Válasz John Lukacsnak

2014. január 31. 19:27

Orbán Viktor
orbanviktor.hu
Mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért Te még aggódsz odaát. Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás.

Tisztelt Professzor Úr!

Soraidat olvasom a volt állampárt lapjában, melyeket – mint írod – felém is irányítod. Mindig is életem komoly ajándékának tekintettem, hogy megtiszteltél figyelmeddel és barátságoddal. Talán könyveid tették, vagy előadásaid nagyvonalúsága, esetleg a hamisítatlan katolikus derű, amely körülleng Téged. Magam sem tudom. Akárhogyan is, olyan könnyűnek tűnik egy húron pendülni Veled, ha a magyar történelemről, a keresztény civilizáció állapotáról, a jövő döntőnek mutatkozó kérdéseiről van szó. Ez lehet az oka, hogy eddig nem tűntek fel nekem azok a különbségek, melyek nemzedékeink politikai ösztönrendszerében mutatkoznak.

Te még nyitott kérdésnek tekinted szeretett hazánk Nyugaton történő lehorgonyzását. A mi rendszerváltásban kikovácsolódott antikommunista nemzedékünk számára ez lezárt ügy. Világosan és nagyszerűen lezárt ügy. Méltó válasz az 1945 utáni szovjet megszállásra, és a kommunizmus évtizedeire. A magyar szellemből és a magyar értelemből kisarjadt politikai válasz. Két népszavazás, amely a Nyugat katonai és politikai vérkeringésébe kapcsolta Magyarországot. NATO és Európai Unió. Összenőtt, ami összetartozott. Katonai, politikai és gazdasági rendszerek, amelyeket azért választottunk meggyőző, sőt elsöprő többséggel, mert a mai magyarok tudják, kik vagyunk és hová tartozunk. Mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért Te még aggódsz odaát.

Ennek a jövőnek a legizgalmasabb része a mi Nyugatunk, ahogy Te írod, Európánk versenyképessége a következő évtizedben. A magam válasza talán úgy foglalható össze, hogy Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás. Szilárdan őrizni értékeinket, benne keresztény elkötelezettségünket, és közben gőzerővel építeni a gazdasági kapcsolatokat a Kelettel. Ezt teszi Németország, Franciaország, de még az Egyesült Államok is, s végre ezen az úton járunk mi is.

Kérlek, ne tulajdoníts a kelleténél nagyobb súlyt a még mindig saját kommunista és muszkavezetői múltjával viaskodó baloldalnak. Mai oroszellenességük egyszerűen nevetséges. Azt képviselni, hogy a korábban kommunista Oroszországgal ne építsünk erős gazdasági kapcsolatokat, olyan, mintha valaki a német gazdasági kapcsolataink mélyítése ellen érvelne, mert azok meg nácik voltak. Mindez csak habos hordaléka a kommunizmus már levonult áradatának.

Mint tudod, itt most választási kampány van, ezért a kelleténél több az egyet nem értés. De nagy tétekben lehet fogadni arra, hogy az orosz kapcsolatok ügyében a választás másnapján ismét meglesz a korábbi egyetértés. Aggódó figyelmed, baráti szavaid köszönjük. Sok erőt és jó egészséget kívánunk Neked mindannyian. Érdeklődve várjuk újabb könyvedet.

Barátsággal:

Orbán Viktor 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 361 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Okos, tisztességes válasz!

Nyilván elfogult, fanatikus Orbán hívő vagyok.
De minőségben, választékosságban, tartalomban Orbán és az ellenzéki vezetők nyilatkozatai között ég és föld a különbség, nem csak ez alkalommal, hanem az esetek többségében is.


Hm!

Igen.
Okos, tisztességes válasz. Ráadásul szellemes is!
Öröm volt olvasni. (Nem úgy a féleszű ömlengést Miki bá'-ról. Az buta, tisztességtelen, hányinger!)

"A Magyarországra beruházott nemzetközi cégcsoportok azok, amelyek mellettünk, eltökélt Európai Unió-hívők mellett a legerőteljesebben támogatják mindenhol a világon, Brüsszelben is Magyarország európai uniós tagságát."

Na ki mondta ezt?

és ezt?

"Magyarország ma már nem kér, hanem lehetőséget kínál. Közép-Európa az ezredfordulón dinamikusan fejlődő régió, és ha az Európai Unió nem fölözi le az itt kínálkozó hasznot, akkor más fogja lefölözni azt."

Lefölözték a hasznot????


Kedves Viktor!

Ugyan azt a lemezt pörgeted egy évtizedes csúszással csak most keleti irányba...


Most majd a keletiek fogják lefölözni a hasznot, de mikor fogja végre a magyar lakosság???

"A Magyarországra beruházott nemzetközi cégcsoportok azok, amelyek mellettünk, eltökélt Európai Unió-hívők mellett a legerőteljesebben támogatják mindenhol a világon, Brüsszelben is Magyarország európai uniós tagságát."

Na ki mondta ezt?

és ezt?

"Magyarország ma már nem kér, hanem lehetőséget kínál. Közép-Európa az ezredfordulón dinamikusan fejlődő régió, és ha az Európai Unió nem fölözi le az itt kínálkozó hasznot, akkor más fogja lefölözni azt."

Lefölözték a hasznot????


Kedves Viktor!

Ugyan azt a lemezt pörgeted egy évtizedes csúszással csak most keleti irányba...


Most majd a keletiek fogják lefölözni a hasznot, de mikor fogja végre a magyar lakosság???

Arlet!
Honnan tudná a John Lukács, hogy mit művel itt Tehetetlen Dodó?
Nem értjük!
:-)

Arlet!
Honnan tudná a John Lukács, hogy mit művel itt Tehetetlen Dodó?
Nem értjük!
:-)

Amúgy teljesen igaza van Orbánnak.

És?
Ez nem újdonság, mindenki így tolja.

Csak az a különbség hogy van, aki ügyel a részletekre, és igényes még ilyen téren is, meg van olyan, aki nem.

Pozsgay, Horváth István, Stumpf, Bibó kollégium...

Szerintem mindegy. Neki jó bármilyen alkalom, hogy szerepeljen. De ezt te úgyis jobban tudod.
Jut eszembe: ezt olvastad?
http://www.magyarhirlap.hu/gyu..

Olvasgass....

Google legyen a barátod, s talán akkor másképp látod majd a világot!

Így igaz. De hát Magyarországnak nem barátai vannak. Magyarországnak érdekei vannak.

"Azt képviselni, hogy a korábban kommunista Oroszországgal ne építsünk erős gazdasági kapcsolatokat, olyan, mintha valaki a német gazdasági kapcsolataink mélyítése ellen érvelne, mert azok meg nácik voltak."

Ezt a mondatot remélem Jávorék is elolvassák!

Igen, de Jancsó nimbuszát elsősorban Jancsó tette tönkre.
Jut eszembe Picasso egy kései vallomása:

"Mikor még fiatal voltam, szívvel lélekkel hittem a művészet magasztos küldetésében... Később ...minél kevésbé értettek, annál inkább el voltak tőlem ragadtatva. Minél jobban komédiáztam, játszadoztam a legkülönfélébb talányokkal, rébuszokkal és cikornyás arabeszkszerű motívumokkal, annál nagyobb volt a hírnevem és dicsőségem."

Jancsótól is illett volna legalább ennyi!

Igen, az alábbra idézett mondataidat elolvasva, rájöttem, hogy ki vagy.
Egy 76 éves rabbi fitymája.
Kurvaanyád, ezért a mondatért:
"vtzmnksr http://vtzmnksr.tumblr.com Hozzászóló kiszűrése 2014. január 31. 20:28
1
@packó
Angliának igen, mint az eredetiben. Magyarország viszont Európa segglyuka (Rikki Harcos tágítja)"

Érdekesen vagy bunkó. Ez zsidóéknál szokás?

Ugye te is tudod, hogy egyesek nem ismernek lehetetlent? Belekötnek!

A fenét, egy székelyföldi juhász legalább szépen tud káromkodni. Ez meg itt nem ismer 10 szónál többet.

A fenét, egy székelyföldi juhász legalább szépen tud káromkodni. Ez meg itt nem ismer 10 szónál többet.

miafas.om ez a pávatánc?
ez vmi nagy poén?
úgy látszik, lemaradtam róla!

John Lukacs azzal érvelt: ..a Kárpátokat majdnem körülölelte a bizánci görögkeleti birodalom. Ha István a hozzájuk való alkalmazkodást választja, az végtelen sok rövidtávú előnyt biztosított volna számára. De ő nem ezt tette: a római kereszténységet választotta,…”

Az Árpád-házi uralkodók közül azonban többen „keletre házasodtak”, ami külpolitikát jelentett:
III. Béla és IV. Béla a mai Törökországból, I. Géza, II. András és IV. István egyenesen Bizáncból, Kálmán és I. András pont Kijevből, II. Béla pedig Szerbiából.

Szóval nem kéne Lukacs úrnak olcsó politikai erőlködésből tönkre tennie foszladozó történészi hitelét.

Én meg a Dunán az Így jöttem c. Jancsó mesét a szovjet-magyar barátságról(?!).
Nekem most már az Oldás és kötés sem tetszett.
Bár Jancsó itt még legalább szépen adja elő a nagy semmit. (De Latinovits mint paraszti származású értelmiségi!?)

Egyre nagyobb a frusztráció....
Tényleg gutaütés lesz a vége!

Nem volt nagy bukás, az Újságító Szövetség elnöke lett.
Ezek ilyenek.

Még emlékszem arra az időre, mikor a romániai helyzetet illusztrálandó hoztak az újságok részleteket az Adevarulból, s én büszkén és elégtétellel konstatáltam, h.ez a hang, ez a Geobbels hangja stílus nálunk ismeretlen. A magyar nem gyűlölködő, hanem nagyon is türelmes.
Azután az igazi "baloldali" orgánumokban, Népszabadság, Népszava, Élet és Irodalom, 168 óra egyszer csak, az Antall kormány vége felé, megjelent ez a hang.
Azóta is ez harsog belőlük.
Valószínűleg Ron Werber volt, aki azután minden gátlást fölszabadított. Azon a térfélen mindig is a cél szentesítette az eszközt.

Biztos van ebben is igazság, de az sem lenne jó, ha egyszercsak elveszítenénk az önbecsülésünket, és akkor már nem mi lennénk! Nem mintha önbecsülésből túl sok jó lenne, de mégis.
Nagyon nagy a tétje van Magyarország számára ennek a választásnak, de bízni kell abban, h. bárhogyan is lesz, ki fogjuk bírni!
Még emlékszem a 2002-es választásra, akkor még lakásban laktunk, nem házban, s volt a frigóban egy üveg bor, amire a 2. emeleti szomszédékat gondoltuk lehívni. Mint utólag kiderült, náluk is volt, de egyikkel sem koccintottunk, nagyon keserves volt, mintha előre láttuk volna, ami jön. Ami azt illeti, AZT láttuk előre és bár csalódtunk volna!

Ma még az ország lakosainak nagyobbik része emlékszik arra, h. a nagyszülei milyen vallást gyakoroltak, melyik felekezet papja, lelkésze keresztelte, eskette, temette a család tagjait.
Ma is van, igaz az országlakosoknak csak inkább 20% alatti része, akik aktív vallásgyakorlók, és a gyülekezeti, hitéletben erőt és örömforrást látnak. Nem semmi, minden vasárnap azokat a -protestáns vonatkozásban ismerem a helyzetet- nagyon-nagyon szép énekeket hétről hétre elénekelni, amelyek már az öregapám öregapjának is örömöt és megnyugvást jelentettek, erőt adtak. Ehhez nem kell okvetlenül hívőnek sem lenni, elég arra gondolni, h. ami a nagyszüleinknek megfelelt, az nekünk is jó lesz.
Óriási a lelkészek szerepe.
A hittan oktatásra cca. ugyanannyian íratták be a gyermeküket, mint az erkölcstanra.
A keresztyénség a magyar nép lelkületétől nem áll oly távol, mint T. célkereszt gondolná, az egyházak közösségteremtő, karitatív szerepe fontos kell legyen az államnak, ilyen szintig, h. ezt ne becsülné, ne is legyen semleges!
Ny-nak kizárólag arra kellettünk az utóbbi évtizedekben, h. kivigye innen, amit lehet. Az orosz kapcsolattal mintha egy kicsit túl szoros ölelésből próbálnánk másfelé is tájékozódni, atomerőműben meg ez volt a legjobb döntés, ha már műszakilag önállóan, kölcsön nélkül nem megy!

Én nem hiszem, hogy a németeknek, franciáknak, angoloknak -és persze a többi Eu országnak- ne lennének saját érdekeik. Az más kérdés, hogy egy szövetség tagja amikor belép elfogadja a közös normákat, melyek minden tagállamra vonatkoznak.
Vagyis Orbánnal nem az a gond, hogy az Eu-n belül képviseli Mo érdekeit. A gond az, ahogy ezt teszi.
Az állandó beszólásai, kioktató elképesztőségei az Eu ellen
számomra szégyenteljesek és nem büszkeségre okot adók. Nyilván nem arról van szó, hogy az Eu működése tökéletes, és arról sem, hogy a működési hibákat ne lehetne kritizálni. De nem így. Ez egyszerű hepciáskodás, hasonlít a kiskamasz mindent kritizáló és mindenkit froclizó kötözködéséhez. A valós érdekeket sokkal eredményesebben lehetne képviselni nem hangoskodva, de odafigyelve, és csendben kihasználva a mindig adott lehetőségeket.
Ez az állandó harckészültség -ami sajnos Orbán Viktor maga (amennyiben egy embert úgy látom az észbeli képességeinél is jobban meghatároz a karaktere-) az országnak nem használ, hanem árt.
Az pedig, hogy ahol nem fogadják el azt, hogy ő az, aki a tutit tudja azoknak nekimegy, kioktat -képtelenségeket, nyilvánvaló blődségeket (is) állítva az szánalmas és nevetséges.
Ám magyarként nincs kedvem kacarászni.

Mind azok akik ezt a szabadságharcnak beállított felesleges perlekedést imádják azoknak pillanatnyilag az orbáni retorika nagyon bejön.
Én viszont csak szorongva drukkolni tudok azért, hogy az ország -és a benne élő többség- ne vallja kárát végzetesen.
És persze, meglehet hogy Orbán és csapata kiválóan érzi magát (miért ne, hiszen látványosan gyarapodnak, és ma már azt tesznek meg, ami csak eszükbe jut).
Viszont élnek az országban nem kevesen, akik nagyon nehezen, napról napra élnek. És ez a hatalom ettől a rétegtől vette el a legtöbbet -és csoportosította át az általa középosztálynak nevezett többnyire szakmailag-emberileg nem túl nívós társaságnak. A baráti körnek, a csókosoknak, a vazallusoknak, azoknak akik a szakmai tisztességüket (is) simán feláldozzák a gyarapodás és a hatalom oltárán. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy elvétve ma is vannak korrekt üzletemberek, vannak keményen dolgozó, érték teremtő gazdagodók. csak sajnos ők vannak kevesebben. Sokkal kevesebben.

akkor neked bejön az alapjövedelem, hisz az tipikus baloldali dolog...

szociális juttatás ez a legfőbb baloldali eszmény...

de igazad van itthon ez nem jellemző... :D

értem...

ettől még a efőbb baloldali erény a szociális háló és juttatás, és hoyg differenciáltan adóztat...

más kérdés , hoyg ezt az ország nem birja el :D

szóval ezeke azok a dolgok, ma miatt baloldali vagy...

volt 100 napos program, baloldali dolgo volt...igaz nem birt ael a költségvetés

A költségek pontos kiszámítása csak a tervek elkészítése után lehetséges. Ezért álapítottak meg keretösszeget, amelybe feltétlen belefér a beruházás megvalósítása.

A hűtővíz nem lesz szennyezett (a mostani reaktornál sem szennyeződik a kétkörös hőcserélő rendszer miatt), így külön elhelyezéséről sem kell gondoskodni.

A kiégett fűtőelemek újra feldolgozásáról és elhelyezéséről az oroszok gondoskodnak. Ez a vállalás lényeges eleme a megállapodásnak.

Ez az eddigi híradásokból is tudható.

Elegáss, minden szempontból mértéktartó, de véleményét vállaló válasz.

A történeti levéltári anyagokat olvasgassad, előttem sem voltak ismertek és addig hályog volt a szememen, anno én megdöbbentem rajtuk:

http://kkbk.blog.hu/2013/06/01..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés