Kezdődik a fejvadászat

2014. május 30. 12:21

EUrologus
Index
Orbán Viktornak valószínűleg az a lényeges, hogy az új elnök mind személyiségében, mind programjában irányítható legyen és ne nőjön a tagállamok fejére.
Aki figyelte Orbán Viktor produkcióját Brüsszelben, tudhatja, olyan politikai csatába nem megy bele, amiről nem tudja előre, hogy megnyerheti. (Az, hogy az Európai Bíróság megfeddi Magyarországot például a bírák korai nyugdíjazása miatt, nem árt Orbánnak.) Ezért amikor nekiment Junckernek, azt is tudni lehetett, hogy minimum David Cameron, és talán Angela Merkel hallgatólagos támogatását is bírja ebben a kérdésben. Bármennyire is úgy tűnhet, Orbán Viktor elszigetelt Európában, nem az. Az EU-csúcsokon 28 vérbeli politikus ül össze az asztalnál, akiknek az az egyetlen mérvadó dolog, hogy otthon hogyan tudják eladni, amit Brüsszelben csinálnak. Itt nincsenek nagyon elvek. Cameron lehet, hogy bírálta Orbánt a választási rendszer miatt gratuláló levelében, de természetesen együttműködik vele, amikor saját érdeke úgy kívánja.

A bizottsági elnökjelöltek versenyében a pletykák szintjén felmerült a szocialista dán kormányfő, Helle-Thoring Schmidt neve, de ő valószínűleg nem lehet erős esélyes, ha néppártit keresnek. A Nemzetközi Valutaalap igazgatója, Christine Lagarde neve is felmerült, de őt maga a francia államfő, Francois Hollande fúrta meg. A pozícióra maga ajánlkozott Jyrki Katainen finn miniszterelnök, és a néppárti jelöltségért folytatott küzdelemben elbukott francia belsőpiaci biztos, Michel Barnier. Végül az is előfordulhat, s talán ez most a legvalószínűbb, hogy egy teljesen új embert választanak, akiről eddig nem hallottunk. Elvégre 2004-ben is így került az elnöki székbe a fiatal portugál exminiszterelnök, José Manuel Barroso. Orbán Viktornak valószínűleg az a lényeges, hogy az új elnök mind személyiségében, mind programjában irányítható legyen, ne nőjön a tagállamok fejére, és ne küldjön minden egyes bírálható magyar jogalkotási aktuskor kritizáló levelet Budapestre.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem, pont az a lényeg, hogy ne lehessen írányitható ami Barosso második ciklusáról nem mondható el. A gazdasági és pénzügyi Lobby egyszerüen rátelepedett az EB-re Barosso az első ciklusába még valahogy tartotta magát, de a másodikba már az országokból delegáltak írányítottak és nem az elnők. Lásd Kloos, Reding, Olli Rehn, stb akik kilóra megvettek voltak a neoliberális globalista lobbik által.

Ezért olyan szabályzokat hoztak és szankciókat hajtottak végre, melyek a nemzeti kormányokat sok esetben bénitották és ezáltal az egész unio müködését főleg gazdasági pénzügyi területen. Itt nem hazánkról van csak szó. A válságintézkedések helyett egy mondvacsinált elvont témákat tettek az asztalra ami Hamis emberijogi, és ideológiai politikai kérdésekkel voltak elfoglalva elterelve a fígyelmet a valós az eu müködési problémájáró, s annak megoldási lehetőségéről.

Már maga az röhely, hogy évente többezer kötelezetszegési eljárást inditanak aminek semmi veleje nincs, közben ott a hitelválság, pénzügyi válság mely gazdasági válságba torkolott és reszeszióba taszitotta az országokat ami szociális válságot idézett elő amit a mai napig nem oldottak meg. A röhely az, hogy vizió és elképzelés sincs. Nem véletlen, hogy az országok probálnak protekcionista megoldásokat keresni a saját jól felfogott érdekükbe. Nem véletlen Orbán középeuropai gazdasági projektjének erőltetése a V-4 en keresztül, ami sikeresnek bizonyult a mostani válság ídőszakban. Nem véletlen, hogy minden ország probálja egyedül piacát böviteni és nyítni keletre(ami nem csak keletet jelenti) amit nevezhetünk globálisnak is.

Az EU-ban tudomásul kell venni egy vezetőnek(KE,ME), hogy mindig mozgásban kell lenni és a tradiconális szövetségek mellé minden ügyhőz kell megnyerni szövetségeseket ami nem ideológiai, hanem pragmatikus érdekek mellett fólyik. Így Volt ez gazdasági, vagy a bankunió, vagy a hétéves költségvetésnél stb.

Orbán ezeknél az ügyeknél igenis Motor Volt, és tudta alakitani a végső ET döntéseket, határozatokat.

Az, hogy itthon ez nem nagyon van napirenden mivel a média hajlamos arra, hogy Orbánt inkább ekézik és negativan állítják be főleg a ballib médiák az nem jelenti azt, hogy az unioban is a fő sodor, mint itthon.

Akkor csodálkozik el a nagyérdemü, mikor jőn egy olyan hir, hogy Orbán tényező s odafígyelnek rá és vannak szövetségesei is egy-egy ügy mellett. Most is ez történt.

"Bármennyire is úgy tűnhet, Orbán Viktor elszigetelt Európában, nem az."

Érdekes. Eddig mintha pont az ellenkezőjét terjesztettétek volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés