Miért nem jó gazda az állam?

2014. augusztus 25. 11:49
stoic79
Liberatórium
Miért van az, hogy a nem állami cégekkel szemben az emberek gyanakvóak, és minél több állami beavatkozást vagy állami tulajdonú céget követelnek?

„Miért van az, hogy a nem állami cégekkel szemben az emberek gyanakvóak, és minél több állami beavatkozást vagy állami tulajdonú céget követelnek? Szerintem ennek három fő oka van.

1) - A kapitalizmussal kapcsolatban rengeteg tévhit van (erről már írtam itt), amik közül az egyik leggyakoribb, hogy piaci körülmények között csak kizsákmányolás van, és itt az erősebb kutya mindent visz, nincs szolidaritás stb.
2) - Az állami tulajdon nem hatékony működése nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem ez egy hosszú, sokszor akár egy évtizedig is eltartó folyamat. Éppen ezért nehéz észrevenni, hogy a leépülést mi okozta.
3) - A már meglévő állami tulajdont nem lehet jelentős társadalmi feszültségek nélkül megreformálni. A legtöbb esetben ez veszteséges cégek létszámleépítését, vagy egyenesen megszűnését vonja maga után, ami értelemszerűen rövid távon nem érdeke sem az ott dolgozóknak, sem a családtagjaiknak, sem pedig azoknak a cégeknek, akiknek már kialakult ezekkel a vállalatokkal az üzleti kapcsolata.
A baj az, hogy hosszú távon viszont mindenki rosszul jár, ha túl sok ágazatban játszik komoly szerepet az állam. Míg rövid távon tényleg hátrányos lehet ezek magánosítása, a hosszú távú sikereket piaci viszonyok között lehet elérni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1) Az lehet, hogy a kapitalizmussal kapcsolatban léteznek tévhitek, de ahogy egy ország kormányzásában működni kell a fékek és ellensúlyoknak, úgy a kapitalizmus gazdaságában is, mert különben anarchia lesz.
2) Akár állami, vagy magángazdaságot veszünk figyelembe a működési problémák hosszabb távon jelentkeznek, mert a piac egyik esetben sem tud azonnal szabályozni az esetleges utólagos szabályozás pedig súlyos következményeket von maga után - és mindegyiknél vannak eltérítő eszközök.
3) Egyik tulajdonformát sem lehet feszültségek nélkül megreformálni. A kapitalista gazdaság reformálásához, válság esetén megsegítéséhez szükséges az állami szerepvállalás.

Akár állami tulajdon, akár magántulajdont vizsgálunk, mindegyiknél ugyanazon van a lényeg; milyen a menedzsment. A kivétel pedig nem erősíti a szabályt.

:-)
"Elég szomorú, amikor ideológiák mentén akarják formálni a világot."

Pedig lehetne ökoteológia mentén is reformálni pici molinó és szénalapátolás kíséretében. ;-)

nem mindenhol müködik jól a demokrácia, még nálunk sem...a nép valahol jól meg van az egyeduralommal is

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés