Nyílt levél Orbán Viktorhoz

2014. január 13. 13:59

Jávor Benedek | Bajnai Gordon
Elég a hazugságokból és a titkolózásból Paks ügyében!
Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a Fidesz elnökéhez
 
Elég a hazugságokból és a titkolózásból Paks ügyében!
 
A Paksi Atomerőmű bővítése legalább hatvan évre meghatározza az ország energiapolitikáját, több ezer milliárdos befektetést igényel, emellett számos biztonsági és környezetvédelmi kérdést is felvet. Ez önmagában is indokolja azt, hogy ilyen horderejű kérdésről a mindenkori kormány csak és kizárólag érdemi társadalmi vitát követően, az Országgyűlés felhatalmazását kikérve tárgyaljon bárkivel is.
Az Orbán-kormány azonban nem így tesz. 

Paks ügyében Önök, Miniszterelnök úr, mást tesznek, mint amit mondanak, és – a gyanú szerint – olyat tesznek, amire nincs felhatalmazásuk!

Sajtóhírek szerint ugyanis Moszkvában az orosz és a magyar fél között valamiféle államközi szerződés aláírására kerülhet sor hamarosan a paksi atomerőmű jövőjével kapcsolatban.

A részletekről sem az ország nyilvánossága, sem a Magyar Országgyűlés képviselői nem tudhatnak semmit, miközben az Ön által vezetett kormány a nyilvánosság tájékoztatását, átlátható döntéshozatalt ígért. 

Önök hazudnak és titkolóznak Paks ügyében! Erre a kétharmad sem hatalmazza fel Önöket, ehhez nincs joguk.

Az Együtt-PM követeli a kormányzati sumákolás azonnali befejezését: a nyilvánosság részletes és haladéktalan tájékoztatását arról, hogy mire készül az Orbán-kormány alig 3 hónappal a választások előtt egy olyan ügyben, amely magyarok nemzedékeit érinti.
 
Az Együtt-PM nevében Jávor Benedek társelnök 2013. december 12-én országgyűlési határozati tervezetet nyújtott be a Parlamentnek a fentiekkel kapcsolatban. Követeljük a kormány mögötti parlamenti többségtől, hogy az Országgyűlés haladéktalanul tűzze azt napirendre és támogassa annak elfogadását – így vessünk véget a mai hazugságoknak és titkolózásnak Paks jövője ügyében.
 
Bajnai Gordon,
az Együtt-PM Szövetség vezetője
 
Jávor Benedek,
az Együtt-PM Szövetség társelnöke

Budapest, 2014. január 13.
 
(közlemény)

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

OK.
Ne sumákoljon a Fidesz, de akkor mit szólt a kedves Bajnai úr, amikor a Féleszű meg a cégtárs akkori jegybankelnök titokban kuncsorgott az EU-nál meg az IMF-nél, hogy elkerüljék az államcsődöt?
Akkor történt mindez, amikor a "válság szele épp csak meglegyintett" minket.

Ciki, hogy az oroszok nem veletek tárgyalnak, ugye?

Ja, emlékszem, hogy Putyin nem is fogadta Orbánt, véletlenül futottak 148ssze a folyosón?

Biztos, megint az lesz.

Hoppál szerinte az 5 évi alapjövedelem mindenkinek

http://www.atomeromu.hu/downlo..

Most meg egy alig 5% feletti párt akarja megmondani, hogy mi legyen.

Önmagát égeti Bajnai!!!
A Paksi Erőmű bővítéséről már döntött az országgyűlés. Éppen Bajnai idején.

Én azt gondolom, hogy azt, hogy ki csinálja majd, illene rábízni a szakértőkre.
Az oroszok világszinvonalú erőműveket építenek és a régebbi is szovjet-orosz.
Nehogy már Jávorék mondják meg!

"Nyomán a nukleáris válság Japánban, Németországban átmenetileg leállt hét a reaktorok és Kína, amely épület több nukleáris erőművek, mint a világ többi része kombinált, felfüggesztette jóváhagyást minden új létesítmények . De ez a reakció lehet, motiváltak a politika, mint a félelem a katasztrofális halálos áldozatok száma. Lehet, hogy kevés vigasz azoknak, körül élő Fukushima, de a nukleáris energia öl jóval kevesebben, mint más energiaforrások szerint a felülvizsgálatot a Nemzetközi Energia Ügynökség (IAE).

"Nem kérdés," mondta Joseph Romm , egy energia-szakértő, a Center for American Progress Washingtonban. "Semmi sem rosszabb, mint a fosszilis tüzelőanyagok embert ölni."

A 2002-es vizsgálata szerint a IAE össze létező tanulmány összehasonlítani halálos egységnyi termelt energia több vezető energiaforrások. Az ügynökség vizsgálta az életciklus minden üzemanyag kitermelés utáni használat és a benne halálesetek balesetek, valamint a hosszú távú expozíció a kibocsátásokkal vagy sugárzás. Nukleáris jött ki a legjobban, és a szén volt a legveszélyesebb energiaforrás.

A magyarázat abban rejlik, hogy a nagyszámú halálesetet okozott szennyezés. "Ez az egész életciklus vezet a nyomvonal a sérülések, a betegség és a halál," mondta Paul Epstein , társigazgatója a Center for Health és a Globális Környezetvédelmi Harvard Medical School. Finom részecskék szénerőművek megölni a becslések szerint 13200 ember évente csak az Egyesült Államokban szerint a bostoni székhelyű Clean Air Task Force (The Toll szénből, 2010). További halálesetek jönnek a bányászati ​​és szállítása a szén, és egyéb szennyezés kapcsolódó szén. Ezzel szemben, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ENSZ becslése , hogy a halálos áldozatok száma a rák után 1986 válság csernobili eléri a kb 9000.

Tény, hogy a számok azt mutatják, hogy a katasztrofális események nem a vezető oka a halálesetek kapcsolódó nukleáris energiát. Több mint fele az összes haláleset erednek uránbányászat, mondja az IEA. De még ha ez szerepel, a teljes autópályadíj továbbra is jelentősen alacsonyabb, mint az összes többi tüzelőanyag-forrásból.

Akkor miért nem az emberek fixate a nukleáris energia? "A szén van egy folyamatos progresszió halálesetek évről évre, amelyek láthatatlanok számunkra, dolgok, mint a szívinfarktus, míg a nagyszabású nukleáris kiadás egy katasztrofális esemény, hogy mi jogosan félek", mondja James Hammitt a Harvard Center a kockázatelemzési Bostonban.

Ismét népszerű felfogás tévednek. Amikor 1975-ben, mintegy 30 gátak a közép-kínai nem rövid egymás miatt súlyos áradások, a becslések szerint 230.000 ember halt meg. Tartalmazza az áldozatok száma ebben az egyetlen esemény, és halálesetek a vízenergia messze meghaladja a halálozások száma a többi energiaforrás."

Eredeti:
http://www.newscientist.com/ar..

Az egy régebbi erőmű volt.
De az ottani balesethez emberi hibák vezettek.

" Ki hatalmazta fel az MSZPt, hogy választások nélkül utódot keressen?"

Sajnos ez védhető. A felhatalmazást az Alkotmány adta, mely Sólyom László alkotmányjogész, AB elnök és KE úr tolmácsolásából tudjuk láthatatlan részeket is tartalmaz. Ő pedig tudhatja, hiszen a megalkotása részese volt.

Ez van.
Ebben a levélben semmilyen szakmai nincs.
A dilettánsokat akarják elriasztani az atomenergiától.
Pedig ha megnyernék a választást akkor ugyanúgy folytatnák.
Mert ők kezdték el.
Vagyis az ő idejükben a szakemberek.
Amit az országgyűlés néhány otthon nem mécsessel világító környezetvédelmis kivételével meg is szavazott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés