Tudja, mi nekem a kommunizmus?

2014. április 18. 12:11

Szanyi Tibor
Index
Amikor mindenki Mercedes C-Klasse kocsikkal mászkál.

Aktív halott akar lenni a kádertemetőben, ez dicséretes.

Nagyon téved! Nézze meg, kik a jelöltek a különböző országokból: mindenütt a belpolitikában frontembereket rakták be minden oldalról. Korábban a lista közelébe sem akartam menni, mert ugyanazt gondoltam, mint ön. De már teljesen más a lisszaboni szerződés óta, valódi döntések születnek Brüsszelben. (...)

Tehát baloldali Bajnai és Gyurcsány vagy sem?

Bajnai és Gyurcsány is a tőke embere. Komoly baloldali érzékenységük van, de összességében a politikai bázisuk egy tőkeoldali szabadpiaci gondolkodás. Amit nem tudok elfogadni.

Ez elég elvont. Konkrétan miben jelenik meg a különbség?

Mondok egy példát, és nyugodtan végig lehet kérdezni minden politikust, mit gondol. Ez egy legitim, európai szocialista gondolat, a PES-nek (Európai Szocialisták Pártja) a manifesztójában benne van: ott adózol, ahol a profitodat szerzed. Látszólag egy szikár mondat. De ha megnézzük a következményeit, benne van nem csak az, hogy helyben adózól, de az is, hogy nincs adózatlan tőketranszfer. És van még egy lépés: a tranzakciós pénzügyi adó százezer euró fölötti utalásokon fél százalék. Na most próbáld meg ezt meghirdetni Magyarországon! Beszéld ezt meg a Gyurcsánnyal vagy a Bajnaival, mennyire tetszik nekik! Én a saját választmányomban sem merem fölnyitni ezt a vitát, de ettől még ott van a manifesztónkban.

És mit képvisel Mesterházy Attila? Ő baloldali?

Igaza volt Gúr Nándornak: Mesterházy gondolatai, tézisei sokkal erősebben baloldali fundamentumokkal bírnak, mint bármelyik másik korábbi elnökünknél. Horn azért egy nehéz eset, mert az egy tök más történelmi szituáció volt. Ő privatizőr is lett, de az egy gazdasági kényszer volt. Mesterházy ténykedését viszont nagyon megbélyegzi, hogy elnökként jó arcot kellett mutatni a liberális irányba tartó erők felé is. (...)

Hoppá, akkor most térjünk át arra, hogy ön ezek szerint kommunista. Az?

Nem. De marxista igen.

Marxista.

Maximálisan, igen. De pontosítani szeretném. Marxnak a gazdasággal kapcsolatos nézeteit vállalom. Viszont nem szeretnék belebonyolódni abba, mi van például leírva a Kommunista Kiáltványban. Mert ha hiszik, ha nem, az a maga módján egy fricskapamflet volt, nem úgy komoly irodalom, ahogy. Marxista vagyok, amennyiben ez a gazdasági és osztályszerkezeti analízisét adja a társadalomnak. Ez nem azt jelenti, hogy Marx minden betűjét vállalom. Ez olyan, mint hogy Mick Jaggert is imádom, de nem minden dalát. (...)
 
Az előbb azt fejtegette, mekkora marxista, most pedig a kortárs fogyasztói kultúra termékét, sőt egyik csúcsát dicséri.

Álljon meg a menet! Tudja, mi nekem a kommunizmus?

Mi a kommunizmus Szanyi Tibornak?

Amikor mindenki Mercedes C-Klasse kocsikkal mászkál. Én marxista vagyok, mert ez olyan dolog, mint hogy hiszel-e az egyszeregyben. A kapitalizmus körülményei között a társadalom osztályszerkezete egyszerűen kialakul. Ez egy gazdaságfilozófiai tudomány. A kérdés, hogy marxista vagyok-e, olyan, mint hogy most einsteinista vagyok-e, hiszek-e a relativistáselméletben. Az meg kétségtelen, hogy ezt a kapitalizmust nem lehet tovább így folytatni, ahogy van. Ebből a szempontból a garantált alapjövedelmet a legvaskosabb kezdeményezésnek tartom az elmúlt időszakból.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A beszéd nagy leleplező.
Erről a Szanyiról eddig is tudtam, hogy nem teljesen komplett, de ez az utópista szocialista Mercedes-sztori még tőle is sok(k).

"Horn azért egy nehéz eset, mert az egy tök más történelmi szituáció volt. Ő privatizőr is lett,

de az egy gazdasági kényszer volt.

Mesterházy ténykedését viszont nagyon megbélyegzi, hogy elnökként jó arcot kellett mutatni a liberális irányba tartó erők felé is."

Annyira jó arcot, hogy el kellett fogadni a "stróman" szerepét, amikor a valódi főnökök (Konrád, Heller és a zsárszói gerontokráacia) adja ki a parancsot, utasítja a strómant!

A marxizmus jó diagnózisát adta a korabeli társadalmi viszonyoknak, de borzalmas gyógymódot fundált ki: a proletárdiktatúrát, minden további diktatúra tősgyökerét.

Ami a kommunizmust illeti, az első világháborút megjárt hadifoglyok szerint az oroszok azért támogatták a bolsevikokat, mert elhitték nekik, hogy a kommunizmusban majd nem kell dolgozni.

"És van még egy lépés: a tranzakciós pénzügyi adó százezer euró fölötti utalásokon fél százalék. "

Tudtommal nem ez a PES terve, legalábbis a honlapjukon nem ez áll. Szanyi talán nem volt teljesen józan, amikor olvasta a saját pártcsaládjának programját.

Gondolom Szanyi a marxista, ezeket kívülről fujja:

Marx: A tőke. A politikai gazdaságtan bírálata. 1. kötet:

„A tőkés tudja, hogy valamennyi áru, legyen az bármilyen toprongyos külsejű vagy bármennyire rossz szagú, hitében és valójában pénz, belsőleg körülmetélt zsidó, s emellett csodaszer, amellyel pénzből több pénzt lehet csinálni.” (MEM 23. kötet, 148.old.)

Ha most ez így van, akkor a kommunista miért nem tudja ezt?

"Tudja, mi nekem a kommunizmus?" politikai kalandorság bissau-guneai móddal.

Érdekes, nekem a kommunizmusról pont nem a Mercedes jut eszembe.

Különböző becslések figyelembevételével a kommunisták világszerte a következő számú ember erőszakos időelőtti haláláért felelősek:

A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politika, szovjet népírtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: China’s Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népírtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM.

Továbbiak forrása: Chris Banescu: The Communist Holocaust, www.orthodoxytoday.or./blog/:
A koreai kommunisták áldozatai: 3,163,000 lélek
A kambodzsai kommunisták áldozatai: 2,627,000 lélek.
Az afghanisztáni kommunisták áldozatai: 1,750,000 lélek.
A vietnámi kommunisták áldozatai: 1,670,000 lélek.
Az etióp kommunisták áldozatai: 1,343,610 lélek.
A jugoszláv kommunisták áldozatai: 1,072,000 lélek.
A Mozambique-i kommunisták áldozatai: 700,000 lélek
A román kommunisták áldozatai: 435,000 lélek.
A bolgár kommunisták áldozatai: 222,000 lélek.
Az angolai kommunisták áldozatai: 125,000 lélek.
További kilenc országban a kommunisták áldozatainak száma 100,000 vagy annál kevesebb.

Lenin elvtársnak azért volt egy Opelje, ha jól emlékszem.

A többiek inkább páncélvonatot kaptak.

Marosán elvtárs megmondta Csepelen a munkásoknak:

"Nem a zsömle (a Mercedes) kicsi, hanem a szátok nagy."

Mivel ez a pufajkás korszakban volt, a munkások ebben maradtak.

Szegény nagyanyámat azzal hülítettétek, és el is hitte, hogy nem lesz pénz, mindenki azt vesz az üzletben le a polcokról, amire szüksége van! Ez a hatvanas években volt.

Ti egy lódics Jancsik vagytok. Vagy úgy helyesebb, hogy hazug fráterek!

Akinek az a válasza a pártja bukásának riporteri kérdésére, hogy a Fidesz hány szavazatot vesztett és nem az, hogy a jobbiktól 270 ezer szavazat választotta el, az egy hiteltelen bukott ember.
Ami pedig az erkölcseit illeti .. tudod, két tejfölbe mártogatsz.

" Ebből a szempontból a garantált alapjövedelmet a legvaskosabb kezdeményezésnek tartom az elmúlt időszakból."
Kár, hogy az elmúlt nyolc + 4 + a rendszerváltozás előtt nem tartottátok fontosnak! "Olyan vaskosnak"!
Vaskos az lesz amit kapsz az EU-ban ezt tudjuk, nem kell itt a kamu duma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés