A bennfentes

2015. február 24. 15:18

Tallai Gábor
Látószög
Akinek a „polgári Magyarország” súlyos hívószava csupán a „pillanat uralását” szolgáló politikai termék, figyelmen kívül hagy egy nagyon is emberi attitűdöt, a „polgári léthez” való felemelkedést.

„Orbán sikere – meggyőződésem szerint – éppen annak tudható be, hogy miközben a legtöbben így-úgy tisztában vagyunk politikai mozgásának pragmatikus jellemzőivel, azt csak igen kevesen gondolják, hogy a »machinációk« mögött ne lenne hit, szenvedély, elköteleződés és szilárd értékrend. Ha nem így volna, Orbán már rég elvesztette volna a lelki erőt, hogy bemenjen vagy kijöjjön bármilyen ajtón itthon vagy Európában.

(Zárásképpen) Akinek a
»polgári Magyarország« súlyos hívószava csupán a »pillanat uralását« szolgáló politikai termék volt, figyelmen kívül hagy egy meghatározó, nagyon is emberi attitűdöt, miszerint a társadalmi mobilitás legigényesebb iránya ma is a »polgári léthez« való felemelkedés. A »polgár« szó jelentéstartalma évszázadok alatt sem veszített vonzerejéből, a »polgár« vagy a »polgári« kifejezés konnotációs mezején a virágok – ha olykor csak emlékezetünkben is – illatosak maradtak.

(Sajnos és végezetül) G. Fodor Gábor az interjúban hiába igyekszik szerényen meghúzódva felvilágosítással szolgálni a politika profán természetéről, a szövegtest 90 százaléka érdektelen bennfentesség artikulációja marad. Az utolsó kérdésre adott választ persze törölni kellett volna, de az értelmiségi lét egyik szűk keresztmetszete éppen a gőg. Machiavelli tudta, hogy legyőzéséhez alázat kell, nem szerénység.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amit összezagyválsz, az majdnem azonos a szerzőjével. A különbség csak az, hogy fogalmad sincs miről van szó, csak az ellenszenv motivál.
Elfeledkezel arról is, hogy Gyurcsány Ferenc baloldali demokrataként is számtalanszor említi a polgári Magyarország megfogalmazást.

"az értelmiségi lét egyik szűk keresztmetszete éppen a gőg. Machiavelli tudta, hogy legyőzéséhez alázat kell, nem szerénység.”

Na ja! Tallai Gábor pedig ebben az írásában a szerénység tanújelét bizonyítja.

Anyám borogass! Margitt..... Hosszú.

1.Igazad van Zoli !
2. A politika az interperetációk csatája is , persze , hogy zajlik GFG interjúja körül is .
3. Sokan vagyunk , akik nem egy cinikus kivetítés/előítélet hálóját fonjuk GFG gondolatai köré .
4. Erre a döntő és hiteles ok éppen Orbán és GFG EGÉSZ nunkássága . Az egész az igaz , ahogy már HEGEL látta .
5. Aki már eldöntötte , hogy GFG interjúját politikia előnyszerzésre használja azt hiába próbáljuk győzködni . A jobbról jövőknél lehet esély arra , hogy JOBB belátásra térjenek...

Az egész dolog végtelenül túl van lihegve.
A "polgári Magyarország" valóban egy politikai termék, bár kívánatos cél.

Mi kellene az eléréséhez ? Ha csak kettőt mondok
Anyagi függetlenség. Hol, kinek áll ez ma rendelkezésére ?
Szellemi függetlenség. Hogyan, miközben minden információ, értesülés, továbbgondolásra alkalmas tény, viszonyrendszer és elemzés közvetítőkön keresztül ér el hozzánk, a közvetítők szándékainak megfelelően torzítva (Néha - nem is ritkán - szemenszedett hazugságként.)

Ez nem jelenti azt, hogy ez hazugság volna, csupán annyit tesz, hogy valódi megvalósításra alkalmatlan fogalomról van szó, miközben közelíteni hozzá feladat. De ezt garantáltan nem lehet kifejteni tömeges fogyasztásra alkalmas módon.

Nem egészen értek veled egyet. Talán akkor lehetne egyetértés, ha pár fogalmat tisztáznánk.

1. Mikor jelent meg a köztudatban a polgár szó, mint társadalmi réteg? Mit értesz a polgár szó alatt a múltban, és mit most?
2. Mely kortól eredeztethető e fogalom és mi volt a jelentősége, következménye?
3. Mi a fontosabb a polgár szó, vagy ami mögötte van?
4. Amikor Gyurcsány Ferenc említi a polgári Magyarország megvalósítását az ugyanaz amikor a Fidesz teszi a középpontba? Gyurcsány esetében is hívó szó?
5. Amikor e négy kérdésre válaszolsz, akkor már csak arra kellene válaszolni; A mai Magyarországon a polgári attitűdnek a gyakorlatban van e széles, öntudatos tábora? (Mondjuk több, mint kétmillió.)

Azt állítod, hogy nincs szellemi függetlenség? Ez nem igaz. A képzett, önmagát folyamatosan képező tudatos állampolgár az információk között eligazodik és figyelik történéseket. Különbséget tud tenni valós, részben valós és valótlan információk között. Mi akadályozza ezt? Semmi más, mint a nemtörődömség, mert könnyebb valamit kapásból elhinni, minthogy utána nézni, elgondolkodni és megfogalmazni a saját véleményt. Ebben van a probléma és nem a szellemi függetlenségben. Pontosabban a probléma a szellemi restség.

Természetesen van abban valami amit mond, de kevés ember képes és hajlandó (akár már csak idő hiányában is) mindennek utána nézni. Ha pedig minezt megteszi, még akkor is egy sor kérdében legfeljebb az irányokat tudja azonosítani.

Nem gondolom, hogy ma a világon bárhol tömegek volnának képesek a polgári létre. Vagyis a probléma nem magyar specialitás.

Vagy másképp fogalmazva:
A "polgári Magyarország" kívánatos cél lenne, de egyben politikai termék is lett.

1.Én inkább csak a GFG-t és Orbánt érintő "cinizmus" vádjára akartam reagálni : arra , hogy - egész életművüket alapul véve - kizárt dolog , hogy valamiféle ócska üzletelést folytattak volna a polgár elnevezéssel .
2. A polgár szónak természetesen sokféle értelme/zése/ van , s a praktikus-közéleti megjelenítés óhatatlanul leegyszerűsítő . Orbánék kb. a felelős , szuverén , jövedelmileg is az autonómia felé mozduló , önérzetes-önszerveződő polgár-felfogást képviselik , de a pontos definícióról őket kellene kérdezni .
3. Úgyszintén : Gyurcsány definíciója-koncepciója egy másik értelmezés . Gyurcsányék óriási problémája , hogy a megvalósításaban sokkal kevesbet tettek .
4. Végüli is , minden szavazó majd eldönti mit tart "polgár"-ügyben hitelesnek .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés