Nyilatkozott az ügynökügyről Tasnádi egykori kollégája

2014. június 25. 10:32
Bálint László szerint egykori nyílt állományú tisztként Tasnádit nagyobb felelősség terheli, mint a „pitiáner” Medgyessy Pétert.

Azért csak kiszolgáltuk azt a kommunista diktatúrát, még ha a szakmánkat gyakoroltuk, akkor is” – indokolta Bálint László egykori III/II-es tartótiszt az RTL Klubnak, hogy szerinte miért kellett volna már régen visszavonulni a közélettől egykori kollégájának, a napokban rendészeti államtitkárnak kinevezett Tasnádi Lászlónak.

Bálint szerint Medgyessy Péter egy „pitiáner”, SZT-állományú tiszt volt, míg Tasnádi egy hivatásos, nyílt állományú tiszt. Szerinte a kettőt nem lehet egy lapon említeni.

Az RTL Klub kereste a kémügyben Wittner Máriát is, aki azonban nem ért rá válaszolni a feltett kérdésekre.

Tasnádit egyébként már felszólította a lemondásra a kormány mellett a békemenetet szervező CÖF is.

*

Tasnádi László a rendszerváltást megelőzően a BRFK III/II-2. Osztály C. alosztályát vezette századosként az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára weboldala szerint.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szomszéd gyepje mindig rondább.

Bálint László
" A szegedi Ságvári Endre Gimnáziumban végzett, továbbtanulását 1956-os szerepvállalása (az egyetemi vörös csillag Tiszába dobása osztálytársaival, nemzetőrnek jelentkezés) miatt megakadályozták. A Betonútépítő Vállalatnál helyezkedett el először segédmunkásként, majd a cég angyalföldi központi gépjavító üzemében edző-hőkezelő szakmunkásként.

1969-ben nyomozónak jelentkezett a BRFK-ra, ahová fel is vették, csakhogy kémelhárítónak osztották be a III/II-A alosztályra. A népgazdaság-védelem területén dolgozott, s noha az osztály egyik legsikeresebb operatív tisztje lett, az MSZMP-alapszervezettel elmérgesedett viszonya következtében 1985-ben pártfegyelmivel leváltották csoportvezetői beosztásából. Sikerült áthelyeztetnie magát a központba, a BM III/II-4-A alosztályra, ahol továbbra is kémelhárítóként dolgozott, de ott az ún. izraeli vonalon. 1995-ben alezredesi rangban, alosztályvezető-helyettesként vonult nyugállományba az NBH-tól."
Forrás: Wikipédia

Ami még hozzátartozik:

"Állambiztonsági szakértőként a bíróságon is segítette többek közt Csurka István MIÉP-elnököt, Kondor Katalin rádióelnököt, Martonyi János politikust, Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót. Minden esetben sikerült tisztáznia a politikai indíttatásból, általában dilettáns álszakértők által "ügynökösködéssel" megvádoltakat."

Azért, ha Tartotiszt Volt akkor a nagy buzgalmában felsoolhatná, hogy kiket szervezet be és tartott.

Talán hitelesebb lenne.Az meg nem zavarta, hogy 95-ig folytatta azt a munkát amit még a pártállamba végzett hol is izraeli vonalon. Úgye tudjuk, hogy a pártállamban arab barát izrael ellenes kurzus Volt.

Bálint gazda jó gazda.

Azért nem egészen így van, mivel az idén januárban életbelépett törvény értelmében már nyílvánoságra hozhatok, mivel megszüntek a korábban kitakarással eltüntettet nevek az iratokból.

Így mindenki a saját belátása szerint a beszervezettek és megfigyeltek is nyílvánoságra hozhatják azt hogy ki sugott és kinek adta tovább, tehát ki a tartótiszt.

Gondolom, ha nagyon akarná Bálint ur is nyilvánoságra hozhatná azokat a besugokat és neveket akiket Ő szervezett be, vagy neki jelentettek, mivel ez gondolom, hogy az Ő hivatalos aktáiban benne vannak.

Arra nincs felhatalmasás, hogy Ő azoknak a nevét hoza nyílvánoságra akiket megfígyeltek, mert az az illető hatáskörébe tartozik, de azt nyugodtan előadhatná, hogy kik voltak a kapcsolatai közül a TB, vagy olyan beszervezet akinek fizetek is a tevékénységéért.

Mellesleg érdekes modon, hiába mindenki kikérheti az aktáit, vagy egyáltalán megtudhatja, hogy van-e egyáltalán doszéja és annak tartalmát kitakarás nélkül megkapja, nem tolonganak a hivatalba az emberek, még akkor Sem ha biztosan tudják, hogy jelentettek róla.

Az érintettek negyed annyira Sem kiváncsiak, mivel nem akrják felforgatni életüket. Ez érdekes modon mindig inkább a politikai csatározáskor jőn elő helytelenül az ügynöklistát követelve.

Addig amedig az illetékesek nem állnak a nyílvánoság elé és mondják el történetüket, tetteiket a hivatásos állomány, valamint maguk a "besugok", valamint a hivatásosak, hogy kinek a megrendelésére végeztek egy-egy megfigyelést és az eredmény kinek az asztalán landolt, addig értelmetlen a gyalogosokkal foglalkozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában