Több észt!

2014. július 25. 12:49

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Az észtek rokonaink. Az észtek sorstársaink. Lenne miért összefognunk. Lenne miért kapcsolatainkat tovább (és nem lefelé!) építenünk ebben a világpolitikai helyzetben.

Miután a magyar kormány bejelentette, hogy bezárja észtországi, tallinni nagykövetségét; most Észtország is úgy döntött, megszünteti a budapesti nagykövetséget. Egy igazi lose-lose szituáció, még ha egyébként a történet a diplomácia szokásjogát is követi.

Még július elején közölte Nagy Anna külügyi szóvivő, hogy Mongóliában és Ecuadorban nyílik hamarosan magyar nagykövetség, míg a ciprusi és az észtországi bezár. A keleti nyitáshoz tehát egy távol-nyugati nyitás is bekapcsolódik, csak közben a közeli, rokoni, sorstársi kapcsolatainkat leépítjük. Igen, van úgy, hogy a politikai és gazdasági folyamatok eredményeként nagykövetségeket nyitnak és zárnak be országok, itthon is történtek már nagyobb leépítési és itt-ott nyitási, újranyitási hullámok a magyar diplomáciában. No de Észtország esete azért csak megér egy pár gondolatot.

Számoljuk össze, hány rokon államalkotó nép van a világban (a lassan mainstreammé váló szittya, turáni elméleteken túl). Kettő. A finnek és az észtek. Közülük a finnek, az egykori lesajnált, halszagú rokonok a 20. század folyamán egy eldugott, erdőborította tartományból a világ egyik leggazdagabb, legélhetőbb, legfejlettebb (s ne feledjük azért, legunalmasabb) országát teremtették meg ügyes bel- és külpolitikájukkal.

Kisebbik rokonaink, az észtek szintén nekifutottak a független létnek, de aztán a Szovjetunió évtizedekre bekebelezte őket, miközben ott irtotta, nyomta el az észt kultúrát, öntudatot, ahol csak tudta. A kilencvenes évek eleji függetlenedés után azonban Észtország remek rajtot vett, és azóta is az egyik legizgalmasabb, sok szempontból példaértékű, tanulságos pályát futotta be a kelet-európai posztkommunista országok közül − ráadásul a Szovjetunió terhes örökségével, ezen belül is a nyomasztó létszámú orosz kisebbséggel a hátán, a hatalmas Oroszország közvetlen, apró szomszédaként.

Az egy külön téma, hogy az észt politikai mainstream jellemzően − a többi kelet-európai országtól eltérően − konzervatív-szabadelvű nézeteket vall. Ezt egyes feszültebb helyzetekben akár egy különös turbónacionalista-turbóliberális elegynek lehet nevezni. Az bizonyos, hogy az észt közéletben sokszor szerencsés összetételben keverednek jobboldali-konzervatív nézetek liberális, szabadelvű megközelítésekkel. Az eredmény pedig egy saját kulturális, történelmi hagyományaira dacosan büszke; ugyanakkor politikailag, gazdaságilag, katonailag, technológiailag elkötelezetten a Nyugat és a jövő felé tekintő kis ország megszületése lett.

Nem is kell sokat ragozni a szempontokat. Az észtek rokonaink. Az észtek posztkommunista sorstársaink. Az észtek EU- és NATO-társaink. Van miért együtt küzdenünk ezekben a szervezetekben. Van mit tanulnunk egymástól. Lenne miért összefognunk. Lenne miért kapcsolatainkat tovább (és nem lefelé!) építenünk egy olyan helyzetben, amikor Európának éppen magára kellene találnia a keleti Oroszországgal kapcsolatos újbóli konfliktusban. Az észtek maguk láthatóan nagyon feszülten figyelik az orosz medve mozgását és a nyugati politikai és katonai szövetségek reakcióit.

A diplomácia nem csak követségi költségvetések egyenlegén, a megéri-nem éri meg materiális mérlegén alapszik. Minden apró mozzanat egy-egy politikai jelzés is az adott partner − és az összes többi szereplő − felé. Azzal, hogy 2014 nyarán megszüntetjük a tallinni magyar nagykövetséget, hát, tényleg jeleztünk valamit a világpolitikának. De legalább a kies Quitóban és az izgalmas Ulanbatorban tovább építhetjük a nemzetközi együttműködés rendszerét!

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Urmas Paet észt külügyminiszter szerint megvizsgálták a gazdasági adatokat, a külkereskedelmi számokat, valamint a konzuli eseteket is, és úgy határoztak, hogy ésszerű bezárni a budapesti nagykövetséget, és a felszabaduló forrásokat máshol felhasználni."
http://index.hu/kulfold/2014/0..

Egyetértek.
Putyin papa észre sem veszi a gesztust, az észtek meg neheztelnek,joggal.

Aki kicsit jobban utánanéz,hogy a jobboldali,konzervatív észt elit miféle politikát folytat,főként az állami újraelosztás, állami kiadások tekintetében,az hamar rájöhet,hogy az az ország egy tiszta Lui Bokros Land.
Én értem,ha semmi kedve ehhez a magát szintén konzervatívnak,meg jobboldalinak gondoló Fidesznek.

Mint ahogy a finnek, bármennyire is rokonszenvesek, de nem rokonok. Még csak nyelvrokonság sincsen köztünk, csupán héhány tucat átvett jövevényszó.

Amikor ez a szerző leült bölcselkedni, jobban tette volna ha a minimálisan elvárható tájékozottság igényével teszi. Ma már egy általános iskolás is tudja, hogy az erőszakkal hirdetett és terjesztett finnugor rokonság egy kitalált, a magyarok valódi történelmét meghamisító áltudományos okoskodás volt csupán.

A finn és az ugor alapjaiban nem rokon.
Ha a magyarok finn eredetűek lettek volna, akkor (ahogy azt tréfásan mondani szokták) nem hungároknak, hanem fingároknak hívnák őket.

De nem Fingáriában lakunk, hanem Hungáriában.

:-D FRAPPÁNS :-D

Felpontozlak. :-D

Nem belédkötni akarok ,csak kérdezem:

Cigányozol, koszlott kifehéredett vezérről
beszélsz és ugyanazon bekezdésben
ugyanezta nikket " tanulatlan bunkó jobboldaliak" nagy dobozába helyezed...

Mondd mi vagy TE (mondom ez csak szerény kérdés) - Egy ultrajobbos? Vagy micsoda???


(Persze persze "Istenek végzete" vagy :-D )

[Hacsak nem azért küldjük ki, hogy tanulmányozza a magyar-etruszk rokonság kérdését :)) ]


Természetesen akkor Mario Alinei Utrecht-i nyelvészprof. jöjjék Magyarországra cserenagykövetnek ellenkac-kac
:-D

Csak annyiban rokonaink amennyiben mi is egy finn rokonságú nyelvet beszélünk.

szerintem a németet is zárjuk be és még vagy 10 űállamtitkárt helyette

Április hatodikán kellett volna több ész a fejedbe...

Nem a halszaggal van/volt baj, Rajcsányi úr, hanem a hazugsággal.

ki tudja visszavezetni a 12. századik a családfáját és minden ágát?

azt gondoltam, hoyg te biztos nem..

Annak idején elég sok észttel találkoztam, és mindegyikben benne volt a lehet, hogy feltételezett rokonságon alapuló, de irántunk érzett szimpátia. Kifejezetten káros egy ilyen kapcsolatot pár forintért tönkretenni.

és addig meg van... :D? törzsgyökeres magyar vagy?

Egyszer olvastam, h. Schöpflin felesége észt és láttam nem régiben egy nagyon élvezetes észt filmet, Egy észt hölgy Párizsban, egy csodálatos észt színésznő társ főszereplővel, a csodálatos és már igazán nagyon idős Jeanne Moreau-val együtt. Nagyon szép volt!
Az észtek tényleg nagyon sikeresek lettek, a Medgyessy kormánnyal ellentétben bevezették az eurót és azt hiszem, h. a szintén közismerten remekül boldoguló finnek is sokat segítettek.
Ki emlékszik még a remek Kaurismaki filmre, a Vigyázz a kendődre, Tatjánára? Úgy emlékszem, ez is részben észt vonatkozású volt.
Valószínűleg a Riga-Helsinki tengelyen túl sok volt a tallini, de biztosan kár, ráadásul hallottam valamit, h. viszonylag sok Kárpátaljából kiszakadt magyar került oda.

van egy hungar elképzelés is ami hun népcsoportot, leszármazottat jelent

most kb ugyaannyi angol jövevény szavunk van, mint finn, bár finnektől egy hasonló szót sem hallottam, pedig eltötltöttem velük egy kis időt, soha semmiben nem értettük meg egymás beszédét...

csak az angolt...

a horvátrokkal már jóval inkább...de ez más történet...

nyelvi vonalon talán van közünk hozzájuk, bár kétséges...genetikailag nem sok...

mi számit annak? és kine a szavára adsz...

mit fogadsz el, honfoglalás, hazatelepülés, kettőshonfoglalás, Attila népe...mennyi hasonlót akarsz még?

Válaszok:
Felebarát | 2014. július 25. 21:30
Gregorius | 2014. július 25. 21:44

amúgy egyikkel sem lenne a baj, ha nem gátolnát az őstörténelem felkutatását és ha valamit találnak, azt nem titkosítani kéne, hanem ujjongani, mint bmely más nép teszi...

Csak, hogy tovább bonyolítsam a dolgot. Egy 2008-ban X. századi csontokon végzett genetikai vizsgálat azt mutatta, hogy a csontok kevesebb, mint 20%-s volt ázsiai eredetű, a többi europoid volt. Igaz, nem tudtak több százas mintán dolgozni (talán harminc emberi maradványt néztek)

Válaszok:
Gregorius | 2014. július 25. 21:46
Felebarát | 2014. július 25. 21:46

az nem a kétezres mitokondriális dns vizsgálat volt, ahol a Kárpát medencében élő népekben nem tudták kimutatni az uráli markert...

Válaszok:
Gregorius | 2014. július 25. 22:04

Vegyészmérnök vagyok nem genetikus, de amennyire tudom mereven el kell különíteni a mai és az 1100 évvel ezelőtti állapotokat. Ma szinte minden nép genetikailag a közelibb szomszédaihoz (pl. mi a lengyelhez..) hasonlít. 1100 éve más volt a helyzet itt a gond a minták nem reprezentatív jellege.

fu ez nagyon hosszú :D

nekem egy nyelvész azt mondta, hogy a magyar nyelv erősen aszimiláló nyelv...

Válaszok:
zenebono | 2014. július 26. 10:20

finneket hallgattam, mi csak röhögtünk rajta, ahoyg beszéltek, mintha makogtak volna

Mivel összes közvetlen szomszédja más nyelvcsaládhoz tartozik, mi mást thetett volna. Egyszeű alkalmazkodás.

Nagyfiloszopter ur,
Inkább egy kommenttel dusomoja elött figyelj oda: Oblomov látható mint aki durvamagas szintü humorával bactatja a kormányt a "horvát" származású új külügyérünk miatt...

Szerintem Obi urr látens dékászimpatizáns.
Ha nem direktben az...:-D

"Két hete Cigányozunk, szavazzon ránk"

Ez bizony így igaz ahogy mondod!

..és ezt az Akitlosz -nál is "élö" árja-értelmezést tényleg helyre kell tenni ahogyan teszed, respektálom!

Én mint egy okostojás úgy korrigálnálak ehelyt hogy tudnod kell arról a polémiáról miszerint a cigányok esetleg egy a Közelkelet Egyiptomi fertályáról elvándorolt elszármazot népség.

De Ha valamely nép Indiából vagy Iránból vándorolt el az SEM garancia arra hogy amazok árják,

vagy a te tudományos ismereteid szerint igen???

:-D Te ugye nem okostojás vagy ?? :-D

Miért ne lehetnének?
A Jolán néni unokája. Például.

A fin tankönyvekből már több, mint ergy évtizede törölték ezt a finnugor téveszmét.

Nem véletlenül.

Csak hát nálunk a tankönyv- és akadémiai berkekben a liberális-kommunista tanok még továbbélnek. Ha nem így lenne, akkor a jó ideje genetikailag is igazolt türk népcsoporthoz kötődő rokonságot tanítanánk.

De hát az is "unortodox".
:))))

Az új dolgokra nem fogékonyak a fentebb nevezettek.

Akitlosz én nem azért ignorálom Hitlert mert ő a csúnyabácsi, hanem azért mert rassz-tudományos megközelítésből nézve téved.

Igenis például a Shakyamuni az aki "kétségkívül" árja és nem pedig ööö...schiklgruber...

A másik gondolatom a korszak rassz-tudományosságáról pedig ugyanide tartozik:
A Bécs-i főpolgármester mondotta volt (anno) hogy zsidó az akit ÉN zsidónak mínősítek .
A Hitler-(kor)i árja-definició ugyanilyen önkényeskedő.

A Hitleri tudományos felkészültség büvkörében van értelme annak a csacsogásodnak,
hogy árja-ság definicióban Hitler (holdudvara) a Jupiter mindenki más pedig a hatökör.

Brabant89-félék CIGÁNYOKKAL csak heccelnek téged
(a Hitleridefinició követőjét) ,
hiszen valójában ha egy népség India irányából származik mint sejtések szerint a CIGÁNYOK, az nem jelenti ab ovo az adott népség semmilyen "árja" mivoltát.

(Írtad:...)
"Mert nem az az árja, akit brabant89 annak tart, hanem az, akit Hitler annak tartott.
A hatökör és a Jupiter tipikus esete."

"Ugye a Pozsonyi csatát és a győzelmünket nem akarod elvitatni tőlünk?"

DE mindenesetre legalábbis "ezek" majd'minden tematikus fórumon bagatellizálni igyekeznek azt a nagy csatát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés