Orbán mémjei

2014. december 27. 9:35

Németh Péter
Népszava
Valami nincs rendben Orbán Viktorral. A kérdés persze az, hogy ő maga változott-e meg, vagy a helyzete alakult át, fogalmazhatnék úgy is: az elfogadottsága.

„Valami nincs rendben Orbán Viktorral. Mintha elhagyta volna a gyors és éppen adekvát reakcióképessége, mintha nem érezné a szituációkat, mintha minden tette, mozdulata épp az ellenkezőjébe fordulna át. A kérdés persze az, hogy ő maga változott-e meg, vagy a helyzete alakult át, fogalmazhatnék úgy is: az elfogadottsága. Valószínűleg mindkettő. Ne feledjük: Orbán negyedszázada szinte megkérdőjelezhetetlen vezetője saját politikai csapatának és immár közel tíz éve az országnak. Ennyi idő ott fenn a csúcson képes mentálisan kikezdeni bárkit, hát még az olyanokat, akiknek hajlamuk is van rá. Már úgy értem, hogy hajlamuk van önmaguk túlértékelésére, döntéseik kikezdhetetlenségére. És hajlamuk van azt hinni: csak ők képesek megfelelő szavakat, mondatokat kínálni, a megfelelő döntéseket meghozni. Ne vitassuk el: Orbán nem pusztán hitte magáról, hogy mindezekre képes, másokkal is képes volt elfogadtatni »természetfeletti« erejét.

És tessék: most kigúnyolják, sokszor nevetségesnek tartják és bár félnek tőle – ő akarta így, hogy féljenek –, de már összesúgnak a háta mögött. Amit persze ő maga úgy fordít le – és ebben a hűséges szolgák, mint egy rendes diktátor esetében ki is szolgálják –, hogy puccs készül ellene. Ha lennék vele olyan viszonyban, azt mondanám neki: vigyázz Viktor – így tegezném őt –, ez előbb-utóbb önbeteljesítő jóslattá válik. Minél inkább elhatalmasodik rajtad ez az érzés, annál nagyobb esélye van, hogy be is induljon a szervezkedés ellened, a hátad mögött. De lehet, hogy már el is késnék ezekkel a szavakkal; a konspiratív akció már el is indult. Hisz nem véletlen, hogy ma már fideszes körökből azt hallani: csak pár hónap választja el a teljes bukástól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 197 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hiszem, hogy csak néhány hónapja van hátra (a hatalomban) Orbánnak, és kíváncsi lennék azokra a fideszes forrásokra.
Hacsak nem jön be véletlenül a cikkben kárhoztatott összeesküvés-elmélet, legközelebb három és fél év múlva lesznek nálunk választások.
Az újságírók persze általában jobban értesültek, talán Jóbarát már súgott valamit.

Tegyük fel. De mi jön utána? Lehet, hogy olyasmi, amitől tényleg megbarnul sokak gatyája.

Erről a "Millióan a nem tudom micsodáért" c. álomról nem bírnak lejönni.
A Fidesz nagy mázlija, hogy ilyen ostoba ellenzéke van. (Az országunknak persze jót tenne egy normális ellenzék.)

Németh, ha lennék veled olyan viszonyban azt mondanám neked: vigyázz Péter - tegeznélek téged - vigyázz, mert jól tudjuk, hogy már jó régen egy MOSZAD ügynök vagy.
Az, hogy megtetszett a hazaárulásod a CIA-nak is az már csak hab a tortán.

Szia! Te miért nem csavarogsz ebben a szép időben?

Megmondanád, hogy ma hánykor keltél?

Ó te kis tudatlan!
Aki olyan kérdést tett fel nekem, mint tegnap te, annak nincs mit magyaráznom. Az azért nem ért semmit, mert nem tud semmit.
Nem rejtvényt kell megfejtened, hanem a valóságban körülnézned.
Ez nem összeesküvés elmélet. Sajnos.

Csak azért, mert hatkor felkeltettél. :)

"Közel mikor voltál a puffadt pávabűvölőhöz?"
Mondom, hogy tájékozatlan vagy. "Pávatáncos" ezt írják, mondják róla, pedig, csak jól lavíroz az Moszad és a CIA között.

Jó médium vagyok. Gondolatátvitel. Próbálj visszagondolni, hogy hat óra körül, hat óra előtt mit csináltál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés