Tóásó-ügy: Bolívia nem kér az EP „újragyarmatosításából”

2013. november 22. 11:31
Bolívia visszautasította az EP állásfoglalását, amelyben tisztességes és független tárgyalás lefolytatására szólította fel a dél-amerikai ország hatóságait az úgynevezett terroristaperben – írja a NOL.
A NOL arról ír: visszautasította a bolíviai kormány helyi idő szerint csütörtökön az Európai Parlament állásfoglalását, amelyben az uniós képviselő-testület tisztességes és független tárgyalás lefolytatására szólította fel a dél-amerikai ország hatóságait az úgynevezett terroristaperben, amelynek 39 vádlottja között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic.
 
A La Pazban kiadott közlemény szerint Bolívia nem fogad el semmilyen külső beavatkozást belügyeibe, és „elítéli az Európai Parlament jobboldali frakcióinak ostoba és meggondolatlan újgyarmatosító cselekedetét”. A bolíviai kormány illetékese egyúttal megerősítette, hogy a szóban forgó ügy „nagyon súlyos és bonyolult, mert egy szeparatista célzatú fegyveres csoport megszervezésével van összefüggésben”.
 
Tóásót 2009 óta tartják fogva Bolíviában miután bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában rajtuk ütöttek és lelőtték Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. A pernek összesen 39 vádlottja van.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés