Vona Gábor eddigi legfontosabb beszéde

2015. február 1. 15:46

Török Gábor
törökgáborelemez

A Jobbik-dilemma ezért szerintem az: lehet-e egy párt úgy radikális, hogy közben nem szélsőséges, félelemkeltő, lehet-e egy párt úgy új és friss, hogy közben mégsem ígér összeomlást, földrengést a kormányra kerülése.

„Kaptam pár levelet megint: sokan nem értik, hogy miért érdekes Vona Gábor évértékelője. A nácizóknak – a postaládámban kétharmados többségben vannak - nem nagyon tudok mit válaszolni, legfeljebb megköszönöm, hogy megtiszteltek a véleményükkel. Akik azzal vádolnak, hogy azért reklámozom Vonát, mert hiszen a tanácsadója, a jelöltje és a propagandistája voltam vagy vagyok, azoknak csak annyit tudok mondani, hogy egyik sem igaz. Ugyanakkor azoknak, akiket komolyan érdekel a véleményem, szeretnék valamivel bővebben válaszolni.

Szerintem ugyanis Vona Gábor eddigi legfontosabb beszédével állunk szemben. Ebben ugyanis részletesen és alaposan elolvasható a pártelnök válasza arra a stratégiai dilemmára, amelyben a Jobbik található.

De mi is ez a stratégiai dilemma? A Jobbik sajátos helyzetben van. Nyelvi és tartalmi radikalizmusa, anti-establishment jellege alapozta meg eddigi felfutását, népszerűségét. Ugyanakkor pontosan ezek miatt a párt növekedési lehetőségei korlátozottak, kormányképessége kérdőjeles. A Jobbik-dilemma ezért szerintem az: lehet-e egy párt úgy radikális, hogy közben nem szélsőséges, félelemkeltő, lehet-e egy párt úgy új és friss, hogy közben mégsem ígér összeomlást, földrengést a kormányra kerülése.

Aki elolvassa a szöveget, megtalálja benne Vona válaszát. A nyugodtradikális erőt. Valamiféle sajátos MDF-Sziriza keresztezést. Nem azt állítom, hogy ez a válasz helyes, igaz vagy jó, de még azt sem, hogy hatásos, ezt majd az idő eldönti. Az azonban a beszéd alapján valószínű, hogy ezen az úton politizál a Jobbik a következő időszakban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/81020