Koszovói menekültáradattól tartanak a németek

2015. február 8. 17:38
Még magasabbra emelkedhet a koszovói menekültek hulláma Németországban, aminek megállításához nagy médiafigyelmet kiváltó intézkedés szükséges – figyelmeztette a pristinai német nagykövetség Berlint. A Bild am Sonntag információi szerint naponta 500-an indulnak Koszovóból Németországba.

A pristinai német nagykövetség figyelmeztette Berlint, hogy még magasabbra emelkedhet a koszovói menekültek hulláma Németországban, és a helyzet kezeléséhez gyors és látványos hatósági intézkedésekre van szükség – írta a Bild am Sonntag. A vasárnapi német lap a koszovói fővárosban működő diplomáciai képviselet egy jelentését idézve azt írta, hogy csak Pristinából naponta 500-an indulnak útnak. A jelenlegi folyamatok alapján havonta 25-30 ezren távozhatnak az országból, ami azt jelenti, hogy egy év alatt nagyjából 300 ezer ember, az ország teljes lakosságának hatoda elhagyja Koszovót – figyelmeztették a Pristinában dolgozó diplomaták a berlini központot.

Pristinában az a hír járja – tették hozzá a jelentésben –, hogy Németországban a menedékjog iránti kérelem elbírálása igen hosszú ideig tart, és a menekültügyi szociális ellátás ezekre a hónapokra „jó megélhetést biztosít”. A fővárosi kocsmákban így az az első számú téma, hogy ki mikor indul Németországba.

A „lavina” megállításához „nagy médiafigyelmet” kiváltó intézkedés szükséges – emelték ki a külügyminisztériumnak küldött jelentésben, amely szerint csak akkor terjed el az a vélemény, hogy nem éri meg az illegális bevándorlás Németországba, ha a pristinai repülőtérre megérkezik az első charterjárat jelentős számú kitoloncolt koszovóival, akiknek az ügyét néhány hét alatt lezárták a német hatóságok. 

A nagykövetség szerint „érezhetően” fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárást, a koszovói állampolgárok menedékjogi kérelmét elsőbbséggel kell elbírálni. Hozzátették, hogy eddig főleg hátrányos helyzetű csoportok, a roma és az ashkali (muzulmán vallású, albán anyanyelvű roma) kisebbség, illetve az úgynevezett koszovói-egyiptomi népcsoport tagjai hagyták el az országot, de újabban a középosztályból is egyre többen vándorolnak el.

Németországban a belügyminisztérium adatai szerint tavaly 8923 koszovói állampolgár nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, ami 101,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 4423-hoz képest. Nagyobb számban az év vége felé jelentek meg koszovói menedékkérők, októberben 1200, novemberben több mint 1600, decemberben csaknem 2 ezer kérelmet regisztráltak. Az év egészét tekintve az elfogadott kérelmek aránya 0,1 százalék volt, vagyis a német hatóságok csaknem valamennyi koszovói állampolgár menedékjog iránti kérelmét elutasították.

A konzervatív CSU szerint Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia után Koszovót, Albániát és Montenegrót is az úgynevezett biztonságos származási országok közé kell sorolni a Balkánról érkező gazdasági menekültek hullámának feltartóztatása érdekében. A törvényhozás tavaly minősítette biztonságos származási országnak Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Macedóniát, aminek révén jóval gyorsabban elbírálható a menedékkérők ügye. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsabban visszatoloncolják a három államból érkező menedékkérők tízezreit, akinek soraiban jelentős arányban vannak a szinti és roma közösség tagjai. 

A változtatásról kiterjedt közéleti-politikai vita zajlott. Végül az az álláspont érvényesült, hogy az érintett államokban ugyan hátrányos megkülönböztetés éri a szinti és roma közösség tagjait, de ez nem jelenti azt, hogy az EU menekültügyi szabályai alapján nem biztonságos országok. Németországnak és az EU-nak pedig nem a menekültügy eszközeivel – a szinti és roma közösség tagjainak tömeges befogadásával – kell kezelnie a helyzetet, hanem ösztönöznie kell támogatással és nyomásgyakorlással a társadalmi integráció előmozdítását.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na mióta is fedezték fel a koszovóiak és mások Magyarországot, mint tranzit országot? 2012 óta mikoris az unió megszüntette azt a magyar menekültügyi törvényt ami előírta, hogy minden illegális határátlépöt zárt táborokba kell tartani sz ügye kivizsgálásáig. Mivel a tiltott határátlépés büncselekménynek számitott ezért ki lehetett toloncolni azokat akik nem politikai menekültnek számitottak aminek meg voltak a Genfi konvenció általi kritériuma.

Mikor ezt az unios szabályozás megszüntette az évi 2400 körüli illegális határátlépők száma két év alatt 42 ezerre nőt és kb 10% a valóságos politikai a többi gazdasági aki tranzitként jőn be hazánkba. Az eu szabályzás szerint magyarországon, ha egyáltalán elkapják őket nyílvántartásba kell venni, de utána nem lehet elenőrizni, hogy elmennek-e a befogadó állomásra amit kijelölnek számára ezért már legtöbben 24-72 órán belül már el is hadják hazánkat.

Mikor Orbán számtalan esetben felvetette a bevándorlási problémát megkapta, hogy idegengyüllölő és rasziszta nézeteket vall.

Na most kezdik kapisgálni, hogy Orbán miről beszél, de ez nem jelenti azt, hogy hamarosan változások lesznek. Ezért szerintem minden ország maga fog lépni ami nekünk lesz megint probléma, mivel abba az országba ahol nyilvántartották a schengeri határok átlépését azoknak kell visszafogadni és az eljárást lefolytattni.

A lökött ellenzék és ballib holdudvar megmondói ahelyett, hogy szembenéznének a tényekkel a kormány ellen kampányolnak aki probálja a problémát kezelni.

Tóbiás Józsi viszont bátor. Igaz, az erdélyi magyaroktól félt. A koszovói cigány jöhet.

Győrben, de legkésőbb Óváron levesszük őket..

"... a dolog sokkal bonyolultabb, annál ,hogy "büdös cigányok...."
Lehet bonyolítani, de ez ilyen egyszerűen is érthető.
Az a demagógia, hogy minden ember egyenlő.
A magukat egyenlőnek tartók is csak addig egyenlőek, amíg jogokról van szó, ha kötelességről, máris hangoztatják a másságukat.

"Oké ,én személy szerint nem értek ennyire ehhez..."

Azok közül sokan értik, akik közelében cigányok laknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés