Felhívás a magyar társadalomhoz!

2015. január 16. 23:35

Demokratikus Kerekasztal
Facebook
Magyarország sorsáért való aggodalommal eltelve ezért azt javasoljuk a dolgok alakulásáért felelősséget hordozó polgártársainknak, hogy kezdjenek párbeszédet egymással.

„Hazánk 2015 elejére válaszúthoz érkezett. Átfogó társadalmi, politikai, szociális és gazdasági válság küszöbén állunk. Egymást gyűlölő, egymással beszélni képtelen szekértáborokra szakadtunk. Ha az elmúlt évek medrében halad tovább sorsunk, akkor az egyik valószínű út a mai rendszer bebetonozása, keményedő diktatúrával. Az sem zárható ki, hogy a szociális feszültségek a robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek.

Magyarország sorsáért való aggodalommal eltelve ezért azt javasoljuk a dolgok alakulásáért felelősséget hordozó polgártársainknak, hogy kezdjenek párbeszédet egymással. E párbeszéd révén munkáljanak ki olyan nemzeti (politikai, gazdasági, társadalmi) minimumokat, melyek lehetővé teszik, hogy a ma oly megosztott ország erői azokban egyetértve, közösen kereshessenek kiutat. Magunk ilyen minimumnak javasoljuk a köztársaság, a demokrácia helyreállítását, hazánk európai irányultságú értékeinek megerősítését, a rendszer társadalmi igazságtalanságainak korrekcióját.

Sikerre akkor számíthatunk, ha a párbeszédbe a civil szervezetek és mozgalmak, a politikai pártok, a munkaadói és munkavállalói szervezetek, az egyházak, továbbá a magyar közügyekben érdekelt minden polgár (éljen itthon vagy külföldön) bekapcsolódik.
Ehhez feltehetően több, a változásokat előkészítő kerekasztalra van szükség, amelyek értékorientációja eltérő lehet, de készek az egymással való további együttműködésre. Mi, pártoktól független gondolkodókként, ma szükségesnek tartjuk legalább egy, európai orientáltságú baloldali, szabadelvű és egy jobboldali, konzervatív kerekasztal létrejöttét.

Reméljük, hogy akik egyetértenek közös társadalmi minimumok kidolgozásával, bárhová tartozzanak is a politikai vagy ideológiai térben, de elkötelezettek a demokrácia, a köztársaság és az alapvető európai értékek iránt, részt fognak venni ezekben a munkálatokban. Együttműködésükkel létrejöhet ez év tavaszára az a tárgyalási fórum és szisztéma, amely lehetővé teszi az ország érdekében egy új történelmi kompromisszum kidolgozását. A Nemzeti Egyeztető Fórum (NEF) működésének általunk szorgalmazott kezdési időpontja 2015. március 15.

2015. január 14.

A felhívást jegyzik:
Ferge Zsuzsa
Horváth András
Iványi Gábor
Lovas Zoltán

A felhívás kiegészítése:
2015. január 25-én egy baloldali orientációjú demokratikus kerekasztal (DEKA) készül a megalakulásra. A DEKA arra vállalkozik, hogy szakmai műhelye keretében készített, széles nyilvánosságot célzó dokumentumokkal járuljon hozzá egy nemzeti közös erőfeszítés leendő sikeréhez. Reméljük, hogy hasonló dokumentumok készülnek más műhelyekben, mindenekelőtt egy jobboldali konzervatív kerekasztal keretében is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.Minek csatlakozzunk egy - már a felhívásból kiolvashatóan - súlyosan téves kezdeményezéshez : a köztársaság és a demokrácia rendesen / nem problémamentesen / működik .
2.Nem mellesleg : az aláíró személyek eddigi politikai tevékenysége legalább annyi kifogásolhatóságot vet fel , mint az általuk demokráciaromblónak ítélt Orbáné , de azzal a különbséggel , hogy Orbánhoz képest átbújnak a léc alatt .
3.Mintha Kovács III József NB II-es játékos akarná Messit és C. Ronaldot oktatni a foci művészetére ...

Keményedő diktatúráról, a köztársaság a demokrácia megszűnéséről, annak helyreállításáról fantáziálnak.

Befonják életüket vad kényszerképzetek, de remélik, hogy az "Egy bolond százat csinál" közmondás segíti őket abban, hogy zavaros eszméiket lenyomhatják a társadalom torkán és a nyakunkra ülhetnek!

További aláírók: Nemecsek Ernő, Boka János, Geréb Dezső, Áts Feri.

Így van. Amikor a Fidesz Magyar Köztársaságról Magyarországra módosított, akkor a valósággal foglalkozott.

A társadalommal meg olyanoknak kell foglalkozni, akik nincsenek elszakadva tőle. Lázár, Rogán, Orbán, Szíjjártó, Habony mind-mind alkalmas erre a feladatra. Bedobják, hogy vizitdíj, meg rezsidémon, és te már szaladsz is ikszelni.

Ne adj olyat a számba, amit nem mondtam.

Azt írtam, hogy olyanért basztatod az egyiket, amiért lelkesen tapsolod a másikat.

Nem az a kérdés, miért akarják visszaállítani, hanem hogy miért kellett eleve megváltoztatni. Vagy egyik se a "valósággal való foglalkozás", vagy mindkettő az.

Döntsd el.

A kérdés már csak az, hogy miként lehet olyanokkal egyeztetni, akiket a magyar nemzet többsége nem tekint nemzete részének? Ezt hogyan lehet megugrani?

Ez olyan mintha a bánáti maradék románok ultimátumot adnának a belgrádi kormánynak, március 15-ig maradhattok hatalmon. Persze elég megnézni a csatlakozottak listáját, a nevek önmagukért beszélnek, olyanok, akikkel még a piacon sincs miről beszélnie az embernek.

"Nem értem, hogy miről beszélsz."

Ezen nem lepődöm meg. Én azzal kezdtem, hogy miért zavar a valóságtól való elrugaszkodás az egyik oldalon, ha a másikon nem. Miért kérsz számon a társadalomhoz való közelséget úgy, hogy közben lelkesen felsorakozol Louis Vuitton legnagyobb magyarországi törzsvásárlói mögött.

(Ha a válaszod a szokásos értetlenkedés lenne, inkább ne írd le. Van még sok poszt, amelyek alatt harcolhatsz a Pártért)

"Vagy mi?"

ez a mottód lehetne

Ezek már melózni is képtelenek!
Amúgy meg a szöveg óvodás színvonalú , el tudom képzelni, mennyire meg fogja hatni Mari nénit és Józsi bácsit.
A fiatalok sem fognak tolongani.
Nincs ezek között értelmes szakember?

Bevallom, jól esik, hogy a magadfajta hülyéz.
Ha dicsérnél, az nagyon szarul érintene.

Ami aggodalomra ad okot, hogy eggyel több funkcionálisan analfabéta van az országban, mint amennyiről eddig tudtam, de sebaj

Női cuccokat senkitől sem szoktam irigyelni.

ja, hogy rá van írva? Akkor hordjad bátran. Belefér a sminkkészleted.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés