FAZ: Putyin vereséget szenvedett

2014. december 2. 14:43
A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Vlagyimir Putyin személyes veresége a Déli Áramlat kudarca.

A Déli Áramlat kudarca Vlagyimir Putyin személyes veresége – értékelte az orosz elnök bejelentését a földgázvezeték tervének feladásáról a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap kedden. A német sajtóban kora délutánig csak a FAZ kommentálta részletesebben az Ankarában hétfő este bejelentett döntést. A tekintélyes konzervatív lap az online kiadásában közölt írásában kiemelte, hogy a Déli Áramlat az orosz „energia-külpolitika” központi fontosságú eleme volt, és kezdettől fogva voltak ellenzői. Az EU azt kifogásolta az orosz elképzelésben, hogy a Gazprom nemcsak használná a földgázszállító vezetéket, hanem az üzemeltetői funkciót is betöltené, ami ugyan részben technikai kérdés, de az ukrán válság révén a „nagypolitika” egyre fontosabb szerepbe került az amúgy is átpolitizált beruházás ügyében. 

Az utóbbi hónapokban Bulgária húzta keresztül a Kreml számításait, és Roszen Plevneliev bolgár elnök a FAZ-nak adott októberi interjújában kiemelte, hogy „Oroszország nagy hibát követ el”, amikor „alábecsüli az Európai Bizottságot”. Moszkvának „meg kell tanulnia, hogy Európában erős a bizottság és erős az akarat a jogállami eljárások betartatására” – idézte az frankfurti lap a bolgár államfőt. Plevneliev úgy vélte, hogy a Déli Áramlat végül mégiscsak megépül, ez azonban tévedésnek bizonyult – tette hozzá a FAZ. Kiemelte: Putyin és Alexej Miller, a Gazprom vezetőjének ankarai bejelentése arra utal, hogy „a Kreml komolyan veszi Brüsszel határozottságát”, és a terv feladása vereség Vlagyimir Putyin számára, aki évekig személyesen küzdött a beruházásért.

A lap szerint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök európai uniós elkötelezettségét is komolyan kell venni, hiszen Bulgária tranzitországként profitált volna a Déli Áramlatból. Ugyanakkor Boriszovnak nem volt más választása, mint a beruházás elutasítása, hiszen „a kis balkáni országnak egy hatalmi harcban nem lett volna esélye Brüsszellel szemben” – írta a FAZ.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek a FASZosok nem ismerik a magyar közmondást "A végén csattan az ostor" és "A télnek nincs szeme.", valamint "Az nevet, aki utoljára nevet."

Szerintem előbb-utóbb Ukrajna, ez a "történelem nélküli" államalakulat, két részre szakad.Megosztozik rajta az EU (látszatfüggetlenséget adva a hozzá húzó résznek) és a Rusz (bekebelezvén a maradékot.Minden ütközőzónának ez a végzete.

Ki diktálta és ki jegyzi a cikket? Tudjuk hogy megy ez a tömik a FAZ-nál meg nálunk is tettenérhető főleg a kereskedelmi médiák és ballibbant sajtómunkások élnek a dezinformációs hirekkel, alaptalan vádaskodással, hazudozással nagyérdemü fejét.

Olcsóbb lesz-e, s lesz-e egyáltalán gáz a Putyinék elutasított földgáza után?
Mindenesetre ettől kezdve - amennyiben nem épül meg a Déli Áramlat - a Goodfriendeken a felelősség.
+ az őket kiszolgáló Soros-árva médiaprostikon...

Egy a II. vh-ról szóló könyv a résztvevőket hazájuk kedvenc sportját űzőkéhez hasonlította, az oroszokat a sakkozókhoz. (A németeket sehova, ők a háborút háborúnak tekintették.) Szóval ami van, az még nem a végjáték számukra.

Már elcsattant az a pofon. Neked még nem tűnt fel?

A probléma az, hogy Ukrajna keleti részén van egy óriási palagáz lelőhely. Ennek a területnek a kosszesiós kutatási és kitermelési jogát már az USA uralja. Ígyhát nem olyan egyszerü a békés megoldás, hanem az, hogy a keleti tartományokban minnél nagyobb káoszt előidézni, hogy a lakoság hadja el a területet, hogy rárakhasák mancsukat a gázmezőre amely állitólak ki tudná váltani az orosz gázt keletközépeuropa számára. Természetesen nem az ukránoknak hanem az USA-nak csengetne a haszon.

Erre utaló jelek vannak, mikor megvonják a nyugdíjak kifizetését, az állami vállaltok leállitását követelik. A közalkalmazottaknak már korábban nem folyósitottak, s hazarendelték azokat a tisztségviselőket akik nyugatukrajnából lettek odahelyezve.

Valamint közölték, ha átköltöznek a szakadárok által felügyelt területekről akkor a folyósitást felukitják.

Ennél nyílvánvaló dolog nem nagyon létezik.
.
Azon csodálkozom, hogy hol a demokráciaféltés a szabadság és emberi jogok követelése.

Ez természetesen tökéletes megfelel az eu értékrendjének és összhangba van azzal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés