Nem támogatja Paks bővítését az Együtt-PM és az LMP

2013. október 31. 16:30
Az LMP, az Együtt-PM és az Európai Parlament zöld képviselői is a paksi bővítés ellen szólaltak fel az erőműnél tett látogatásuk után.

Rebecca Harms, az Európai Parlament Zöldek frakciójának társelnöke közölte, két kérdésre sem kapott választ a paksi erőműnél tett látogatása során. Az egyik a 2003-as üzemzavart követő helyreállítási procedúra, a másik a tervezett bővítés finanszírozása volt. Szerinte ugyanis kérdéses, ha a beruházás megvalósul, akkor az energiaszektor más területein lesz-e fejlesztés, hiszen a megújuló energiák segítségével munkahelyek százezreit lehetne megteremteni.

Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke is azt emelte ki, hogy nincsenek egyértelmű információk a bővítéssel kapcsolatosan. Az atomerőműnél tett látogatásukkor elejtett megjegyzésekből arra következtetett, hogy a projektcég egy kötelező átvételi árat érvényesítene, ami – számításai szerint – 50 százalékkal emelné az energia árát. Azt is gyanítja, „egybecsomagolnák” a létesítési és finanszírozási feladatokat, amivel eddig csak az orosz Roszatom állt elő. Jávor Benedek az orosz függőség veszélyét érzi abban, hogy a projektcég az erőmű bővítésének költségeit 3-4000 milliárd forintra becsüli.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke is kiemelte, még mindig Magyarország területén van a 2003-as üzemzavar során megsérült fűtőelem, és még azt sem tudni mennyibe fog kerülni az üzemzavar teljes költsége. Az MSZP és a Fidesz az atomenergiára alapozva képzeli el Magyarország jövőjét, ezzel viszont növekedne az ország függősége és csökkenne a munkahelyteremtés lehetősége – jelentette ki.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy látszik bicikli dinamók gyártásában érdekeltek, azokkal környezetszennyezés nélkül lehet áramot termelni.

Nem támogatja Paks bővítését az Együtt-PM és az LMP

Még szerencse, hogy a partvonalon kívülről felelőtlenül bekiabálók hőbörgése teljesen indiferens.

Közönséges hőbörgés a károgásuk ezúttal is.

Mivel a Rohr vidék nem nekünk termel, és magashegyi vizierőművekben sem bővelkedünk, nem is marad más választás, mint az atomenergia, vagy a sokszorosába kerüklő, egyelőre gazdaságtalan alternatív.

Ha a nméet állam nem támogatná kb. 80%-os mértékben, ott sem épülnének a szél- és naperőművek.

Ez a 20% egy agybaj. nyilván vannak igényelt pénz visszafolyatások zsebbe, de ez az Orbán kormányhoz kötött általánosnak beállítás, meg a mértéke is csak túlzás lehet.
Elég baj, h. Magyarországon elő-elő fordul már ilyesmi. Egyébként úgy hallom, az erkölcsök a művelt Nyugaton is meglehetősen fellazultak, a sok disznó stikli a nagyobb haszonért ott is elterjedt.
Érdekes, h. 2002 és 2010 között az első Orbán kormány idejéhez képesti út beruházások drasztikusan megemelkedett árai, a MÁV Cargo "sikerdíj", a Gripenek légi utántöltésre, felfegyverzésre alkalmassá tétele plusz pénzért, nem verte ki a biztosítékot a ma 20%-ozók körében.
Tessenek szíves lenni konkrétumokat, nevet, céget, stb. említeni, v. ez csak üres vádaskodás.
Egyébként a barnaszenes erőműveket szénbányástól a jó Hornék kótyavetyélték el, mint annyi mást, ami most hiányzik.
A lengyeleknél ez szóba sem kerülhetett, jobb ugyan a szenük és használják is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés