Tíz budapesti kerületben közösen indul az LMP és a 4K!

2014. augusztus 10. 15:31
Megállapodott az LMP és a 4K! a budapesti együttműködésről. Tíz kerületben közösen indulnak, Pesterzsébeten a 4K! adja a polgármesterjelöltet.

Tíz budapesti kerületben együttműködik az LMP és az 4K! az októberi önkormányzati választáson – jelentették be a felek vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. 

A két párt tíz pontban foglalta össze választási elképzeléseit. Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje – aki az elégedetlenek koalíciójaként hivatkozott az együttműködésre – azt mondta: céljuk, hogy a közösségi közlekedés valódi alternatívaként jelenjen meg, a finanszírozás közös állami és fővárosi felelősség legyen, megszűnjenek a kiszervezések, és azonnal meginduljon a 3-as metró felújítása. Hozzátette: a zöldebb, élhetőbb főváros érdekében egy 100 hektáros zöldterületet hoznának létre, amelyre 100 évig építési tilalom lenne érvényben.

Istvánffy András, a 4K! elnöke arról beszélt: Pesterzsébeten pártja adja a polgármesterjelöltet, s a fővárosi kompenzációs lista negyedik helyére is ők jelölnek. Az ellenzéki politikus célként jelölte meg a korrupció felszámolását.

A programpontok között említett egy szociálisbérlakás-programot, óvodaépítéseket és ingyenes sportpályák építését. Istvánffy András a főváros súlyának erősítését tartotta fontosnak a kerületekkel szemben, s ehhez a mostani jogkörök felülbírálását szorgalmazta. Ismertette azt is: úgynevezett részvételi költségvetéseket dolgoznának ki, amelynek lényege, hogy a források tíz százalékáról helyi lakosok dönthetnének, s azt szociális és infrastrukturális feladatokra lehetne költeni.

A két párt a III., a XI., a XIV., a XV., a XVI., a XVII., a XX., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületben indul közösen.

A 4K! elnökét kérdezték arról is, hogy a drogliberalizáció kap-e szerepet programjukban, ezt azonban országos ügynek minősítette, amely nem része programjuknak. Hozzátette: vannak a két párt között véleménykülönbségek más pontokban is, de most arra koncentráltak, amiben egyetértenek.

Csárdi Antal a baloldali összefogást firtató kérdésre reagálva azt mondta, az érintett pártok nem tesznek mást, mint hatalomban kívánják tartani azt a lejáratódott politikai közeget, amelyre nincs szüksége ma Budapestnek.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Schiffer ebben az esetben elvesztette józan pragmatizmusát ami eddig kihúzta a szakadárok után a kutból. Ezzel a 4K-s kooperáció nem hoz hanem visz. Isvánffyék egy szélbal anarchista vonalat képviselnek és vannak vagy tizen, de semmi esetre nem erösiték azt a szándékot amit Schiffer célként megjelenitett. Egy ökoszociális államszervezetet ami a baloldalhoz áll közel és az új baloldali utkeresés egyik írányzata europában is.

Schiffernek nem egy ujabb belvárosi aszfalt tömörülésnek Sem nevezhető gittegylettel kellett volna operálni, hanem a bázist a "talpasokat" magához édesgetni a programjával. Addig amedig nem tud országszerte őnkéntes aktivistákat akik késöbb a pártjának is potenciális tagjává válhatnak, mivel szimpatizálnak a párt programjával addig kár operálni, főleg a fővárosra, mert beragad az szdsz fővárosi politikájának csapdáiba.

Most lett volna lehetősége benyomulni országosan is abba az ürbe abba vákumba a helyhatosági választások keretében amit a szétesett hitelétvesztő balliberális oldal tálcán kinált.

Nem értem miért nem élt ezzel a lehetőségével, vagy úgy gondolta négy év után még mindig elég a médiapolitizálás és a kormányellenes akciói a parlamentben és a fővárosban.

Ha ezt az energiát és forrásokat igaz, hogy nagyon strapás országjárásra és forumok tartására sziszi-fuszi meggyöző"aggitációra" használják már előbbre lennének. Igaz, hogy ez nagyon fárasztó egyéni teljesitményeken nyugvó sokszor szélmalomharcnak tünő munka, de munka és teljesitmény nélkül a politikában sincs eredmény. Az elején több kudarccal, mint látványos eredménnyel jár, de az ídő meghozza gyümölcsét.

Az LMP és Schiffer a jelen húzásával a munkát akarta megsporolni aminek meg lesz a kára. Lehet, hogy ezt még nem is mérlegelték, csak a választási eredmény lebegett a szemük elött. Nagy hiba amit egy kispárt nem engedhet meg magának akik alik négy éve kaptak parlamenti lehetőséget ami egy órisi sansz Volt számukra.Mikor másodszora becsuszantak a teremtő kegyelméből inkább, mint a maguk erejéből megkapták a második esélyt. Most ezt kockáztatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés