Atom

Varga a paksi bővítésről: nagyon jó megállapodást fogunk kötni

2014. január 15. 07:56

A nemzetgazdasági miniszter szerint a két új paksi blokk biztonságos és olcsó áramot fog termelni, méghozzá nyereségesen. Varga Mihály elmondta: a pénzügyi részről még tárgyalnak, a cél az, hogy minél olcsóbb hitelt kapjon az állam Oroszországtól.

Az ország szempontjából a lehető legkedvezőbb pénzügyi megállapodásra törekszünk, a pénzügyi tárgyalások a két új paksi erőművi blokk megépítéséről még nem zárultak le – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában kedden este. Hozzátette: a keddi bejelentés szerint az orosz fél 10 milliárd eurót biztosít a konstrukcióhoz, a hitelt a beruházás befejezése és az üzembe helyezés után Magyarországnak kell törlesztenie 21 éven keresztül. Varga Mihály szerint ilyen piaci konstrukciók nincsenek a világban, 10 vagy 15 éves futamidejű hitelek vannak általában. „Ezért volt nagy szükségünk arra, hogy az orosz fél ebben a helyzetben belépjen finanszírozóként” – fogalmazott. A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon jó megállapodást fognak kötni. Az orosz fél az építkezés költségeinek 80 százalékát fedezi, 20 százalékát pedig a magyar – mondta. A miniszter hangsúlyozta: a teljes keretösszeg 40 százaléka, nagyjából 3-4 milliárd euró hazai vállalkozásokat fog segíteni, és legalább 1 milliárd euró adók és járulékok formájában fog befolyni a hazai költségvetésbe. Varga Mihály azt mondta, hogy biztonságos és olcsó áramot fog nyereségesen termelni a két új paksi blokk. 

Arra a kérdésre, hogy milyen kamatra kapja az ország Oroszországtól a 3 ezer milliárd forintos, 30 éves futamidejű hitelt, azt felelte: pénzügyi megállapodás még nincs, arról tárgyalnak, hogy minél olcsóbb legyen. Varga Mihály szerint már a beruházás megkezdése is növelni fogja a gazdaság teljesítményét, eddigi számítások szerint néhány tized százalékkal járulhat hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez. A foglalkoztatásra is kedvezően hat, mivel több ezer fő dolgozhat a blokkok megépítésén. Azzal a pedig a gazdaság egésze nyer majd, ha két új blokk beüzemelését követően versenyképesebb áron tudja adni az elektromos energiát – tette hozzá.

Kiemelte, hogy egy közbeszerzésen sem lehetett volna kedvezőbb konstrukciót kialkudni. Arra, hogy a tender hiánya az Európai Unió versenyjogi biztosának „szemet szúrhat-e”, a miniszter azt válaszolta: abban az esetben, ha brüsszeli vagy piaci finanszírozása lenne a projektnek, akkor felvethetne versenyjogi kérdést. A magyar államnak megvan a joga, hogy ha bilaterális megállapodást köt, akkor tender nélkül biztosítsa az erőművi blokkok megépítését – mondta. Az orosz Roszatom megbízását a miniszter logikus lépésnek nevezte abból a szempontból is, hogy Magyarországon már négy erőművi blokk működik biztonságosan, és termel olcsón, amit korábban az oroszok építettek. Arról is beszélt, hogy Magyarország hosszú távon a növekvő energiaigénye kielégítését a megújuló energiák mellett a fosszilis, így a nukleáris energiával együtt képzeli el. Cáfolta, hogy a jelenlegi egyezség aláírásáról szóló tárgyalásokat a 2015-ben lejáró hosszú távú gázszállítási szerződéssel összekötötték volna.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/62545

Ajánljuk még a témában