A legversenyképesebb gazdasággá tenné a kormány Magyarországot

2014. március 7. 20:01
Lázár János szerint a kabinet fő célkitűzése az, hogy Magyarország a legversenyképesebb gazdaság legyen, a legolcsóbb energiával, megerősített kkv-szektorral. A következő időszak uniós forrásainak tervezett elosztásán túl beszélt arról is, hogy Magyarország nem az olcsó bérekkel, hanem az olcsó energiával és a magasan képzett munkaerővel száll versenybe az európai gazdaságban.

A kormánynak az a fő célkitűzése, hogy Magyarország a legversenyképesebb gazdaság legyen, a legolcsóbb energiával, megerősített kkv-szektorral – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken egy makói vállalkozói fórumon. A 2014-2020-as európai uniós programozási időszakra vonatkozó fejlesztési elképzelésekről tartott fórumon Lázár János fontosnak nevezte azt is, hogy a magyar gazdaság megtartsa az előállított jövedelmeket és az uniós pénzeket hatékonyan használja fel.

Kifejtette: a tervek szerint a következő időszakban a 7200 milliárdos uniós forrás 60 százaléka kerül a vállalkozói szektorba. Március 27-én dönt a kormány arról, hogy ennek a forrásnak mi lesz „a belső tartalma” – tette hozzá. Hangsúlyozta: a forrás nem a vállalkozások túlélését, továbbműködését finanszírozza, mint eddig, hanem elsősorban piacbővítésre, munkahely- és forgalombővítésre, technológiai újításra szeretnék fordítani; 500 milliárd forintot innovációra szánnak.    

A források másik része, 40 százaléka humán- és reálinfrastruktúra-fejlesztésre kerül, oktatásra, egészségügyre, szakképzésre fordítják a pénzeket, utóbbira jelentős összegeket költve. Efelett, 1000-1100 milliárd forint áll majd rendelkezésre az agártámogatásokra, elsősorban a kézimunka-igényes mezőgazdaságra, a zöldség-, gyümölcs- és növénytermesztésre.    

Átalakul a pályázati rendszer, ami azt jelenti, hogy 1 millió euró alatt nem lesz pályázat. Az a fajta bürokrácia, ami most működik, megszűnik – fogalmazott Lázár János. Hozzátette, megváltozik a közbeszerzési rendszer is: az építőiparban a helyi vállalkozók előnyben részesülnek a nem helyi, esetleg külföldi nagyvállalatokkal szemben. A versenyképességhez szükséges, hogy olcsóbb legyen a termékek előállításához szükséges energia is – mondta a politikus. Ezért a kormány elkötelezett abban, hogy 2015-től az olcsó energia a vállalkozók számára is elérhető legyen – tette hozzá.

A magyar kormány nem az olcsóbb bérrel, hanem az olcsóbb energiával és a magasan képzett munkaerővel száll versenybe az európai gazdaságban – hangsúlyozta az államtitkár. Az energiával kapcsolatban arról beszélt, hogy ma erős függésben van az ország Oroszországtól a gáz miatt, hiszen a kapacitás 80 százaléka onnan jön. „Ettől szeretnénk függetlenedni, a függetlenséget pedig a saját országunkban, saját magunk által előállított energia jelenti” – mondta Lázár János. Ez két forrásból jöhet, a tervek szerint 50 százalékban zöld energiából, és 50 százalékban a stabilitást, tervezhetőséget, kiszámíthatóságot jelentő atomenergiából – fűzte hozzá a politikus.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jani a kkv szektor legyilkoltátok, szarrá adóztattátok az mszp-vel karöltve. Ugyan úgy ellenségként kezelitek őket mint anno a cocializmusban a maszekokat a komcsik.

Ebből is látszik, hogy nem volt rendszerváltás.

Széna nagyhatalom lettünk, közmunkások tízezrei kaszálják a füvet az árokpartokon. A baj csak az, hogy ez a fű nem kell senkinek.

Nem megerősítik, hanem szarrá szopatják és adóztatják őket, a bőrt is lenyúznák azokról akik termelnek. Aki a saját lábán akar megállni ebben az országban és nem az állam kegyétől akar függeni annak annyi.

Nézd meg, hogy az inaktívakat tejben-vajban fürösztötte mindegyik rezsim. Az a hülye aki dolgozik és vállalkozik ebben a......

Ja, mit?? a mikor a belföldi piac halott az emberek szegények mint a templom egere, főleg vidéken.

Ne hitel adjanak, hanem hagyják élni a vállalkozásokat, ne vonják el tőlük klf adók formájában a bevételüket.

Én meg atomhatalommá a flottánkkal. Pont annyi a realitása, mint Lázár terveinek, de szebben hangzik! :)

Amúgy a magasan szakképzett munkaerőt a közmunkásképzővé silányított oktatásunkból tervezik, vagy végre elzavarják a KLIK-es csürhét kapálni?

"1 millió euró alatt nem lesz pályázat." - kéne venni Közgép részvényeket, lehet...

ezt mondták négy éve is...

reészletek? hoygan?

adóterhek csökkentése?

Nem sokan fektetnek be, a régió nem fut, áll, stagnál

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés