Bokros Lajos (és Gyurcsány) tévedése

2014. október 6. 15:53

Fricz Tamás
Fricz Tamás blogja
Bokros, Gyurcsány – és mások, akik így gondolkodnak – alapjaiban tévednek, amikor azt állítják, a hatalom a politika központi eleme. Nem. A cél – demokráciában – a közjó; a hatalom a közjó megvalósításának eszköze, s nem öncél.

„Bokros hatalmat akar, mindenáron. Ha kell szocialistaként, ha kell – vagy ha lehet –, konzervatívként. De az időnként neokonzervatívnak is nevezett neoliberális gazdaságfilozófia iránti ájult elkötelezettsége még nem konzervativizmus: ahhoz konzervatív szellemiség kell, mentalitás, világlátás, ám Bokros Lajosra leginkább és legjellemzőbben a liberális alapú felvilágosítói, leereszkedő, kioktató attitűd a jellemző.

Gyurcsány Ferenccel való szoros szövetsége innen érthető meg, hiszen a politikáról vallott felfogásuk tökéletesen megegyezik. Hogyan is fogalmazott nemrég az őszödi beszéd elkövetője? »A hatalom akarása a mindennapi zsurnalisztikában és közbeszédben már önmagában is megbélyegző. Pedig ez a politika lényege.« (Angyalok és ördögök. Galamus, 2014. augusztus 28.) Gyurcsány nem kertel, mint ahogyan akkor sem kertelt, amikor tíz-tizenöt évvel ezelőtti írásaiban világossá tette: számára a morális szempontok pusztán csak gátló tényezők a cselekvés előtt.

Gyurcsány és Bokros szerint tehát a politikai cselekvés lényege a hatalom, a hatalom akarása, méghozzá mindenféle morális gát nélkül. (Lásd őszödi hazugságbeszéd, illetve a JESZ kijátszása, a »konzervatívvá« válás.) Igen ám, csakhogy ha az erkölcsi megfontolások nem játszanak szerepet a politikában, akkor az nem más, mint színtiszta machiavellizmus. Persze, persze: Gyurcsány is, Bokros is megfogalmaz célokat, aminek megvalósításáért akarják megszerezni a hatalmat. De ha a hatalom megszerzéséért minden eszköz megengedhető, illetve a hatalom válik elsődlegessé, akkor a politikai célok (közjó) semmivé foszlanak, s marad a pőre hatalom.

Tehát én úgy gondolom: Bokros, Gyurcsány – és mások, akik így gondolkodnak – alapjaiban tévednek, amikor azt állítják, a hatalom a politika központi eleme. Nem. A cél – demokráciában – a közjó; a hatalom a közjó megvalósításának eszköze, s nem öncél.

Ezért – is – jó, hogy október 12-én Bokrosnak nulla esélye lesz a főpolgármesteri címre, s Tarlós István ismételni fog.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak legyintenék erre a cikkre, ha nem éppen ma olvastam volna az Indexben a Bokros-interjút, melyben akkora az arrogáns önimádata, hogy attól nem látja a realitásokat,azaz:valóban nulla esélye van Budapesten.

Te tényleg annyira hülye vagy, hogy elhiszed, Clintonék a magyar közjót akarják???
Nem hiszem, hogy írástudó ember lehet ennyire naiv. Valószínűleg csak szimplán a bűntársuk vagy.

"Racionális" és "normatív" mint főnév???
Racionális=Bokros, normatív=Gyurcsány???
:-D
Na akkor fejtsd ki, mire gondolsz!

"Kérnék legalább EGY olyan cselekedetüket megnevezni, amit regnálásuk idejében a közjó érdekében tettek."

Gyurcsány Ferencnek van egy ilyen. 2009. április 14. Gyurcsány Ferenc akkorát bukott, mint az ólajtó.

"A cél – demokráciában – a közjó" - a politika célja (leszámítva a permanens forradalmak híveit) a stabilitás. A társadalmi stabilitás többé-kevésbé érzékelhető. A közjó micsoda?

A két írás különböző alapállásból indul ki.
Fricz Tamásnál az alap a közérdek megvalósítása, melyhez hatalomra, támogatásra van szükség. Ebben az esetben a támogatás, a hatalom eszköz a közérdek megvalósítására. A valós közérdek pedig nem lehet más, mint a többség közös érdeke.

A galamus írásban az alap, a párt, a pártpolitika, s ezt használja fel eszközként, hogy a hatalmát a saját érdekeinek elérésre felhasználja. Ez adott esetben egybeeshet a közérdekkel, vagy akár ellene is lehet. Az elmúlt 70 évben számos példáját láthattuk országon belül és országon kívül egyaránt.

"A közjó micsoda?"

Megtalálod itt.

Berán Ferenc: A közjóról való beszéd időszerűsége
http://www.kozjorol.hu/Beran-F..

Tudjuk:
"Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet..."
De:
"Addig folyvást küszködni kell."
Marad tehát a harc. Jó ha nem fegyveres. Amit elérhetünk, az átmeneti nyugalom, stabilitás, aminek folyamán dolgozhatunk egy majdani 'közjóért'.–

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés