Szabad és igazságos lesz a választás?

2014. február 9. 11:46

Mesterházy Attila
MSZP
Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult.

Szabad és igazságos lesz-e a magyarországi választás? Washingtonban sorra ezt kérdezték a külügyminisztériumban, az emberként és demokrataként egyaránt kiváló John McCain szenátor irodájában és a külpolitikai kutatóintézetekben. Mindenhol a legfontosabb témák között volt, amit az amerikaiak fölvetettek. Négy évvel ezelőtt egy ilyen kérdés még elképzelhetetlen lett volna: Magyarország ebben a tekintetben is pont olyan demokrácia volt, mint az Európai Unió összes többi tagállama, kétség sem férhetett hozzá, hogy választási rendszere kiállja az összehasonlítást a nemzetközi normákkal. Ma sajnos nem ez a helyzet.

A kérdésre mindenhol azt feleltem, hogy amennyiben titkos lesz a választás, és az összefogás aktivistái kellően éberek maradnak, akkor szabad is lesz. Igazságos azonban semmiképpen sem. A Fidesz egyoldalúan átírta gyakorlatilag az összes létező, a kampányra és a voksolás megszervezésére vonatkozó szabályt. Saját embereivel töltött fel minden, elvben független testületet, azokat is, amelyek a választások szervezéséért és tisztaságáért felelnek. Egyetlen észrevételünket, javaslatunkat nem fogadták el, ehelyett saját javukra módosították a választókörzetek határait, ahol lehetett, jobbra húzó járásokkal, kerületekkel, körzetekkel vonták össze a történelmileg balra szavazó területeket. 

Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult, Orbán ellenben, bármennyire is verje a mellét a rendszerváltozásban szerzett érdemeire hivatkozva, régen eljátszotta az akkor szerzett politikai tőkéjét. Mára elárulta az összes olyan demokratikus értéket, amelyekért a 89-es rendszerváltók küzdöttek.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karinthy is megírhatta volna 'Előre magyarázom a bizonyítványt' címen.

Atti, te hülye vagy. Előre megmondtad, hogy vesztitek a választást, így ne jöjjenek megfigyelők, hogy lehessen mondani, csalás volt.
Egészen hülye vagy.
Amúgy hol van a pártpénzetek pillanatnyilag. Elutaltátok a Simon számlájáról?

Több önbizalmat Attila! Amerikai útmutatás nélkül is!

Odaígérted nekik Paksot? Mert Gyurcsány már közölte az oroszokkal, hogy felmondjátok a szerződést. Lesz amerikai résztulajdon, menedzsmentjogokkal.

De azért megmagyarázhatnád azt a mondatot, hogy ne küldjenek megfigyelőket, mert azok legitimálják a választást. Érdeklődve várnánk ennek a bővebb kifejtését.

Azt meg nem értem, ki gátol meg bárkit abban, hogy rátok szavazzon. Horn Gyula vezette be az egyfordulós választást az önkormányzatokra vonatkozóan, ha ott jó volt, akkor itt most miért nem jó?

Mielőtt bármit is szólnál, add vissza az amerikaiaktól feltehetően kapott júdás pénzt, s kövesd Simon barátod példáját. Ne várd meg az áprilisi nagy égést.

Baloldali barátaink pedig szavazzanak a Munkáspártra, amely legalább következetes elveihez, s az MSZP-től eltérően nem az idegeneket, a nagytőkét szolgálja. Söpörjétek el a baloldal igazi árulóit, az MSZP-be menekült haszonlesőket, az eszme és az ország árulóit.

Ez nagyon tetszik!( Karinthynak is tetszene)

Lópikula! Horn Gyulának, az MSZP-nek 1994-1998 években nem volt kétharmada, meg 70 %-feletti mandátuma sem. Az 1994-es választásnál az MSZP-nek 54,15 % volt a mandátumaránya, az SZDSZ-nek pedig 17,62 %. Így lett a kormánykoalíciónak 71,77 %-os mandátumaránya. Az SZDSZ-re pedig a privatizációs tervek és az új Alkotmány létrejöttének ellehetetlenítése miatt volt szükség.

A kormányzás első két évében a gazdasági mutatók romlottak, a költségvetési bevételek nem, a kiadás viszont növekedett. 1996-ra válságba került. Ezt részben az IMF segítségével és a teljes energia-, kommunikációs szektor áron aluli értékesítésével tudta kivédeni. Másik részt pedig a Bokros csomag képviselte, amely csökkentette a fizetőképes keresletet, megnyitotta a külföldi beáramlás lehetőségét, a magyar gazdaság tönkretételét. A GDP %-ban mért adósságállományt a nemzeti vagyon értékesítése csökkentette az 1994 86,6 %-ról 1997-re 62,9 %-ra és nem a reálgazdaság teljesítőképessége. Mindennek a negatív hatása még ma is tapasztalható.

Ami pedig az MSZP javaslatait illeti; egyetlen épkézláb javaslat sem volt., csak kötözködés, mint ahogy most is. A korábbi nyolc év bebizonyította, hogy az MSZP alkalmatlan a kormányzásra, az elmúlt három év pedig azt; az ellenzéki szerepre is alkalmatlan. Ezért a mostani választás eredményeképpen el kellene tűnnie a parlamentből, ahogy az SZDSZ, MDF eltűnt.

Az MSZP, a hiteles bajai videofelvétellel, Simon előző életéből megtakarított pénzecskéjével és a jogerős ítélettel lezárt, vagy eljárás alatt lévő ügyekkel már eldöntötte, hogy mennyiben lesznek hitelesek. A gittegylet létrehozása már csak hab a romlott tortán, mert ahogy a dakota mondás tartja; "Bármit fogsz egy döglött ló mögé - az is döglött lesz. Ha elé fogod - akkor is."

A kommunisták a zsarolhatóságuk miatt váltak látszat demokratává:

Charles Fenyvesi írta a hvg.hu-n, 2006. április 7-i dátummal:

„…a(z amerikai) külügyminisztérium egyik befolyásos, Közép-Európával foglalkozó alkalmazottja elárulta, a szocialistákban inkább bíznak, azok ..’szeretnek egyetérteni velünk’. Jónéhány magasrangú, idősebb amerikai külügyér a szocialistákra utalva ’volt kommunistákról’ beszél, és megállapítja: ’a bűntudatukra még mindig lehet építeni’.”

Gábor ugye tisztában vagy vele, hogy állításaid valótlanok?

Olyan pártnak, képviselőnek aki nem eléggé hiteles, vagy egyáltalán nem hiteles, annak semmilyen választási körzet sem jó. Ezt bizonyítja a 2010 választás, ahol az első fordulóban 119 egyéni mandátumot nyert a FIDESZ, az MSZP egyet sem. A többi párt sem.
A második fordulóban a FIDESZ-nek 54 egyéni mandátuma, az MSZP-nek 2 mandátuma lett. Így a 176 egyéni mandátumból 173-at a FIDESZ, 2 az MSZP kapott és 1 független lett.

Az egyéni körzetek korábban voltak aránytalanok. Az AB döntése kapcsán már az első választásokat követően az Országgyűlésnek módosítania kellett, de nem tették meg. Alkotmányos mulasztásban volt az Országgyűlés.

Aki határon túl él, vagy dolgozik lehetősége van szavazni.

Mit akarsz hirdetni? A hazugságot? Bajai hiteles videofelvételeket? Előző életből megtakarított milliókat?
Attól, hogy 4 hiteltelen személy összefog és mögéje állnak, csak az összefogás hiteltelensége lesz hitelesebb.

"Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult,"
Kis hülye Attila:
Horn "demokratasága" egyetlen célt szolgált: hogy ne változzon semmi, minden maradjon úgy, ahogy a spontán privatizáció, s az azt megelőző rablássorozat során kialakult.
Gazdái ennyit vártak tőle, ez neki is kedves volt, miért akart volna bármilyen változást.
Te viszont ahhoz is hülye vagy, hogy ez egyáltalán felmerülne a hellerágnesokosított fejedben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés