Még évekig elég a le nem hívott orosz gázmennyiség

2015. február 18. 7:19
Szijjártó Péter külügyminiszter a köztévé kedd esti műsorában azt mondta: még 3-5 évre elég lehet az a gázmennyiség, amit a most lejáró gázszerződés alapján nem hívott le Magyarország, de a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött megállapodás alapján lehívhat a következő években. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen áron tudjuk majd ezt a gázmennyiséget megvásárolni.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint 3-5 évre lehet elegendő az a gázmennyiség, amit az idén lejáró hosszú távú szerződés alapján még nem hívott le Magyarország, de kedden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt politikai megállapodás értelmében lehívhat majd a következő években.

Szijjártó Péter a Magyar Televízió keddi, Az Este műsorában elmondta, az eddig fel nem használt 22 milliárd köbméter gázt Magyarország 2016 januárjától is felhasználhatja. Hozzátette: mindig a lehívott mennyiség után kell majd fizetnie Magyarországnak. Arra a kérdésre, milyen áron kaphatja majd meg Magyarország a gázt, a miniszter azt mondta, a szakértők olyan árformulát fognak kidolgozni, amely ésszerű mind a két fél számára. Jelezte: a majdani ármegállapodásnál a világpiaci folyamatokat nem hagyhatja majd figyelmen kívül. A kérdésre, ha olcsóbban kapjuk majd a gázt, mit kér Oroszország ezért cserébe, leszögezte: a gázszállítási megállapodást semmilyen más kérdéssel nem kapcsolták össze, „ez egy önálló kérdés”.

Arról is beszélt, Magyarországnak az az érdeke, hogy a Gazprom minél több gázt tároljon a magyarországi gáztározókban, melyeknek a kapacitása összesen 7 milliárd köbméter. Ez egyrészt bevételt jelent, másrészt növeli az energiabiztonságot is – fűzte hozzá. Jelezte: tavaly 700 millió köbméter gázt tárolt Magyarországi tározókban a Gazprom, de Magyarország ennek akár a többszörösét is tárolni tudná. Hozzátette: erre vonatkozóan szintén van politikai szándék.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin budapesti sajtótájékoztatójával egy időben Maros Sefcovic, az Európai Unió energiaügyi biztosa aa Wall Street Journal szerint azt mondta, hogy az uniót is be kellene vonni a magyar-orosz gáztárgyalásokba, a miniszter kijelentette: Magyarország minden uniós előírásnak meg kíván felelni. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy Közép-Európa energiabiztonságának kérdése egyben európai kérdés és felelősség is. Szerinte az unió, túl azon, hogy a jogszabályokra felhívja a figyelmet, tehetne lépéseket azért is, hogy minden ország – köztük Románia és Horvátország is – betartsa az unió energetikai előírásait. Jelezte: Magyarország az említett két országtól nem tud gázt vásárolni, mert azokban nem végezték el az ehhez szükséges beruházásokat, és ezzel megsértik az unió jogszabályait.

Az Európai Uniónak legalább annyira kellene a meglévő infrastruktúra európai jogszabályoknak való megfeleltetésével foglalkozni, mint azzal, hogy bizonyos jövőbeni szerződések hogyan felelnek meg az uniós jognak - fogalmazott a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatban kellett-e bármilyen módosítást tenni a megállapodáson, Szijjártó Péter azt válaszolta: aláírt szerződés van, amelyen semmilyen módosítás nem indokolt és a találkozón nem is került szóba.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "polóniumos demokrácia" kopogtatott a keleti felé néző ajtónkon, és vezérünk szélesre tárta az ajtót. Tovaris come back!!!!!!

"..Az oroszok az ilyen közvetítő cégeket két okból működtetik: egyrészt ebből csorgatnak vissza saját embereik közül azoknak, akiket a Kreml éppen erre kiszemelt. Másrészt ezzel hozzák helyzetbe és tartják felügyelet alatt a célország oligarcháit, politikusait. Az oroszoknak nem csupán a célországbeli oligarchák megkenése miatt jó befektetés az ilyen közvetítő cégek működtetése. Általában is tudják az ilyen cégeken keresztül zsarolni a célországot, akkor is, ha valamilyen belpolitikai változás, belső leszámolás miatt partnereik elvesztik befolyásukat. Ha ugyanis egy országot rászoktatnak az olcsóbb gázra, akkor a mindenkori hatalom ezerszer is meggondolja, hogy a rezsi felemelése árán is felmondja e a szürke üzletet az oroszokkal, vagy csak beleüljenek az új emberek az előző ciklus oligarcháinak meleg székébe..."

http://tldr.444.hu/2015/01/14/..

Az IMF-et meg lecserélték a Templeton Global Fund-ra. Maradt minden a régiben. Más lett a gyerek neve ennyi. Most mit csinálnak??? Konszolidálják a magyar Erste bankot, tavaly mennyi is volt a magyar Erste vesztesége????

Nem nem nyit irodát, lehet szabadon építeni stadionokat, ezért az imf hitel kamatának majdnem a dupláját fizetjük. Nem ők, hanem mi adófizetők.

Meg mielőtt elfogadnák a mindenkori éves költségvetést meglátogatják Varga Misit, a nem lettünk gyarmat jegyében...


2011. december

"..Több mint ezermilliárd forintnyi magyar államkötvényt halmozott fel a Franklin Templeton befektetési alap, ezzel valószínűleg az ország legnagyobb hitelezőjévé vált. Az ilyen koncentráció rendkívül komoly veszélyt jelenthet, de vész esetén stabilizálóan is hathat, írta a Napi Gazdaság.
Franklin Templeton amerikai befektetési alapkezelő az elmúlt fél évben hatalmas mennyiségű magyar állampapírt vásárolt, állománya meghaladja az ezermilliárd forintot, a forint- és a devizás államadósságunknak is több mint tíz százaléka a Templeton-alapok kezében van..."


Elkészült a 2014-es költségvetésünk:

2013. december 09., hétfő, 16:44

"..Varga Mihály a Templeton Global Bond Fund képviselőjével, Sonal Desai-jal tárgyalt hétfőn Budapesten..."

Majd elfogadják a költségvetést.

2014. november 12.

"..A nemzetgazdasági miniszter szerdán hivatalában fogadta Michael Hasenstab-ot, a Franklin Templeton Investments befektetési alap kötvénypiacokért felelős alelnökét és munkatársait.

A miniszter tájékoztatást adott a magyar gazdaság helyzetéről, növekedési kilátásairól, valamint a 2015. évi állami költségvetés tervezéséről.

A magyar államadósság mintegy 11 százaléka van a Templeton alap tulajdonában..."

Majd elfogadják a költségvetést.

Nem lettünk gyarmat.....

FIX.

"..Magyarország legutóbb tavaly november 18-án bocsátott ki 2 milliárd dollár összegű 10 éves futamidejű kötvényt 5,75 százalékos fix kamattal, amelynek hozama 3,25 százalékponttal haladta meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvényét.

Azt megelőzően tavaly februárban bocsátott ki az ÁKK a mostanihoz hasonló kettős kötvénysorozatot. Az 1,25 milliárd dollár összegű 5 éves futamidejű, 4,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 3,35 százalékponttal, a 2 milliárd dollár összegű, 10 éves futamidejű, évi 5,375 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 3,45 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvényekét..."


http://mno.hu/gazdasag/harommi..

Átlátjuk??? Ti nem látjátok át. Szerinted ezt tudják a Békemenetesek, nem leszünk gyarmat??????, közben meg kibaszott nagy gyarmat lettünk, vedd ehhez hozzá még a paksi hitelt és akkor totális lesz a beteljesedés.


Adósság adósság hátán, és ezt majd fizetni is kell. Hitelből megy a buli továbbra is, amit vissza kell ám majd fizetni!!!!!!!!!!!!!

A magyar valóság az, hogy leáll két hétre a "magyar gyár" az Audi és megáll a "magyar" gazdasági növekedés...

Szerinted az oroszok nem ezt csinálják????

Ők még "polóniumos teával" is megkínálnak, ha az érdekük úgy kívánja.. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés