A temékdíjbevételből adna pénzt a környezetvédőknek az LMP

2014. október 24. 10:40
Az LMP szerint biztosítani kell a környezetvédő civilek számára a működésükhöz szükséges, automatikusan járó forrásokat. A párt ezért olyan törvényjavaslatot nyújt be, amelynek értelmében a termékdíjbevételek meghatározott százalékát automatikusan megkapnák a környezet- és természetvédő civil szervezetek.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint Schmuck Erzsébet és Ikotity István országgyűlési képviselő pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: csak akkor működhet Magyarországon erős és független civil szektor, ha a különböző civilszervezetek finanszírozása függetlenné válik a mindenkori kormánytól. Emlékeztettek rá: korábban az állami feladatokat átvállaló környezet- és természetvédő civil szervezetek megkapták a környezetkárosítási díj egy adott százalékát. Ebben a támogatási kasszában 2002-ben, az első Orbán-kormány távozásakor évi 1,2 milliárd forint volt, ami mára alig 70 millió forintra csökkent, miközben a feladatok nem lettek kisebbek – tették hozzá.

Mint írták, az LMP-frakció törvényjavaslatot nyújt be a korábbi támogatási szint helyreállítására. Ezt különösen aktuálissá teszi, hogy a jövő évi adótörvény tervezete szerint a kormány bővítette a környezetvédelmidíj-köteles termékek körét, így az ebből származó bevétel jelentősen növekedni fog - írták.

Az LMP szerint biztosítani kell a környezetvédő civilek számára a működéshez szükséges, az aktuálpolitikától független, automatikusan járó forrásokat, mivel jelentős állami feladatokat vállalnak át. Hozzátették: szükség van továbbá a civileknek juttatott források 2010 előtti szintjének visszaállítására, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap működés módjának átalakításra és a pénzek független bizottságok általi elosztási módjának megteremtésére.

Ha ezt nem teszi meg a kormány, „az újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz valódi célja a civilek ellehetetlenítése, nem pedig az átlátható finanszírozás megteremtése” – fogalmaztak. A párt azt is követeli a kormánytól, hogy állítsa vissza a Nemzeti Civil Alap korábbi, pártfüggetlen bizottságok általi pénzelosztásra alapuló működési módját és növelje a 2010 előtti szintre az alap által szétosztható összeget.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés