Elhallgatta a New York Times Kertész Imre véleményét

2014. november 11. 15:07

Kertész Imre diktatúrázás helyett arról beszélt a New York Times-nak, hogy remekül érzi magát Magyarországon. Az interjú végül nem jelent meg az amerikai lapban – árulta el Kertész Imre egy magyarul a Szombatban megjelent interjúban.

A Válasz.hu-n Ablonczy Bálint idézi Kertész Imre történetét arról, hogyan nem jelent meg egy vele készült interjú a New York Times-ban. Kertész ezt a történetet az angolul a The Hungarian Quarterly-ben, magyarul a Szombat zsidó folyóiratban megjelent interjújában mesélte el.

Eszerint Kertész Imrét interjú céljából felkereste a New York Times riportere. Kertész a magyarországi közállapotok kapcsán arról beszélt az amerikai lap munkatársának:

„A helyzet kielégítő, remekül érzem magam, mire meglepődött. Úgy tűnt, az a benyomása, hogy megfélemlítve érzem magam a politikai hangulat miatt. Azután megkérdezte, hogy miért adtam a kéziratokat a német Akadémiának, és amikor elmondtam neki az indokaimat, nos, akkor úgy tűnt, nem tetszik neki a válaszon. Nyilvánvalóan úgy értelmezte ezt a gesztust, mint a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmaimnak a kifejeződését, amelyről azonban hangsúlyozottan szó sincs. (…) Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellenérzéseimnek Magyarországgal szemben vagy valami ilyesmi. És nem tettem. Azzal a céllal érkezhetett, hogy rávegyen, mondjam azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van, ami nem igaz. Szándéka csupán azt jelzi, hogy halvány sejtelme sincs arról, hogy mi az a diktatúra. Ha az ember szabadon írhat és véleményt nyilváníthat, nyíltan kifejezheti az ellenvéleményét és szabadon utazhat, akkor egyszerűen képtelenség diktatúráról beszélni. Ezt aztán meg is mondtam neki. Nem vagyok mindennel teljes mértékben elégedett, ami Magyarországon történik, mint ahogy nem is voltam soha, de abban bizonyos vagyok, hogy Magyarországon diktatúra lenne, nem több mint ideológia és felelőtlen beszéd. Az interjú végül sohasem jelent meg” – árulta el a Nobel-díjas Kertész Imre.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/77433