Netanjahu nem mondott igazat az iráni atomprogramról

2015. február 24. 10:18
Az izraeli miniszterelnök az ENSZ-ben látványos előadást tartott 2012-ben az iráni atomprogram veszélyeiről. A The Guardian által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumokból kiderül: a Moszad tudta, hogy Irán nem végzett atomfegyverek előállításához szükséges tevékenységet és arra sem volt képes, hogy ehhez megfelelő szinten dúsítson uránt.

Nem mondott igazat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, mikor az ENSZ-ben 2012-ben látványos előadásban prezentálta, hogy Irán egy éven belül képes lehet arra, hogy atombombát gyártson – írja a The Guardian. A brit lap birtokába került titkosszolgálati dokumentumok szerint a Moszad, az izraeli titkosszolgálat viszont tudta, hogy Irán nem végzett atomfegyverek előállításához szükséges tevékenységet és arra sem volt képes, hogy ehhez megfelelő szinten dúsítson uránt. Az erről szóló jelentést a Moszad Dél-Afrikával is megosztotta. Netanjahu hivatala egyébként legutóbb a múlt héten ismételte meg, hogy szerintük Irán közelebb van hozzá, mint valaha, hogy nukleáris bombát készítsen.

A kiszivárgott dokumentumnak az is aktualitást ad, hogy feszült lett a kapcsolat az USA és Izrael között Netanjahu március 3-i látogatása előtt. Az amerikaiak attól tartanak, hogy az izraeli kormányfő a Kongresszus előtti beszéde megnehezíti majd a Teheránnal az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokat. Barack Obama amerikai elnök nem is találkozik Netanjahuval Washingtonban, amit azzal indokol, hogy a jövő hónapban tartanak választásokat Izraelben, és ehhez túl közeli az időpont – írja az Index.

A Guardian által közölt titkosszolgálati iratokat – melyek a 2006 és 2014 közötti nemzetközi hírszerzési kommunikációt ölelik fel – először az al-Dzsazíra szerezte meg. Az iratokból kiderül az is, hogy a CIA az amerikai tiltás ellenére megpróbált kapcsolatot létesíteni a palesztin szélsőséges iszlamista Hamásszal. Közben viszont Barack Obama kilátásba helyezte a palesztin elnöknek, hogy visszavonja a Palesztina elismerésére tett javaslatát.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Node ez kit lep meg?
Nyilván Izrael azzal fog reagálni, hogy antiszemitizmus meg holokauszt...

Soha nem fogjuk megtudni, hogy áll az iráni atomprogram. Ha az izraeli szövetség a fontos, akkor azt harsogja majd a sajtó, hogy jaj, mindjárt kész a bombájuk, ők a sátán.

Ha az iráni, mint most az ISIS elleni harcban, akkor azt, hogy távol állnak a bombától.

Eközben az Iránnál sokkal kaotikusabb, gazdaságilag romokban heverő és politikailag is instabil Pakisztán meg lassan húsz éve atomhatalom.

Már Irak esetében is bevált:hamis vád alapján is meg lehet támadni egy országot.

Ha Izrael vezetői nem hazudoztak volna a kezdetektől fogva, már régen beletolták volna őket a tengerbe. Bibi csak azt teszi, amit elvárnak tőle, nem azért ilyen, mert kóros hazudozó lenne.

akkor vagy az, ha úgy gondolod:

1. azért hazudik, mert zsidó
2. az hazudik csak, aki zsidó

Ha a fenti kettő nem áll fenn, akkor nem vagy az. Egyszerű ez.

ezt egyébként én sem értem

ki volt az az állat aki a pakiknak atomfegyvert adott?

olyan helyre ahol binládeen is L-bújik alapból nem tennék semmiféle komolyabb hatású fegyvert

elmebeteg amcsik és angolok

Az India elleni háborúk során merült fel az ötlet. 71-ben szarrá verték őket az indiaiak (és segítettek, hogy K-Pakisztán önálló ország legyen Banglades néven), akkor indult el az atomprogramjuk. A legtöbb pénzt az öbölországoktól kapták. 74-ben az indiaiak már robbantottak, ez még nagyobb ösztönzés volt a pakiknak.

Miért?
Goodfriend hányszor mondott igazat? Mégis meghülyített egy csomó embert Magyarországon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés