Drogteszt: az ifjúság kollektív gyanúsítása

2014. december 8. 15:55

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Tízmilliárdokba kerülő, ártatlan gyerekek tömegeinek droghasználatát vélelmező drogtesztek helyett több forrást a nyomozó hatóságoknak, több prevenciót és több felvilágosítást az iskolákban!

Igazából még most is várom a bejelentést, hogy az egész csak vaskos csendőrhumor volt − de a poén csak nem akar csattanni. A mai hivatalos bejelentések szerint a Fidesz tényleg komolyan foglalkozik Kocsis Máté javaslatával, a politikusok, újságírók és a komplett ifjúság rendszeres drogtesztjének bevezetésével. A Fidesz már nem csak kisbaltával, hanem láncfűrésszel vágja maga alatt a fát? Ha meg tényleg csak arról szólt az egész, hogy az elégedetlenkedő tömegek és a kritikus firkászok előtt végighúzzák a rácson a botot, ahhoz csak gratulálni tudok, mert a hecc sikerült.

Coming out: nem, nem élek drogokkal, nélkülük is teljes az életem. Nem élek cigarettával sem, soha az életben nem cigiztem, egy slukkal sem; így egy fillérrel sem finanszírozom a Nemzeti Együttműködés Rendszerének trafikos barátait és üzletfeleit. Szóval engem küldhet a kormány drogtesztre − mentem én már rabosításra is fideszes politikus büntetőfeljelentése nyomán, abból se lett semmi, drogtesztből se lesz.
A politikusok drogtesztje legyen az ő kasztjuk magánügye, bár nem vagyok biztos abban, hogy mindegyikük minden pillanatban átmenne-e a teszten. És persze: ki „a politikus”, ki számítana bele ebbe a körbe pontosan?

És ugyanez a kérdés az újságírók esetében is: kik „az újságírók”? Akik a MÚOSZ tagjai? (Muhaha.) A főállású firkászok? A szabadúszók? A hobbibloggerek? A receptjeiket Facebookon megosztó háziasszonyok? A divatbloggerek? A horgászbloggerek? A nyugalmazott főorvos közírók? A publikus magánnaplót vezető kiscsajok? A közéletről elmélkedő vagy arról valamit beböffentő kommentelők? Bárki, aki valaha egy darab szöveget kitett egy nyilvános felületre? S ugyanúgy drogtesztre lenne kötelezve az ifjú belvárosi gonzósztár és mondjuk az Élet és Tudomány tisztességben megőszült, nyugdíj előtt álló ásványtani vagy rovarászati szakírója?

De ami nálam kivágta a biztosítékot, és ami nyilván megint közfelháborodást fog okozni a társadalomban, az a gyerekek és fiatalkorúak teljes nemzedékének drogtesztre való kötelezése. Mintha a Fiatal Demokraták Szövetségének fiatal politikusa a fiatalok kollektív droghasználatát vélelmezné. Ha most lenne egy szeretetben és bizalomban nevelt, ártatlan és ártalmatlan 12 éves gyerekem, és azt hallanám a tévéhíradóból, hogy egy politikus kötelező drogtesztre küldené őt; akkor azt hiszem, beleállítanám a bakancsomat a képernyőbe.

Mégis, micsoda kiforgatott, perverz logikával lehet úgy fellépni a drog társadalmi problémája ellen, hogy nem a rendőrséget, a nyomozó hatóságokat, a felderítést, illetve a felvilágosítást és a prevenciót erősítjük; hanem kötelező drogtesztet vezetünk be, vagyis a droghasználat kollektív gyanújával sújtjuk a komplett tizenéves nemzedéket? Micsoda megközelítés az, hogy az állam, a kormányzat a családok fölött átnyúlva vélelmezi, hogy a gyerek potenciális drogfogyasztó, így nem árt az ellenőrzése?

A számos technikai, infrastrukturális és egyáltalán, erőforrási akadályról még nem is beszéltünk. Zacher Gábor toxikológus az Inforádiónak elmondta: a hagyományos drogtesztek a mai drogpaletta 4-6 százalékát fedik le; a mintegy háromnegyed milliós érintetti kör drogtesztelése a mai árak mellett 50 milliárd forintra rúgna; miközben ma összesen három darab, egyenként mintegy 100 millió forint értékű olyan műszer van Magyarországon, amely viszonylag nagy pontossággal tudja kimutatni a legtöbb ma elérhető kábítószert. És ahogy Zacher Gábor rámutatott: Magyarországon 800 ezer alkohol- és 20 ezer kábítószerfüggő él, vagyis az alkoholizmus sokkal súlyosabb népegészségügyi probléma, mint a drog. Valószínűleg a politikusok és az újságírók körében is, teszem hozzá.

Nem gondoltam volna, hogy valamikor egy Novák Előddel fogok egy platformra kerülni, de ez esetben teljesen pontosan fogalmazott a jobbikos politikus: a Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt. Novák elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy vélte, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azt azonban nem így kell megoldani. Novák jelezte: javaslatot nyújtottak be a parlamentnek arra vonatkozóan, hogy a korábbi, 960 milliós szintre emeljék vissza a prevencióra szánt forrásokat. A jobbikos politikus szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el. „Amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a terjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség nem?” – kérdezte Novák, jogosan.

Végül pedig még egy felvetés: kérdés, hogy ez az egész meredek javaslat végül nem fog-e alkotmányos, alapjogi elveken, korlátokon elbukni vagy itthon, vagy legkésőbb Strasbourgban.
 
Több milliárdba, tízmilliárdokba kerülő, ártatlan gyerekek tömegeinek droghasználatát vélelmező drogtesztek helyett több forrást a nyomozó hatóságoknak, több prevenciót és több felvilágosítást az iskolákban! A felelős életre való nevelést oldják meg a családok, szeretetben és kölcsönös bizalomban.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Drogteszt: az ifjúság kollektív gyanúsítása"
Közúti alkohol fogyasztás ellenőrzése az autósok kollektív gyanúsítása.

A Besenyő család már napok óta ezt tárgyalja. Végül abban állapodtak meg, hogy fontosabb lenne a politikusok és médiamunkások pszichiátriai ellenőrzése.

Az én gyerekeim sem mennek drogtesztre.

Én pedig nem vagyok hajlandó kiadni a májam adatait. Senkinek! Azért sem. Az az én májam.

:-)

Az nem a nemzet mája kérlek szépen, hanem a saját kis feldolgozó üzemem. A gyomrom mellett.

Nem, de emlékeztet egy régi szovjet filmre, amelyben a városba vetődött srácot felvilágosítják, hogy egy rendes komszomolista nem iszik, nem dohányzik és nem jár lóversenyre. A gyerek felcsillanó szemmel kérdi, hogy mi az a lóverseny.

A kormánynak az újraválasztás óta elment az esze, sorra jönnek az elmeháborodott ötletek:

netadó, vasárnapi zárvatartás, drogteszt.

Valamit kihagytam?

Ne legyünk már ilyen merevek!

A fiatalok mindig elviccelik az ilyen anonim felméréseket, én is mikor kaptam ilyen halál komoly kérdéseket, természetesen a legextrémebb választ adtam rá.

Ez a "kollektív gyanúsítás"-szöveg fal egy kicsit. Elvégre a rendőrség az egész autóstársadalmat kollektíve gyanúsítja alkoholfogyasztással, amikor szondáztat, oszt mégis nyugodtság van.

Azt azonban jól el tudom képzelni, hogy praktikusan működésképtelen az ötlet, és ilyenként tipikus fideszes lufi.

Szerintem egy átlag osztályfőnök drogteszt nélkül is megmondja, ki az érintett az osztályában. Csak nem kérdezik.

Csak technikai akadálya van annak, hogy sűrítsék a szondáztatást. Elvileg akár a kocsikba is beépíthetnének egy rendőrségre bekötött alkoholszondát. Hirtelen nem látom az alkotmányos akadályt. Egyébként ugyanígy a személygépkocsikba épített tachográffal kapcsolatban sem.

Szóval hogy gyakorlatilag agyatlan fideszes baromság, azt nem vitatom, de hogy elvben ne lehetne egy szabálysértést kimutatni, arra azt mondom, hogy miért is ne?

Mégis akkor mi a vérvörös lóvégtag a kollektív gyanúsítás, ha nem az, hogy drogtesztre kötelezik/köteleznék a teljes 12 és 18 év közötti korosztályt??

Ha gyerekeim még beleesnének ebbe a korosztályba, kiérném magamnak, hogy a gyerekeimet erre kötelezzék!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés