Megint be akarják tiltani a német neonáci pártot

2013. december 4. 8:24
A német parlament felsőháza kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a szélsőjobboldali NDP betiltását. A Bundesrat már tavaly decemberben is indítványozta ugyanezt, akkor azonban a Bundestag és a kormány nem támogatta az ötletet.

A Bundesrat most az Alkotmánybíróságnál kezdeményezi az NPD betiltását. Az indítványban az áll, hogy a párt ideológiája szellemi rokonságban áll a nemzetiszocializmussal, és a párt államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus berendezkedéssel. Az alkotmánybírósági eljárás várhatóan több mint egy évig tart, eredménye szakértők szerint bizonytalan.

Az NPD a szeptemberi országos parlamenti választáson a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg, visszaesett a négy évvel korábbi 1,5 százalékhoz képest, de így is több mint félmillióan voksoltak rá. A párt elsősorban Németország keleti részén, a volt NDK területén népszerű, ott két tartományban helyi törvényhozási képviselettel is rendelkezik. Választási eredményei alapján tavaly összesen 1,4 millió euró állami támogatást kapott.

Az 1964-ben alapított párt betiltásáról szinte fennállása óta vitatkoznak, legutóbb 2011 végén került elő ismét a téma, amikor közvetlen kapcsolatot mutattak ki a legkevesebb tíz gyilkosságért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt és NPD-tisztségviselők között.

A Bundesrat tavaly decemberben döntött arról, hogy kezdeményezi a párt betiltását. A baloldali többségű felsőházhoz nem csatlakozott a konzervatív-liberális kormány és a Bundestag, a törvényhozás alsóháza. A konzervatívok és a liberálisok arra hivatkoztak, hogy túlságosan kockázatos az eljárás, és az esetleges újabb kudarc a szélsőjobboldali párt malmára hajtaná a vizet.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Megint be akarják tiltani a német neonáci pártot.."

Soha nem teszik meg, mert nagy igény van rá a balliberális oldalon.

Egy ilyen döntéssel elvennék a Cohn-Bendit félék kenyerét.

Ha pedig mégis, akkor úgy járnak, mint Magyarország. Ahogy hazavitték Szabó Albertet Izraelbe, azonnal életrekelt egy klónszervezete. Kell az ellenség, mint egy falat kenyér. Lásd: Marx-Lenin-Sztalin-Hitler-Rákosi vonulat lényegét.

A németek nagyon jól megtanulták a 'demokrácia' nevű játékot, mint a balkezesek a jobb kezük használatát.

Betiltani a német náci pártot, már önmagában érdekes onnét nézve, hogyan létezhet egyáltalán? A művelt nyugaton!

Viszont az EP-ben van kommunista frakció, azokkal mi legyen? Pusztán az dönt a két egyformán embertelen ideológia között, hogy az egyik amerikai segédlettel legyőzte a másikat?

Szoval a nagy demokratikus kapitalizmusban velemenyszabadsag van.
Tessek mondani mitol kulonb a nacifasiszta diktaturanal? Mert rendszerkonform velemenye akkor is barkinek lehetett.

A velemenyszabadsag ugyanis mindig az ellenzeki velemeny szabadsaga. A sajat velemeny szabadsagat minden rezsim biztositja, meg Eszak Korea is.

Tudja valaki, hogy kiket és mit képvisel az NDP, miért került a célkeresztbe? A német belpolitikát egyáltalán nem ismerem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés