Választás 2014

Nem akar vitázni a Fidesz

2014. február 14. 07:58

Központi utasítás ugyan valószínűleg nincs arra, hogy a kormánypárti jelöltek hanyagolják a jelölti vitákat a kampányban, a legtöbb fideszes jelölt viszont nem fog kiállni érvet cserélni ellenfeleivel – írja az atv.hu. Miniszterelnök-jelölti vita szinte biztosan nem lesz, mert nem éri meg a Fidesznek.

Bauer Tamás az Összefogás DK-s jelöltje úgy nyilatkozott az atv.hu-nak, hogy ki fogja hívni vitázni kormánypárti ellenfelét, a fideszes Fónagy Jánost vitázni, de szerinte, hogy lesz-e vita, az nem rajtuk múlik, mivel állítólag megtiltották a vitákat a fideszeseknek. Az atv.hu e kijelentés kapcsán kérdezett meg kormánypárti és ellenzéki képviselőket arról, fognak-e vitázni a kampányban, illetve, hogy tényleg létezik-e ilyen központi utasítás a Fidesz jelöltjei számára.

A portálnak nyilatkozó fideszes politikusok nem tudnak ilyen ukázról, ugyanakkor egyikük sem mondott egyértelmű igent egy esetleges vitára, többnyire feltételeket szabtak ahhoz, hogy létrejöjjenek ezek a jelölti viták. A Fidesz egyik elnökségi tagjai sem tud arról, hogy lenne központi utasítás a viták elutasítására, de logikusnak nevezte a dolgot, mivel „mindig az elől lévőnek kockázat a vita”. Egy másik kormánypárti politikus szerint valószínűleg több párti vitákat javasolnak majd, ahol a Jobbik helyi jelöltjei is ott vannak, de ha az Összefogás a Jobbik miatt nemet mond erre, a viták is elmaradnak.

Hoppál Péter fideszes szóvivő, egyébként pedig pécsi képviselő-jelölt szerint majd eldöntik, hogy van-e szükség ilyen vitákra. „A kormányzati tevékenységünk, illetve amit az elmúlt években tettünk Pécsért, önmagáért beszél” – fogalmazott a politikus. Hasonlóan nyilatkozott több más fideszes politikus is. Közülük Szűcs Lajos vecsési jelölt ugyanakkor azt mondta, hogy egy négypárti vitára, ahol komoly ügyeket vitatnának meg, akkor áll rendelkezésre. A szekszárdi fideszes jelölt viszont azt mondta: nem vitázik, majd a választók döntenek, kinek adnak bizalmat.

A Siófokon induló szocialista Harangozó Gábor mindenképpen szeretne vitázni, akár a Jobbik részévételével is, szerinte  Mesterházy Attilának is vállalnia kellene akár egy négypárti vitát is. Harangozó szerint ugyanakkor nem lesz miniszterelnök-jelölti vita, mert Orbán 2006-ban már nagyon megégette magát vele. Mesterházy az atv.hu-nak megjegyezte: ki fogja hívni a miniszterelnököt, Vona Gáborral viszont nem vitatkozik. Az egyéni jelöltek vitái kapcsán azt mondta: 2010-ben nem voltak hajlandóak vitázni a fideszes jelöltek, szerinte most is ugyanezt fogják csinálni. Mesterházy nem hallott arról, hogy központi utasítás lenne a viták elutasítására, szerinte a kormánypárti jelöltek azért nem vitatkoznak, mert nincsenek jó válaszaik a kérdésekre.

Kósa Lajos sem hallott ilyen utasításról, ő maga viszont csak többpárti vitára állna ki, de az is attól függ, hogy „hogy van-e miről beszélni”.

 

Fotó: Népszava.com

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/64274

Ajánljuk még a témában