Varga a paksi bővítésről: nagyon jó megállapodást fogunk kötni

2014. január 15. 7:56
A nemzetgazdasági miniszter szerint a két új paksi blokk biztonságos és olcsó áramot fog termelni, méghozzá nyereségesen. Varga Mihály elmondta: a pénzügyi részről még tárgyalnak, a cél az, hogy minél olcsóbb hitelt kapjon az állam Oroszországtól.

Az ország szempontjából a lehető legkedvezőbb pénzügyi megállapodásra törekszünk, a pénzügyi tárgyalások a két új paksi erőművi blokk megépítéséről még nem zárultak le – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában kedden este. Hozzátette: a keddi bejelentés szerint az orosz fél 10 milliárd eurót biztosít a konstrukcióhoz, a hitelt a beruházás befejezése és az üzembe helyezés után Magyarországnak kell törlesztenie 21 éven keresztül. Varga Mihály szerint ilyen piaci konstrukciók nincsenek a világban, 10 vagy 15 éves futamidejű hitelek vannak általában. „Ezért volt nagy szükségünk arra, hogy az orosz fél ebben a helyzetben belépjen finanszírozóként” – fogalmazott. A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon jó megállapodást fognak kötni. Az orosz fél az építkezés költségeinek 80 százalékát fedezi, 20 százalékát pedig a magyar – mondta. A miniszter hangsúlyozta: a teljes keretösszeg 40 százaléka, nagyjából 3-4 milliárd euró hazai vállalkozásokat fog segíteni, és legalább 1 milliárd euró adók és járulékok formájában fog befolyni a hazai költségvetésbe. Varga Mihály azt mondta, hogy biztonságos és olcsó áramot fog nyereségesen termelni a két új paksi blokk. 

Arra a kérdésre, hogy milyen kamatra kapja az ország Oroszországtól a 3 ezer milliárd forintos, 30 éves futamidejű hitelt, azt felelte: pénzügyi megállapodás még nincs, arról tárgyalnak, hogy minél olcsóbb legyen. Varga Mihály szerint már a beruházás megkezdése is növelni fogja a gazdaság teljesítményét, eddigi számítások szerint néhány tized százalékkal járulhat hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez. A foglalkoztatásra is kedvezően hat, mivel több ezer fő dolgozhat a blokkok megépítésén. Azzal a pedig a gazdaság egésze nyer majd, ha két új blokk beüzemelését követően versenyképesebb áron tudja adni az elektromos energiát – tette hozzá.

Kiemelte, hogy egy közbeszerzésen sem lehetett volna kedvezőbb konstrukciót kialkudni. Arra, hogy a tender hiánya az Európai Unió versenyjogi biztosának „szemet szúrhat-e”, a miniszter azt válaszolta: abban az esetben, ha brüsszeli vagy piaci finanszírozása lenne a projektnek, akkor felvethetne versenyjogi kérdést. A magyar államnak megvan a joga, hogy ha bilaterális megállapodást köt, akkor tender nélkül biztosítsa az erőművi blokkok megépítését – mondta. Az orosz Roszatom megbízását a miniszter logikus lépésnek nevezte abból a szempontból is, hogy Magyarországon már négy erőművi blokk működik biztonságosan, és termel olcsón, amit korábban az oroszok építettek. Arról is beszélt, hogy Magyarország hosszú távon a növekvő energiaigénye kielégítését a megújuló energiák mellett a fosszilis, így a nukleáris energiával együtt képzeli el. Cáfolta, hogy a jelenlegi egyezség aláírásáról szóló tárgyalásokat a 2015-ben lejáró hosszú távú gázszállítási szerződéssel összekötötték volna.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a két új paksi blokk biztonságos és olcsó áramot fog termelni, méghozzá nyereségesen. "

Ez a lényeg, és ez az, amitől már első nap kifordult magából a lúzerpaktum minden részvevője. Ettől vadult meg egy pillanat alatt a csicska média is.

Egy dolog fontos nekünk, magyar választóknak: ami a nemzetnek jó, ami gazdaságos, ami biztonságot hoz, abból nem szabad engedni. Semmilyen acsarkodás vagy rágalomhadjárat ne zavarja a korménykoalíciót. Alapos gazdaságossági és biztonságpolitikai elemzések után felelősen és helyesen döntsön.
Ahogyan eddig is tette!

Nem szabad meghátrálni ezek előtt a társadalom- és demokráciát romboló törekvések, politikai acsarkodások előtt.

Válaszok:
gwrf | 2014. január 15. 8:34

Minek kell mindenféle marhaságot idemásolgatni?

Uncsi.

azért vicces hogy egy havi nettó 130 ezres fizetéssel járó egyetemi tanársegédi álláshoz phd kell, de az országot a ruszkiknak kiárusító 6000 milliárdos szerződést simán aláírhatja egy iskolázatlan senki.

:)

te vagy itt a legjobb somával meg várúrral. Három szerencsétlen tróger.

Ok. biztos jó megállapodást kötöttek, de jobban örültem volna, ha ebbe az irányba mennek el:


"..20 atomerőmű teljesítményét termelték meg a napelemek Németországban

Németországban minden korábbinál nagyobb teljesítményt érek el a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések, a hálózatüzemeltető cégek. Azonban még csaknem 4 ezer kilométerrel bővíteni kell a távvezeték-hálózatot, hogy a rendszer alkalmazkodjon a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés előretöréséhez.

A lipcsei Európai Áramtőzsde (EEX) adatai szerint a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések együttes teljesítménye két nap alatt májusban a déli órákban elérte a 22 ezer megawattot, ami nagyjából 20 atomerőmű teljesítményének felel meg.

A kormány elhatározása szerint 2022-ig teljesen felhagynak az atomenergia alkalmazásával..."
"..Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg..."

http://www.alternativenergia.h..

Válaszok:
Laibach | 2014. január 15. 8:52
Laibach | 2014. január 15. 9:01

"..minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő.."

Ha nekem mond valaki olyan forgatókönyvet, ahol saját forrásból, nem hitelből, nem hazát elárulva(?), nem szennyezve a környezetet sikerül megoldani az ország energia ellátását, akkor azt le****** itt helyben.

Nálunk:

"..Lázár szava döntött, nincs pénz napelemfarmokra

Tíz hónappal azután, hogy lezárult az NFÜ megújuló energiák felhasználását támogató pályázata, a napokban módosították a pályázati feltételeket. Napelemfarmok építésére mégsem adható támogatás, holott a hazai vállalkozások többszörös igényt nyújtottak be a 9 milliárdos keretre..."


http://index.hu/belfold/2013/1..

DE legalább tiszta lelkiismerettel fagyok szarrá!!!

Hm!

Nem, amúgy teljes mértékben adom a cinizmusodat.

A rothadó Nyugaton a németek is megfagynak.

"..A kormány elhatározása szerint 2022-ig teljesen felhagynak az atomenergia alkalmazásával.

A 17 atomerőmű közül nyolc idősebb létesítményt a Japánban történt baleset után csaknem azonnal leállítottak, a többi kilencet fokozatosan, egymás után kapcsolják le a következő tíz évben, az energiatermelésben keletkező kiesést pedig lehetőség szerint megújuló, környezetbarát forrásokból termelt energiával pótolják..."

http://www.passzivhaz-magazin...

Az a probléma, hogy nálunk lényegében ellenségként tekintenek a megújuló energiákra.

Nekünk tök mindegy, mert ellenség a megújuló energia nem támogatja/ák a kormány/ok.

Vajon miért?????

Ja, keveset süt a nap. :)

frappáns kis vicc volt, Némethné

frappáns kis vicc volt, Némethné

nem, az a Békemenetet vezető Széles Gábor elvtársad.

Ő hirdeti az ingenyenergia-fejlesztő csodatalálmányát, amivel 20 évre bebiztosíthatják a kétharmadot.

Eddig azt hittem, Egely sarlatánsága fertőzte meg, de most elbizonytalanodtam: lehet, hogy Paksra gondolt? Neki végülis ingyen van.

Magyarország jobban teljesít
De az miért nem hír a Mandin hogy Franciaország is jobban teljesít?
"ranciaország jobban teljesít: kétszer annyi cig....telepet számoltak fel tavaly, mint 2012-ben
Kétszer annyi kelet-európai "romát" küldött el a francia rendőrség az illegálisan kialakított cigánytelepekről tavaly, mint 2012-ben - derült ki az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.
Manuel Valls belügyminiszter többször is hangoztatta, hogy a kelet-európai cigányokat érintő politikájának lényege az illegális táborhelyek felszámolása, majd az "integráció" vagy a "családok visszatérése a származási országba". Szeptemberben nagy megrökönyödést váltott ki azzal, hogy kimondta az igazat, ti. hogy a "romák" többsége nem akar beilleszkedni a francia társadalomba. (És egyetlen másikba sem - tehetnénk hozzá.)
Mikor indul be a TASZ és a Helsinki bizottság rasszistázó, fasisztázó, nácizó kórusa?
Ha hallgatnak az annak a beismerése hogy nem gondolják komolyan amit tesznek, akkor kiderül hogy csak Magyarország ellenségei akik ott ártanak nekünk ahol tudnak

http://kuruc.info/r/4/122671/

7 éve még azt mondta ez a notórius hazudozó banda, hogy "nem kívánunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni"

Akkor hát Roszatom...

idehaza rövidtávú tervek vannak, ez is valahol az...

mert ha hosszútávú lett volna, akkor 10 év műlva is meg lehetett volna kötni eme szerződést, addig meg a pénzt tolni a k+f-be

mennyi megy most k+f-re?

addig...az 20 év...nem addig kéne valami és ha nincs más akkor erőmű? ?azaz kb 10-15 év lenne találni valamit...

raktározást elősegiteni, hatásfokot növelni, lehet lokálisba érdekesebb lenne, vagy betáplálni a rendszerbe

értem persze

de az élettartalma PAksnak 2035-re fut ki

ezeknek a blokkoknak az épitése 5-10 év...

szóval mire fel kapkodunk már megint?

vannak és voltak pályázatok, a kollektorok teljesitméyne is fejlődik, csak kéne bele egy kis innováció..ami mostnaság vmiért áll

eddig is volt, és lesz is...

jaj ::D

igen jó kis sáp ez mindenkinek

de ez az ország érdeke is?

jah ottan van a 11000 éves térkép a földőről, fura :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés