Egyre többen csatlakoznak a LIGA hétfői tüntetéséhez

2014. december 12. 16:31
Már 13 szervezet csatlakozott a LIGA Szakszervezetek hétfőre tervezett tüntetéséhez, amiben félpályás útlezárásokkal lassítanák a forgalmat, ezzel a kormány politikája ellen tiltakozva. Gaskó István egy öt elemből álló csomagot szeretne elfogadtatni a kormánnyal.

Egyre több szakszervezet és munkavállaló jelzi csatlakozási szándékát a LIGA Szakszervezetek december 15-i országos demonstrációjához, sőt az Európai és Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség is szolidaritásáról biztosította a szövetséget – mondta Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az eddig csatlakozott 6 szervezet után újabbak – a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok, és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség – jelezték, hogy részt szeretnének venni az ország több mint 60 pontjára tervezett félpályás útlezárásokban. A tiltakozás tervéről korábban mi is beszámoltunk, akkor még a közös demonstrációhoz csak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (Médosz), a Mentő Dolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete csatlakozott.

Gaskó István a sajtótájékoztatón kifejtette: 5 elemből álló csomagot állítottak össze, amelyben megállapodást szeretnének kötni a kormánnyal. Ez az 5 elem a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása. 

A bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán zajló egyeztetéseken egyelőre távol állnak egymástól az álláspontok: a szakszervezetek 5 százalékos emelést szeretnének elérni mind a minimálbérnél, mind a szakmunkás bérminimumnál, és 5-6 százalékos bérajánlást javasolnak. Ezzel szemben a munkaadók csak 3 százalékos minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak – jelezte Gaskó István. A korkedvezményes nyugdíjrendszer – amely a jelenlegi állás szerint 2014. december 31-én megszűnik – 70 ezer embert érint közvetlenül, és egy 17 éves probléma, mert már 17 éve kimondták, hogy át kell alakítani, aktualizálni kell a rendszert. Gaskó István szerint „hazárdírozás” teljesen kivezetni a rendszert. 

A LIGA elnöke kifejtette, hogy ha a hétfői tiltakozás nem vezet eredményre, akkor további tiltakozó akciókat mérlegelnek. Vannak stratégiai helyzetben lévő szakszervezetek, melyek már a sztrájk megszervezésén gondolkoznak – fogalmazott.  Elmondta: az állampolgárok megértését és támogatását kérik a hétfői félpályás útlezárásokkor. Az általuk megfogalmazott ötelemű csomag 4 millió magyar munkavállalót érint - fűzte hozzá. Gaskó István kiemelte, hogy politikai pártokat nem várnak az akcióra, kizárólag olyan munkavállalókat és szakszervezeteket, akik egyetértenek a céljaikkal.

Gaskó elmondta, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárai levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyben támogatásukról biztosítják a hétfői akciót. A sajtótájékoztatón kiosztott levélben a főtitkárok kifejtik: remélik, hogy a kormány megváltoztatja a szakszervezetek által vitatott javaslatait. Egyetértettek azzal, hogy a munka törvénykönyve súlyos hiányosságainak, nem megfelelő szabályozásainak, valamint a sztrájkjog rendelkezéseinek megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a szociális párbeszéd betöltse feladatát, és lehetővé váljon, hogy a szakszervezetekkel együttműködve dolgozzanak ki fenntartható megoldásokat. 

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte: egyértelmű volt, hogy csatlakoznak a demonstrációhoz, amelyen a vasasok több mint 100 autóval vesznek részt. Elmondta, hogy a vasas szakszervezet korábban külön-külön is tiltakozott az „ötös csomagban” foglaltakért, így például villámcsődületet szerveztek a cafeteria megadóztatása ellen. Kiemelte, hogy ezek konföderációkon átívelő követelések, a szakszervezetek összefognak, és mivel nincs érdemi szociális párbeszéd, nincs más választásuk, mint kimenni az utcára. 

Gaskó István arra a kérdésre, hogy hallott-e a sajtóban megjelent hírekről, amelyek szerint vasúti járatok megszüntetését tervezik, kifejtette: a sajtóból értesült. Az intézkedés a naponta közlekedő vonatok 4 százalékát, több mint 100 vonatot érintene, és ezzel körülbelül 400 munkahely megszűnését jelentené.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg: Gondoljanak az újabb IMF-hitelre és gyűjtsék az erőt a szüleik, gyerekeik és saját maguk eltartásához!
Mert: Ez a kölcsön azt hozza, hogy nyugdíjvágás, ingyenétkezések megszüntetése és az egészségügy szinte teljes leépítése.
Pár év alatt olyan országban találják magukat a tüntülik, amilyenről a ballib ágenseik álmodnak: Csak annak lesz kenyere, egészsége és iskolája, akinek sok pénze van.
A feleslegesek meg mehetnek, amerre látnak!

A fél útpályás lezárások pedig ilyenkor télen embertelen megoldást jelentenek.

B oldog szegény, ha okoskodhat, mert még okos nem volt soha.

Látom, hétfőn a kocsi helyett az úthengerbe kell ülnöm...nem olyan gyors, de legalább halad.

Az ügy egyszerű.
Soha nem a kizsákmányolt képes jól tartani a szakszervezeti vezetőket.
Ezeknek az embereknek "jó állásuk" van, a plebs meg le van sz*rva, oda mozgatják őket, ahonnan pénzt kapnak a vezetők.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés