy az oroszok feldolgoznák az ő kiégett elemeiket is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés