Vona Gábor eddigi legfontosabb beszéde

2015. február 1. 15:46

Török Gábor
törökgáborelemez
A Jobbik-dilemma ezért szerintem az: lehet-e egy párt úgy radikális, hogy közben nem szélsőséges, félelemkeltő, lehet-e egy párt úgy új és friss, hogy közben mégsem ígér összeomlást, földrengést a kormányra kerülése.

„Kaptam pár levelet megint: sokan nem értik, hogy miért érdekes Vona Gábor évértékelője. A nácizóknak – a postaládámban kétharmados többségben vannak - nem nagyon tudok mit válaszolni, legfeljebb megköszönöm, hogy megtiszteltek a véleményükkel. Akik azzal vádolnak, hogy azért reklámozom Vonát, mert hiszen a tanácsadója, a jelöltje és a propagandistája voltam vagy vagyok, azoknak csak annyit tudok mondani, hogy egyik sem igaz. Ugyanakkor azoknak, akiket komolyan érdekel a véleményem, szeretnék valamivel bővebben válaszolni.

Szerintem ugyanis Vona Gábor eddigi legfontosabb beszédével állunk szemben. Ebben ugyanis részletesen és alaposan elolvasható a pártelnök válasza arra a stratégiai dilemmára, amelyben a Jobbik található.

De mi is ez a stratégiai dilemma? A Jobbik sajátos helyzetben van. Nyelvi és tartalmi radikalizmusa, anti-establishment jellege alapozta meg eddigi felfutását, népszerűségét. Ugyanakkor pontosan ezek miatt a párt növekedési lehetőségei korlátozottak, kormányképessége kérdőjeles. A Jobbik-dilemma ezért szerintem az: lehet-e egy párt úgy radikális, hogy közben nem szélsőséges, félelemkeltő, lehet-e egy párt úgy új és friss, hogy közben mégsem ígér összeomlást, földrengést a kormányra kerülése.

Aki elolvassa a szöveget, megtalálja benne Vona válaszát. A nyugodtradikális erőt. Valamiféle sajátos MDF-Sziriza keresztezést. Nem azt állítom, hogy ez a válasz helyes, igaz vagy jó, de még azt sem, hogy hatásos, ezt majd az idő eldönti. Az azonban a beszéd alapján valószínű, hogy ezen az úton politizál a Jobbik a következő időszakban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiányoltam a kínai feketegazdaság indítványozását.

http://mno.hu/magyar_nemzet_ga..

Jav.: ...felszámolásának...

A Török Gábor dilemma szerintem az: lehet-e egy politikai elemző úgy hiteles, hogy közben nem pártfüggetlen, és lehet-e új és frissen tájékozott miközben az előrejelzései sorra megbuknak.

"Valamiféle sajátos MDF-Sziriza keresztezést."

Erről egy vicc jut az eszembe.

- Hallotta, István gazda? Micsurin keresztezte a magyar parasztot a szederindával!
- És mi lett az eredmény?
- Azóta földönfutó a magyar paraszt.

szerintem eleve hulyeseg ez a "felelemkelto". Mitol lesz egy part felelemkelto? Ha a politikai ellenfelei azt mondjak? Es ha en azt mondom hogy bennem pl a DK kelt felelmet azzal, hogy hatha megegyszer hatalomhoz jut altala az a futobolond?

Már miért ne lehetne a -mostanában már- második legnagyobb párt jövőképét elemezni?

Vona interjú

"Két, egymástól független jobbikos is azt mondta nekünk, hogy a Jobbiknak nem csak az arculata változott meg, tudatosan a közép felé pozicionálják a pártot. Miért döntöttek így?

A kérdésre rátérve, a Jobbik kitűzött célja volt az, hogy választást nyerjen. Választást egy néppárt tud nyerni. Ezért nyilatkoztam azt tavaly ősszel a frakcióülésünkön, hogy a Jobbiknak a tartalmi radikalizmusát meg kell őrizni, de stílusváltásra van szükség. Ugyanis nem az a baj az üzeneteinkkel, hogy ne lennének azokra fogékonyak az emberek, hanem az a baj velük, hogy sokszor nem tudjuk őket olyan stílusban előadni, képviselni, amely befogadhatóvá tenné őket. Egyszerűen stílusbeli akadályokon kell átrágnunk magunkat, hogy a programunk, a tartalmi mondanivalónk eljusson az emberekhez. Ha megnézi az elmúlt fél évnek a történetét, az bizonyos értelemben erről a stílusváltásról szól."
http://www.origo.hu/valasztas2..

Na ja! Stílusváltás. Másként is lehet nevezni?

Emlékezzünk azokra az időkre, mikor a Szadesz volt a legradikálisabban antikommunista párt!
Aztán láttuk, mi lett belőlük...

Most a Jobbik indult el a néppárttá válás útján. Attól tartok, hogy a radikális szárny le fog válni Vona mostani irányvonal-váltása miatt. A Fideszből kiábrándultak egy része ugyan vevő lesz Vonára, hiszen eddig is szimpatizáltak vele. De könnyen kialakulhat egy pénz az ablakban szituáció.

Ha netán patt helyzet alakul ki a választásokon, Orbán megpróbálja ölelő karjaiba csábítani őket, aztán majd szépen leszalámizni őket is. Néhány államtitkári székkel ha hagyják megvásárolni magukat, végük lesz.

Bár tisztában vagyok vele, hogy nem fogom a tetszésedet megnyerni mégis leírom a véleményem, felteszem a kérdeseim és csak neked.

Ennek amit itt írsz semmi értelme. Nem az elmélet, hanem a gyakorlat dönti el.

Kétségtelen, hogy Vona jól használja ki a lehetőségeket és - ahogy korábban a Fidesz is tette - belép arra a részterülete amely felszabadulni látszik. Az elmúlt 4-5 évben ez baloldalon volt és van jelenleg is. Így tudta növelni a szavazótáborát. Ennek a szavazótábornak nagy része azonban nem elkötelezett.

Mit mond Vona az általam hivatkozott riportban?

"Választást egy néppárt tud nyerni."

Nos ez a kulcsmondat. Ez igaz jobbról és balról is abban a formájában, hogy azt a 40 %-ot célozza meg - ez a baloldali szocialisták feladta lenne - amelyik a legkritikusabb helyzetben van. Ezt jól jelzik a választási körzetekben kapott és növekvő számok.

Tételezzük fel, hogy 2018-ban a Jobbik megnyerné a listás szavazást. Kizártnak tartom, hogy annyi egyéni mandátumot kapjon, hogy egyedül kormányt tudjon alakítani. Vagyis szüksége lenne koalíciós partnerre- Szerinted ki jöhetne számításba? Ki vállalná be, hogy esetleg 1-2 év múlva szakadás, esetleg a koalíciós pártra nézve teljes bukás lenne?
Nos szerinted melyik párt lenne ez, amelyiknek esélye van a parlamentbe jutásra és koalíciós partner lenne?

" Éjjel-nappal tanult, teológiára járt, s annyira megérintette a szerzetesek élete, hogy még a papi hivatással is kacérkodott."

Valahonnan ismerős történet. Valami többszöri bérmálkozással függhet össze. Hiába, öregszem már nem emlékszem kivel is volt ez kapcsolatban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés