Elfoglalt egy budapesti házat A Város Mindenkié csoport

2014. szeptember 27. 18:17
Egy húsz éve üresen álló, a szervezet szerint egy offshore cég tulajdonában álló épületet foglalt el szombat délután A Város Mindenkié csoport; a lakásban előadásokat tartanak és zenélnek. Az aktivisták arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy miközben sokan lakhatási gondokkal küzdenek, több százezer ingatlan áll üresen.

A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistái és szimpatizánsai elfoglaltak egy közel húsz éve üresen álló épületet Budapesten. A civil szervezet közleménye szerint a VI. kerületi Benczúr utcai épület egy offshore cég tulajdonában áll. A házban mintegy hatvan aktivista van, akik azt szeretnék megmutatni, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy üres épület hasznosításában – írták, hozzátéve: az épületben előadásokat tartanak és zenélnek.

Az AVM közölte: céljuk, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma Magyarországon a lakosság jelentős része lakhatási gondokkal küzd, valamint arra a több százezer üresen álló ingatlanra, amelyek nagy részét közpolitikai intézkedésekkel megfizethető bérlakássá lehetne alakítani. Megjegyezték: az önkormányzati választások közeledtével különösen fontosnak tartják felhívni a figyelmet erre a kérdésre.

A Város Mindenkié Facebook-oldalán közöltek szerint a helyszínre megérkezett a rendőrség és a kerület alpolgármestere is. Utóbbi arra kérte az aktivistákat, hogy távozzanak, az épülettel kapcsolatban pedig azt közölte, hogy azt a múlt héten életveszélyessé nyilvánították.

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" Utóbbi arra kérte az aktivistákat, hogy távozzanak, az épülettel kapcsolatban pedig azt közölte, hogy azt a múlt héten életveszélyessé nyilvánították."
Most már csak a beomlást kell kivárniuk, s kedd, szerda magasságában megszólal majd Barack:
Magyarországon gyilkolják a békésen előadásokat tartó, zenélő civileket...

Aszonták, hogy 400 ezer. Ebből Budapesten szerintük 100 ezer van. Aztán kómába estek...

Ráadásul a kommunista időkben a lakásoknak, akár társbérleteknek volt díja.
Ingyen akkor sem lakhattak + fizetni kellett a villanyt a fűtést és a vizet.

Ahol én éltem ott kellett a vízért fizetni de nem volt mérve. Átalány volt. Benne volt a lakbérben.

De miért nem a Szemlőhegyi Apró villából csinálnak társbérleti lakásokat?????????????????

Válaszok:
oskar | 2014. szeptember 27. 20:13

Ezek a fiatalok már megdolgoztak érte!!:-)))

Bérleti szerződést kötni az smafu? Vagy akkor ha nincs valamim, mehetek elvenni valaki mástól figyelemfelkeltő szándékkal?

"Kellenek a társadalomba a gazdagok és a szegények is azért, hogy minden ember motiválva legyen."
Nem!
A szegények, a szegények tömege azért kell, hogy megtermelje (éhbérért vagy alig többért) a gazdagok, a kevesek vagyonát - szerte a nagyvilágban.
Ráadásul, a társadalmi különbségeknek nálunk nem sok köze van a munkához, tudáshoz.

Persze. Kérdezd meg pl. Gyurcsányt, Bajnait, hogy mi a gazdagok feladata. (Elárulom: hogy még gazdagabbak legyenek!)
Hamvas Bélát meg másnak ajánlgasd! Olyannak, aki nem olvasott tőle.
Mensárost pedig nem csak színészként kedveltem.
Te pedig ébredj fel! És nem a korai kapitalizmusból hozd a példáid. Ugyanis a mostaninak ehhez semmi köze!
Szerencsénkre Orbán Viktor ezt érti. Ehhez képest nem túl nagy baj, ha néhányan még mindig nem értik az itteni kommentelők közül sem.

Ja. és ugye te voltál, aki szerint az EGÉSZ ország ünnepelte Kertész Imrét, mikor megkapta a Nobel-díját. (Ennyit a tárgyismeretedről.)

Ki fogja fizetni a házfoglalók által követelt szociális bérlakásokat, amikor egy társasházban a reális közös költség kb.150 Ft/m2, és akkor még nem mondtam sokat. Plusz rezsi. Azon kívül az üresen álló lakások nem hinném, hogy mind állami tulajdonban vannak, sok közülük az olyan társasházi lakás, ahonnét kihaltak a tulajdonosok, az örökösök pedig sokáig tartják, nem adják el azonnal.

Azon kívül mitől lennének elfogadhatóak az anarchista megoldások, mások, akár az állam tulajdonának erőszakos elfoglalása? És még egy apróság: az államot máskor mindig háttérbe szorítók, most miért az államtól követelnek megoldást, miért nem a piactól?

Csak nem talált-süllyedt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés