Elhallgatta a New York Times Kertész Imre véleményét

2014. november 11. 15:07
Kertész Imre diktatúrázás helyett arról beszélt a New York Times-nak, hogy remekül érzi magát Magyarországon. Az interjú végül nem jelent meg az amerikai lapban – árulta el Kertész Imre egy magyarul a Szombatban megjelent interjúban.

A Válasz.hu-n Ablonczy Bálint idézi Kertész Imre történetét arról, hogyan nem jelent meg egy vele készült interjú a New York Times-ban. Kertész ezt a történetet az angolul a The Hungarian Quarterly-ben, magyarul a Szombat zsidó folyóiratban megjelent interjújában mesélte el.

Eszerint Kertész Imrét interjú céljából felkereste a New York Times riportere. Kertész a magyarországi közállapotok kapcsán arról beszélt az amerikai lap munkatársának:

„A helyzet kielégítő, remekül érzem magam, mire meglepődött. Úgy tűnt, az a benyomása, hogy megfélemlítve érzem magam a politikai hangulat miatt. Azután megkérdezte, hogy miért adtam a kéziratokat a német Akadémiának, és amikor elmondtam neki az indokaimat, nos, akkor úgy tűnt, nem tetszik neki a válaszon. Nyilvánvalóan úgy értelmezte ezt a gesztust, mint a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmaimnak a kifejeződését, amelyről azonban hangsúlyozottan szó sincs. (…) Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellenérzéseimnek Magyarországgal szemben vagy valami ilyesmi. És nem tettem. Azzal a céllal érkezhetett, hogy rávegyen, mondjam azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van, ami nem igaz. Szándéka csupán azt jelzi, hogy halvány sejtelme sincs arról, hogy mi az a diktatúra. Ha az ember szabadon írhat és véleményt nyilváníthat, nyíltan kifejezheti az ellenvéleményét és szabadon utazhat, akkor egyszerűen képtelenség diktatúráról beszélni. Ezt aztán meg is mondtam neki. Nem vagyok mindennel teljes mértékben elégedett, ami Magyarországon történik, mint ahogy nem is voltam soha, de abban bizonyos vagyok, hogy Magyarországon diktatúra lenne, nem több mint ideológia és felelőtlen beszéd. Az interjú végül sohasem jelent meg” – árulta el a Nobel-díjas Kertész Imre.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

100 millióan az amerikai sajtószabadságért!

Na itt van a marha nagy sajtó "szabadság".

Bravó Kertész Imre!
Nem is lepődök meg különösebben, én ugyanis nem a Magyar Nemzetből tájékozódtam az elmúlt években Kertész Imre kapcsán, hanem a műveit olvastam.
Igaz, hogy csak a Nobel-díj óta, mert a magyar irodalomkritika addig agyonhallgatta Kertészt. Utána meg úgy csináltak, mintha ők ajánlották volna a Nobel-díj bizottságnak.

Csak le ne nácizzák!

He-he, meg sem kell hallgatni hozzá a banyát, csak leírni, hogy mit mondott volna!
:-)

Éppen mostanában láttam egy olasz filmet (A siker ára), ahol dúsgazdag laptulajdonos mondja:
Felejtsd el, hogy újságíró vagy! Az alkalmazottam vagy. Azt csinálod, amit én mondok.

Ki beszélt itt sajtószabadságról?
Olvasd már vissza kérlek.:P

Már Horn Gyula tanácsadói is imígyen dühöngtek a drágalátos koalíciós partner ármánykodásai miatt:

"a »kék« sajtó már nem csak idehaza támad habzó szájjal, hanem előveszik a jó régi Antall-időkbeli kedvenc trükköt. Írnak idehaza egy szép, támadó cikket. Külföldön megkörnyékeznek Soros György kitűnő kapcsolatai révén egy két tekintélyes nyugati lapot. Ha lehet, gazdaságit. A Wall Street Journalt, az Economistot, a Franfurtert. Kiküldik az anyagot - és az ottani embereik megjelentetik mint szakértői véleményt. Esetleg »budapesti forrásokra« támaszkodva."

Forrás: Szatmári Jenő István: (Majdnem) halott újságíró nem nem hazudik. 1995.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés