Berlin 1989 − Soha többé falakat!

2014. november 9. 10:16

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Ma 25 éve repedt meg a berlini fal. A 20. század összes tragédiájának e nyomasztó ütközéspontjáról szól egy korabeli dokumentumfilm, ami a Fal alatti, szabadságba nyíló bizarr féreglyukat mutatja be.

berlin1.png

„Berlin 1945 − Berlin 1989; tényleg, miért ugyanabban a városban ért véget minden barbárság?” (Frédéric Beigbeder)

Ma 25 éve repedt meg a berlini fal, amely rövid idő alatt az NDK összeomlásához, majd a két német állam újraegyesítéséhez vezetett. Berlin az 1914-től 1989-ig terjedő, rövid 20. század összes európai tragédiájának és traumájának alakítója és elszenvedője volt. Még a mai, posztmodern, kisuvickolt és kiszínezett Berlin is minden pórusában hordozza saját múltjának tragédiáját. Még inkább így volt a keletnémet kommunista szörnyállam és a nyugat-berlini szabad − és szabados − demokrata-kapitalista enklávé utolsó pillanataiban, amikor még a Fal is állt.

Egy operatőr akkoriban merészkedett be − határőri kísérettel − a betonfalakkal, szögesdróttal és aknazárakkal elválasztott város egykori nyüzsgő szívébe, a világháborúban porrá rombolt, senki földjévé vált Potsdamer Platzra. Itt ereszkedett le a szellemmetró szellemállomásához, hogy egy kisfilmet készítsen egy jól őrzött átjáróról, ami bizarr féreglyukként a Fal alatt a kommunizmusból a szabad világba vezetett. És ezzel a rövid, nyomasztó kisfilmmel elkészítette a kommunizmus talán legtöményebb mementóját. Alább meg is nézhetik.

Hogy mik is voltak a kelet-berlini szellemmetrók? Az egykori császári, majd náci főváros metróhálózata nagyrészt működésben maradt a város hermetikus kettéválasztása után is. Berlin belvárosa NDK-s felügyelet alatt maradt, viszont a mélyben áthaladtak alatta a szabad Nyugat-Berlin metrójáratai. De az NDK elzártságát valahogy a föld alatt is biztosítani kellett. Az NDK területére eső metróállomásokat lezárták, a félhomályos állomásokat föld alatti kémlelőnyílásokon keresztül tartották szemmel a keletnémet határőrök.

Mégis nyílt egy szigorúan ellenőrzött vasajtó a Fal alatt a kommunista utópiából a dekadens Nyugatra. A lezárt, kihalt metróállomáson a talán még Vilmos császár vagy Hitler idejéből ott maradt, gót betűs Potsdamer Platz feliratot pár pillanatra megvilágította a nyugat-berlini metrókocsik fénye. A régi német birodalmakra emlékeztető, megkopott felirat aztán megint eltűnt az NDK infernális félhomályában − amibe Nyugat-Berlin kíváncsi polgárai is ki-kitekintettek a metrókocsikból. A kommunista Berlin szerencsétlen határőrei addig is a föld alatti kémlelőnyíláson át figyelték a pár percenként előttük elhúzott mézesmadzagot, ahogy el-elsuhannak előttük a nyugat-berliniek a szabad világukból a szabad világukba.

A 20. század összes tragédiájának e nyomasztó ütközéspontját mutatja be nekünk a fenti dokumentumfilm.

berlin2.jpg

berlin3.jpg

berlin4.jpg

berlin6.jpg

berlin7.jpg

berlin8.jpg

berlin9.jpg

berlin11.jpg

berlin16.jpg

berlin12.jpg

berlin13.jpg

berlin17.jpg

berlin15.jpg

berlin14.jpg

berlin18.jpg

berlin20.jpg

Ez a világ már a múlté. Huszonöt éve történt rajta az első repedés − ami egyben véglegesnek is bizonyult. Hm, végleges? Soha ne mondjunk ilyet a történelem ismeretében. Inkább mondjuk ki magunkban, ha kell, nap mint nap Reagan okosságát: a szabadság mindig egy nemzedékre van a kihalástól.

Soha többé falakat!

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én azért valamilyen szinten megértem őket.
Ha nálunk ugyanilyen konfliktusos helyzet alakulna ki egy másik népcsoporttal, nem hiszem, hogy bárki az elkerítésük ellen lenne.

Dam-dam-dam!!!

Ettől persze még drukkolok nekik, hogy sikerüljön kiirtaniuk egymást, Afrika után a Közel-Kelet az, ami nem hoz mást, csak szenvedést.
Persze a civilizáció bölcsője volt 6 ezer évvel ezelőtt, de mára inkább a Föld pöcegödre.

A szerző, már amennyiben szokásától eltérően objektivitásra törekedett volna, akkor nem elégedett volna meg a Soha többé falakat! felkiáltással.

Hanem beszélt volna a mai falépítésekről is. Falakat ugye lehet építeni betonból, de az a fal, amit az USA most épít Európa és Oroszország közé, az ennél másabb, jóval megosztóbb, s veszélyesebb egész Európára, de a világbékére nézve is.

Romano Prodi volt olasz miniszterelnök szeptember elején a Forum Ambrosetti résztvevőjeként a következőképpen beszélt erről.

Az USA kirobbantott Ukrajna kapcsán egy olyan konfliktust,amelynek egyik elszenvedője Európa. De az EU is hibás ebben, mivel alábecsülte Oroszországot. Ukrajna ne legyen sem orosz, sem uniós, hanem a finnek korábbi történelmi szerepéhez hasonlóan maradjon semleges , az EU és az Eurázsiai Együttműködés közötti híd szerepét betöltő régió.

Föderatív államként, melynek legyen része autonómiát kapva Donyeck és Luganszk is. Ukrajna nem lehet része a NATO-nak, nem lehet senkinek sem a szemét kinyomni.

Maga Kohl kancellár is megmondta, hogy Ukrajnát nem szabad felvenni a NATO-ba.

Sajnos Kohl volt az utolsó kancellár, Merkel már csak helytartó. Ugye aki Kohl idejében még késsel és villával sem tudott enni, s nem tudott viselkedni az asztalnál. Többek között erről is ír Kohl könyvében.

A Handelsblatt is azzal vádolta Merkelt, hogy kiszolgálja az amerikai érdekeket, sértve a sajátjukat. India, amerikai és izraeli nyomásra az iráni kőolaj árát évi kilenc milliárd euró -a hamburgi Európai-iráni Kereskedelmi Banknak utalja át. Innen a pénznek csak egy része megy Iránba, legnagyobb részéből fizetik az iráni megrendelésre dolgozó német cégeket.

Merkel megígérte Obamának, hogy ez az év az utolsó, s megszüntetik ezt a lehetőséget is. A német ipari vállalatok fel vannak háborodva, hogy a "kancellárjuk" kiszolgálja az USA érdekekeit a németek rovására.

Egy olasz elemzés arról ír, hogy az USA számára Európa kapcsán két fontos stratégiai cél lebeg. Az egyik, hogy leválassza Európát az oroszokról úgy, hogy közben a NATO bővítés örve alatt katonailag is terjeszkedik, a másik, lenyomja az EU torkán a kiemelt amerikai gazdasági expanzív tervként kezelt TTIP megállapodást.

Lehetne tovább vizsgálni az amerikai Alcoa szerepét az USA agresszív terjeszkedő politikájában, amely része az amerikai pénzügyi expanziónak.

A szerző tehát tovább léphetne. Bush támogatta Kohlt, mert már előre tekintett, egy erős Németországot látott Oroszországgal ismételten szembeállítani. Gorbacsov meg pénzen adta el az egyesítést, országa romokban hevert.

Eddig minden a terv szerint alakult, Németország maga alá gyűrte Európát, s megállapodásra készült Oroszországgal. Ez egy olyan kihívás volt az USA számára, amit nem engedhetett meg.

Ezért itt épül a szemünk előtt az újabb fal. Az 1963-as is nemzetközi feszültséget okozott, de mai fal építés akár világháborúhoz is vezethet. A YouTubon meg is tekinthető a harmadik világháború forgatókönyve.

E szerint a végén Kína és Oroszország letarolja Európát és az USA-t is. Ezt azért jó lenne elkerülni, de ehhez le kellene bontani az USA most épülő falait is. Prodi szerint is.

Valóban bonyolult kérdés ez.
Nem tudom, erre csak azt tudom mondani hogy, ha az életemről, vagy a családom életéről van szó, akkor leszarom más milyen jogosnak vélt sérelmei miatt akar engem leölni.
Undorító dolog ez...nem tudom.
Eleve '48-ban nem kellett volna létrejönnie ennek a mesterséges államnak, és akkor most nincs ez a helyzet.

USA-Mexikó határ (1200 km hosszú) vasfüggönye!
http://diepresse.com/home/pano..

Így van, primitív ország mindkettő, épp ezért jobb lenne, ha nem oktatnának ki minket állandóan.:)

Akkor mi a megoldás?
Kiirtani Izrael körül mindenkit, hogy végre a zsidók békére leljenek?
:)))

A falhoz még annyit, hogy ez felépülhetett 1963-ban, abban az USA-nak nem kis szerepe volt, mondhatnám meghatározó.

Ugyanis az amerikai finánctőke építette fel Hitlert, majd győzelmét követően is finanszírozta a náci Németországot. Az amerikai tőke tette képessé Hitlert a világháború kirobbantására.

Jaltában az USA és Anglia is eladta Európa szerencsétlenebb felét az oroszoknak.

Elmaradt a görögországi partraszállás is, ami szintén az oroszoknak kedvezett.

A győztes hatalmak nem "verték le" az oroszokon azt, hogy amíg a varsói felkelők hősiesen harcoltak a megszálló németek ellen, addig sz oroszok tétlenül szemlélték azt.

Az amerikaiak és az angolok bűnös módon nem bombázták a koncentrációs táborokba vezető vasutakat, lehetővé téve ártatlan emberek pusztulását.

Csak akkor jajgattak, amikor a fal már, nekik köszönhetően is megépült.

Majd a fal leomlása sem volt egyszerű. Ugye ismert, hogy az angol és francia vezetők azért könyörögtek Gorbacsovnál, hogy maradjon minden a régiben. A sok képmutató.

Bárcsak úgy lenne, bezárva.
Ehelyett állandóan basztatja a szomszédait, lásd Arab tavasz vagy Irán.

Keep Floyding! Ismered őket?
http://www.keepfloyding.com/?l..
Magyar srácok, akik nem akarnak többet "csak" hitelesen játszani Pink Floyd számokat.
...és elképesztően jól csinálják!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés