Betétdíjas lehet a PET-palack

2013. szeptember 18. 8:55
Az ásványízek, üdítők, de még a tejföl és a joghurt is betétdíjas lehet a kormány tervei szerint.

A rendszer bevezetéséről és részleteiről konkrét döntést még nem hozott a kormány. Illés Zoltán államtitkár szerint ugyanakkor az esetleg bevezetendő 30 forintos betétdíj nem növeli majd az árakat, mivel azt visszakapjuk, ha visszavittük a palackot, vagy a tejfölös dobozt. A kormány 25 milliárdos pluszbevételre számít a betétdíjakból.

Illés elmondása szerint a kormány 10 milliárdot tenne a rendszerbe, így az nem kerülne pénzbe sem a kereskedőknek, sem a gyártóknak, sem a forgalmazóknak. Szakértők szerint ugyanakkor a rendszer költséges lenne, ráadásul csökkentené az uniós támogatással megvalósult, házhoz menő szelektívhulladék-gyűjtést hatékonyságát.

A Hír24 megkérdezte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget, hogy várható-e a termékek drágulása a betétdíj miatt, mire azt a választ kapták az intézménytől, hogy korábban mindent elmondtak már, ezért nem kívánnak nyilatkozni.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem növeli az árat, de a kormány 25 milliárd pluszbevételre számít belőle.

Ez nekem nem jön össze.

Tipp: A környezetbarátok ugyan visszaviszik a PET palackot, de öntudatosan nem kérik vissza a pénzt, azt benne hagyják a rendszerben. Ugyan már!

Máshogy nem fog összejönni. Vagy emelik az árat, és úgy összejön, de ha nem, akkor nem lesz 25 milliárd. Persze ennek is erősen hasraütés szaga van.

Bocs, de ha kirándulni mész akkor eldobod a műanyag üveget? Én azért ezzel nem dicsekednék, mivel az nem bomlik el, mint a szerves hulladék, tehát az végképp ott marad ahová dobod.
Ami pedig a buliba vitt flakont illeti, azt a házigazda nyugodtan visszaviheti. Nem olyan nagy fáradtság ez.

Mennyibe kerülhet egy olyan automata, amely az ép palackon levő vonalkodot is felismeri? Ugyanis, ha nincs azonosítás, akkor a szomszéd országokból idehordják a kiürült PET palackjaikat... (A palackot felépítő polimer értéke csak pár forint...)

A vékony, néhány mikronos műanyagfóliák a szükségszerű mosás miatt nem dolgozhatók fel gazdaságosan. Környezetvédelmi szempontból ez több kárt okozna, mint hasznot. A mosó és mosogatószeres flakonok viszont jól feldolgozhatók.

Öszevetve a PET-tel, a befektetett energia szempontjából az üveg akkor jobb, ha többszörösen újrahasználják.

Felfedezték azt, hogy PET-ből is lehet széndioxidot át nem eresztő palackot gyártani, és amíg egy hagyományos literes cola üvege 800 g volt, addig a 2 literes PET úgy 40-50 g volt akkor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában