Dr. Végzet szerint komoly veszélyt jelentünk a világra

2014. május 19. 8:38

Gréczy Zsolt
Hírhatár
Nouriel Roubini most azzal állt elő, hogy a politikai és gazdasági okokból legsérülékenyebb hat ország, köztük Magyarország súlyos kockázatot jelent a világgazdaság fejlődésére nézve.

Közgazdász berkekben csak dr. Végzetként emlegetik Nouriel Roubinit, a Yale egyetem professzorát, aki már 2006-ban megjósolta az amerikai jelzálogpiac összeomlását, és a pénzügyi világválságot. Akkoriban nemigen hittek neki, 2008-ban viszont, amikor jóslata valóra vált, mindjárt rajta maradt ez az elnevezés. Általában borúlátó előrejelzései azóta is rendre pontosaknak bizonyultak.

Roubini most azzal állt elő, hogy a politikai és gazdasági okokból legsérülékenyebb hat ország súlyos kockázatot jelent a világgazdaság fejlődésére nézve. Magyarországot az a kétes értékű megtiszteltetés érte, hogy dr. Végzet Argentína, Oroszország, Thaiföld, Ukrajna és Venezuela mellett hatodikként ebbe a csoportba sorolta.

A Demokratikus Koalíció növekvő aggodalommal figyeli, hogy Orbán pillanatnyi kétely nélkül hajtja végre egyszavas választási programját: folytatja. Folytatja a jövedelmi különbségek növelését, a társadalmi feszültség élezését, a fogyasztás visszaszorítását, a befektetők elriasztását, a húzóágazatok megsarcolását, a hitelezés ellehetetlenítését, a pávatáncot, az ország természetes szövetségeseinek elidegenítését, a korrupt önkényuralmi rendszerekhez való dörgölőzést, mindazt, ami Magyarországot és kormányának fejét nemkívánatossá tette a nyugati demokráciák szemében.

Az ország mind gyorsabban rohan a szakadék felé, Orbán pedig egyre csak a gázt nyomja…

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most akkor senki kis légypiszkok vagyunk (merjünk kicsik lenni!), vagy veszélyt jelentünk a világra?
Idióták (dr. Végzettel együtt).

Ez mi Gréczy? Politikai nyilatkozat? Publicisztika? Óvodás dolog, hogy szerintem a Petike azt mondta a Ferikére, hogy megfogta az Ágika copfját?

Jajj, de gyengék vagytok!

Válaszok:
Berecskereki | 2014. május 19. 9:21

Elődeinek stadion nélkül sem sikerült elérniük, Bajnai is csak a futottak még kategóriába kerülve, végső kétségbeesésében, a választások előtt jött elő az európai bérekkel.

Miért nem miniszterelnökként, vagy előtte Gyurcsány minisztereként?

Végül egy kérdés. Egy minden termelőkapacitástól megfosztott országban, ahová külföldieknek kell munkát hozni, mitől lennének európai bérek, európai munkavállalói jogok? Ha lennének, akkor miért hozná ide a külföldi a munkát, milyen érdeke fűződne hozzá?

Gréczy Zsolt más médiafelületen megjelent írásból idéz, amely csúsztatásokon alapszik. Nouriel Roubini ilyen kijelentést, állítást nem tett amilyent ezek az írások hoznak. Rubini mindig komplexen, összefüggésében értékel, s ebből vezeti le következtetését. Az elmúlt időszakban is ezt tette, amikor Magyarország szóba került. Ebben a következtetésben pedig nem a mostani magyar kormányról szól, hanem Magyarország gazdasági kitettségéről, amely a dicsőséges balliberális kormány gazdaságpolitikája és válságkezelése következtében áll be.

Mindezt jól szemléltetik az alábbi idézetek.

„Roubini bejelenti fenntartásait is. A legtöbb fejlett ország GDP-je a sokéves átlag körül vagy annál gyengébben nő, a háztartások, a bankok és a vállalatok adósságcsökkentése folytatódik, a kormányzati megszorítások tovább fékezik a gazdaságokat. A fejlett országok gazdaságait a termelékenység halvány javulása és az alacsony tőkebefektetések hosszabb távon stagnálásra kárhoztathatják.
Az eurózóna tovább küzd a magas munkanélküliséggel és államadóssággal. A japán kormány gazdaságösztönző politikája eddig bejött, de kérdés mi lesz a nem feltétlenül népszerű reformok elindításával. Az USA növekedését segíti a palagáz-forradalom és a növekvő foglalkoztatás, ám a kongresszusi belharcok és a Fed nehezen átlátható politikája keresztbe tehet a javulásnak.
A feltörekvő piacok továbbra is kitettek a devizájukat gyorsan elértéktelenítő külső sokkoknak. Kína elkerülheti a növekedés visszarándulását, de a beígért reformok - köztük a helyhatóságok hitelezésének visszafogása - társadalmi ellenállást válthatnak ki.”
http://www.napi.hu/nemzetkozi_..

„Roubini egy Las Vegas-i konferencián hat csökkenő és hat növekvő globális kockázatról beszélt. Az egyik kockázat, hogy megjelent egy politikai és gazdasági okokból sérülékeny új országcsoport: Argentína, Venezuela, Thaiföld, Ukrajna és Oroszország mellett Magyarország került Roubini szerint ide.”
http://www.vg.hu/gazdasag/makr..

Nem hónapokkal korábban, hanem ebben a hónapban.
http://www.vg.hu/gazdasag/makr..
A megértéséhez azonban figyelembe kell venni Magyarország nyitott gazdaságát, gazdasági szerkezetét és eladósodottságát, továbbá a következő linken megjelenő írás tartalmát.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_..

Lehet még lovagolni a stadionokon - amit egyébként munkateremtő beruházásnak is tekinthetünk - de túl nagy jelentősége nincs. Maximum egy aránytévesztés, ami arra jó, hogy legyen miről dumálni.

Amúgy pedig a társasági adók felajánlható százaléka éppen úgy az adófizetők pénze, mint az szja egy százaléka, a semmire kifizetett segélyek, az energiaszolgáltatók egykor garantált nyeresége. Mert, ha belegondolsz pénze döntően csak az adófizetőnek van. Aztán hol hivatkozunk erre, hol nem, attól függ, mikor van rá szükség.

Maga miért él egy pörsenésen?

Sajna ezekre a gyakran irányított "Vészmadarakra" figyelnek a befektetők. Köpni-nyelni nem tudtam, amikor azt olvastam pár napja, hogy Romániát már a "befektetésre ajánlható" kategóriába sorolták át, amíg mi még a bóvliban dekkolunk...

LOL

Gréczy Zsoltot kikezdte a filoxéra. Ütős ám a Balaton-felvidék szőlészete és borászata c. szakdolgozat.

LOL

Aggódik a Dinka Klub?

Dolgozik a filoxéra. :-)

Két képviselőt szeretnének Gyurcsányék
http://figyelo.hu/cikkek/40392..

"Az nyilvánvaló, hogy a gazdasági válságok a kapitalizmus természetes velejárói."

És ez így van rendjén, ez több szót nem is érdekel? Kicsit olyannak tűnik a dolog, hogy a szabad piaci ruletten nyert fiktív zsetonokat a válságok idején váltják be valós pénzekre - amikor az államnak kell kihúzni a bajból az egyébként nagy szájú, az államot visszaszorítani kívánó szektorokat.

Ezért "természetes velejáró" a válság.

Gyurcsány Ferencnek, Bajnai Gordonnak, az MSZP-nek a DK-nak és az RgyüttPM-nek a következőket ajánlom a figyelmébe és erre kellene választ adniuk, tekintettel, hogy mindez az ő működési idejük alatt történt..

"Magyarország az új EU-tagállamok gazdasági mutatóit vizsgálva három rekordot is tart, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért vált ennyire súlyossá a krízis hazánkban:

- Magyarország építette fel a legnagyobb külső adósságot a GDP arányában (a táblázat adósságra vonatkozó statisztikái 2011-es állapotot mutatnak), vagyis az arányokat tekintve hazánk tartozik a legtöbbel a külföldnek

- Magyarország összesített gazdasági növekedése volt a legalacsonyabb a válság előtti években (2002-2008), vagyis az eladósodást nem kísérte a növekedés gyors tempója

- Magyarország fizetőeszköze mutatta a legkisebb reál, tehát inflációval korrigált felértékelődést az euróhoz mérten (2004-2011 közötti időszakot vizsgálva), vagyis a reálfelértékelődés hazánkban csökkentette legkisebb mértékben a külső eladósodásból fakadó terheket.

Azon túl, hogy ebben a három gazdasági/pénzügyi mutatóban csúcstartók voltunk a válság előtti és alatti években, még egy téren sikerült megszerezni az első helyezést: Magyarország volt az az ország, amely minden oldalon eladósodott, vagyis az állam, a kereskedelmi bankok, a háztartások és az önkormányzatok egyaránt súlyosan eladósodtak.

Ezen statisztikák ismeretében már érthető, hogy miért mi magyarok vagyunk azok, akik az egyik legjobban megszenvedjük a válságot. Sokkal jobban eladósodtunk a külföld felé, mint a versenytársaink, a létező összes gazdasági szereplőt eladósítottuk az országban, ezeket a pénzeket/kölcsönöket azonban nem tudtuk a növekedés szolgálatába állítani."
http://penzugyiszemle.blog.hu/..

A linken található táblázat mindenről mindent elmond.

Kifejtenéd a csaló választást? Miért nem az ellenzék szerzett annyi szavazatot, mint a Fidesz?

Még az imádott, annyira mértékadó EU, a bölcsek bölcsének tartott Velencei Bizottság sem kötött bele választási rendbe, még ők sem mondták, hogy illegitim a Fidesz győzelme.

Csak a vesztesek nem tudnak napirendre térni, még mindig másokat okolnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés