Az átlag-, vagy az MNB-árfolyamon történik a forintosítás

2014. november 9. 17:11
Az átlagárfolyamon, vagy a november 7-én jegyzett MNB-árfolyamon lehet majd forintosítani a devizahitelek a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség szerződés alapján. A két fél szerint össztársadalmi érdek a devizahitelek kivezetése.

A devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán, vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik majd, a két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap. Ezt azt jelenti, hogy ha valaki számára a november 7-i árfolyam a kedvezőbb, akkor egy eurót 308,97, egy svájci frankot 256,60, egy amerikai dollárt 249,29, egy japán jent pedig 2,163 forintért váltják majd át a bankok.

Felidézik: az NGM megállapodást írt alá a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről. A megállapodás törvényi átvezetését, parlamenti képviseletét a kormány a fair bankokról szóló jogszabállyal együtt külön törvényben  fogja végrehajtani.

A tájékoztatás szerint a forintosítás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges deviza mennyiséget a Magyar Nemzeti Bank (MNB) teljes egészében biztosítja.

A kormány bízik abban, hogy a devizahitelek kivezetését követően a bankok minden energiájukat és rendelkezésre álló forrásaikat a magyar gazdasági szereplők hitelezésére, a gazdaság növekedésének további előmozdítására fogják fordítani – írta a minisztérium. Utaltak arra is, hogy a magyar gazdaság 2014-ben a bankok gyenge hitel aktivitása mellett tudott több mint 3 százalékos növekedést produkálni. Mint írták, a kormány korábbi döntésének megfelelően folyik a bankok elszámoltatása és a devizahitelek forintosítása. Utaltak arra, hogy a kabinet három lépésben kívánja kivezetni a devizahiteleket a piacról: elsőként a Kúria döntése után rögzítette az elszámoltatás módját, ezt követően a bankok elszámolnak az ügyfelekkel, majd harmadik lépésben megtörténik a devizahitelek kivezetése a piacról.

A közlemény szerint a kormány a devizahiteles problémakör rendezésénél a Kúria döntésének messzemenő figyelembevételével járt el, biztosítva a folyamat teljes jogszerűségét, ezért a forintosításra is a Kúria döntésének alapul vételével kerülhet sor.

A devizahitelesek érdekeinek védelméhez és a forint árfolyamának megóvásához szükséges megállapodásokat a kormány, a Nemzeti Bank és a Bankszövetség megkötötte. Ennek keretében az NGM megállapodást írt alá a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről. A megállapodásban  a felek egyetértettek abban, hogy a lakossági deviza alapú és deviza jelzáloghitelek kivezetése össztársadalmi érdek. A lakossági hitelek devizaárfolyam-kockázatának megszüntetése elsődlegesen az adósok számára fontos, azonban a magyar bankrendszer hosszú távú, stabil működéséhez is nélkülözhetetlen – írták.

Közölték, a bankok elszámoltatásának eredményeként az adósok terhei átlagosan 25-30 százalékkal mérséklődnek. Annak érdekében, hogy az így megszerzett előnyt a kormány megvédje és a jövőben se jelentsen kockázatot a külföldi fizetőeszköz árfolyamváltozása a devizahiteleket forintosítani szükséges.

Összesen 207 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Holnapi hír:

VIDA ILDIKÓ A NAV ELNÖKE AZ IGAZTALAN KORRUPCIÓS VÁDAK MIATT MEGRENDÜLT EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRA HIVATKOZVA FELMENTÉSÉT KÉRTE, MELYET AZ ILLETÉKESEK ELFOGADTAK. VIDA ILDIKÓ KÜLÖNGÉPÉVEL
GYÓGYKEZELÉSRE VENEZUELÁBA TÁVOZOTT.ÚTJÁRA ELKÍSÉRTE TÖBB, BETEGSÉGBEN ÉRINTETT MUNKATÁRSA

A kamatemeléseket és a jutalék számítást meszelte el a bíróság. Ezért kell a bankoknak a felvételtől újra számolni. Az elszámolás során ezzel kevesebb lesz a tőketartozás. Átlagosan 25-30 %-al. Aki korábban vette fel és hosszabb ideje törleszt annak nagyobb mértékben, mint aki később vette fel és kevesebbet törlesztett. Az így kiszámolt tőke kerül forintosításra. Ennek alapján úgy néz ki mintha most venné fel devizában a hitelt és ezt azonnal forint hitellé konvertálnák. Ezzel megszűnik az árfolyam változás hatása és csökken az ország deviza hitelállománya.

Miazhogynagyonis. Már el is fogyasztotta.

Ne istenbarmáz gabonazsizsik, hanem tanulj banküzemtant és akkor meg tudod válaszolni a kérdésedet.

Semmit sem kell annak elmagyarázni, aki érti a témát. Aki viszont nem érti, annak hiába a magyarázat.

A 170 forintos CHF a valóságban 230 volt. Nem is lett volna baj, ha a kedves többször bérmálkozó vezető kormánya végrehajtja 2002-től kezdődően a konvergencia tervben foglaltakat. Ennek elősegítését biztosította a jegybank, amikor a kamatpolitikával elősegítette a forint erős sávba tartását. Amennyiben, ahogy ez tervezve volt 2007-ben bevezetésre kerül az euró, kedvező árfolyam lett volna átkonvertálva a jövedelmek, s akkor a devizaalapú hiteleknél sem következett volna be ez a probléma.
Ezt azonban a kedves többször bérmálkozó demokrata vezető kormánya elöszödölte. A Bajnai szagértő válságkezelő nagyszerű kormány sem talált megoldást, pedig az IMF szándéknyilatkozatban ígéretet tettek az aláírók, így maradt ez a megoldás ami most történik.
Melyik jobb? Ha marad a devizaalapú hitel a bank által megszabott kamaton és jutalékon, vagy a bírósági jogerős határozatok alapján újraszámolják és forintosítják, elkerülve ezzel az árfolyam további kedvezőtlen hatását?

Ez a kérdés és nem a 170-260 forint.

Ne védd a védhetetlent.
Ez egy szemét húzás a kormánytól, ráadásul a reményt is elveszik, hogy, ha visszamegy a CHF, akkor csökken az adósság. Tehát a legrosszabb árfolyamon garantálja a bankoknak a tartozást a Fidesz.

Ebből nagy baj lesz.

Kamu. Az lesz, teljesen ki akarják vezetni a devizahitelt. Az tarthatja meg, aki devizában kapja a fizetését.

Lehet, hogy ez a cél.
Megmutatni a bankoknak, hogy nem teheti meg a kormány a napi árfolyamon történő átváltást, mert a nép nem angedi.

Cserbenhagyta a népet Orbán. :(

És a nép cserben fogja hagyni őt.

Itt a vége, fiúk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés