Illegális migráció: megerősítik a szerb-magyar határ védelmét

2015. február 11. 16:04
Csütörtökön 20 német rendőr és több, hőkamerával felszerelt jármű is csatlakozik a határvédelemhez; a megnövekedett menekültáradat miatt pedig új előállító helyiségeket nyitnak Magyarországon. A szerb és magyar rendőrvezetők közös sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy az illegális migránsok 40 százaléka gyerek.

A szerb-magyar határon tapasztalható megnövekedett menekültáradat miatt új előállító helyiségeket nyitnak Magyarországon, a helyzet megoldása érdekében viszont meg kell erősíteni a határellenőrzést – értett egyet Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója szerdán a vajdasági Kelebián, ahol a két rendőri vezető a határátkelők védelméről tárgyalt.

Az illegális bevándorlás nemcsak Szerbia és Magyarország problémája, hanem az Európai Unió több országáé is, és azt együtt kell megoldani – fogalmazott Milorad Veljovic. A szerb rendőrség igazgatója kiemelte, hogy az illegális határátlépések megelőzése érdekében megerősítették a szerb-magyar határ védelmét. Csütörtökön 20 német rendőr és több, hőkamerával felszerelt jármű is csatlakozik a határvédelemhez. 

Papp Károly kiemelte, hogy a menekültek nagy száma miatt újabb előállító helyiségeket nyitottak Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a legtöbb illegális bevándorló menekültkérelmet nyújt be, és az elbírálási idő alatt megpróbál tovább jutni az Európai Unió más országaiba. Ezért a magyar rendőrség megerősítette az egész ország területén az autópályák, a gyorsforgalmi utak és a vasútállomások ellenőrzését is – tette hozzá.

Az év eleje óta 23 200 ember lépte át a szerb-magyar határt illegálisan, ez pedig óriási terhet jelent Magyarország és a magyar rendőrség számára – mondta az országos rendőrfőkapitány. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok létszámát növelték és technikai felszerelését is javították az utóbbi hónapokban – fűzte hozzá. A magyar rendőri szerveket azonban nemcsak a határellenőrzés szempontjából erősítették meg, hanem a határterületen növelték a közterületi rendőri jelenlétet is a közbiztonság megőrzése érdekében. Papp Károly elmondta, hogy erre a feladatra jelentős erőket csoportosítottak át a magyar készenléti rendőrség állományából. 

Az illegális migránsok 40 százaléka gyerek. Az útra kelő családok szociológiai hátterének ismertetéséből kiderült, hogy két hónappal ezelőtt még a legtöbb illegális migráns a legszegényebb rétegből került ki, ezt követően a középosztályból származók száma is megnövekedett, most pedig már a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is útra kelnek.

Papp Károly azt is közölte, hogy csökkent az illegális határátlépők száma, míg az utóbbi héten naponta átlagosan 1200-1300 főt fogtak el a magyar rendőrök, az elmúlt néhány napban ez 650-700 főre csökkent. 

A két rendőri vezető emellett egyetértett abban is, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet, az ilyen szervezetek felszámolása érdekében pedig már megkezdődött a magyar és a szerb bűnügyi rendőrség egyeztetése is.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés