Balogh és Zagyva mentelmi jogának felfüggesztését javasolják

2013. szeptember 12. 14:58
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága mind Balogh József, mind Zagyva György Gyula esetében a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését javasolta csütörtökön. Baloghot az ügyészség azzal vádolja, hogy megverte élettársát; Zagyvát pedig Pősze Lajos jelentette fel becsületsértésért, mert állítása szerint Zagyva leköpte őt.

Balogh József független képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága, amely – egy magánvádas ügyben – ugyanezt indítványozza a parlamentnek a Jobbik-frakcióban politizáló Zagyva György Gyulát érintően. Az erről szóló határozati javaslatokat csütörtökön tették közzé a parlament honlapján.

A dokumentumokból kiderül: a legfőbb ügyész súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta átiratában Balogh József országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az indítvány szerint Balogh József április 28-án hajnali 6 óra körüli időben ittas állapotban ütlegelni kezdte élettársát, aki a bántalmazás következtében olyan sérüléseket szenvedett, amelyek közül kettő egyenként is 8 nap túl gyógyuló volt.

Balogh József a bizottság elnökének címzett levelében bejelentette: kéri mentelmi joga felfüggesztését, készen áll arra, hogy büntetőjogi felelőssége kérdésében alávesse magát az igazságügyi szervek eljárásának.

A politikus az Indexnek az esetről májusban azt mondta, nem emlékszik arra, hogy megverte volna élettársát. Mint fogalmazott, lagziból jöttek haza, be volt rúgva, szerinte az is előfordulhatott, hogy élettársa átesett kutyájukon, és úgy szerezte sérülését. A fideszes képviselő akkor közölte: lemond mentelmi jogáról, ha szükség lesz rá. 

A kormánypárti politikus május 2-án bejelentette, hogy azonnali hatállyal kilép a Fidesz-frakcióból. 

Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztését a bíróság becsületsértés vétsége miatt indítványozta azzal összefüggésben, hogy Pősze Lajos független képviselő feljelentése szerint a jobbikos képviselő a Képviselői Irodaházban arcon köpte őt.

A parlament honlapján közzétett dokumentum szerint Pősze Lajos országgyűlési képviselő a Budapesti Rendőrkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán Zagyva György Gyula országgyűlési képviselővel szemben feljelentést tett. Eszerint január 10-én a Képviselői Irodaház második emeletének lift előtti folyosószakaszán Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő minden előzetes szóváltás, illetve konfliktushelyzet kialakulás nélkül arcon köpte őt. A feljelentést követően Pősze Lajos január 11-én tanúkihallgatása során magánindítványt terjesztett elő, kérte a sérelmére elkövetett cselekmény miatt Zagyva György Gyula országgyűlési képviselővel szemben a büntetőeljárás lefolytatását.

A bizottsági ülésen megjelent Zagyva György Gyula elmondta, hogy szemben a feljelentésben foglaltakkal nem köpte le Pősze Lajost, szóban tett megjegyzést rá. Kijelentette, hogy az ügy politikai kárt okoz neki, és kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

A bizottság hatáskör hiánya miatt nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. Az Országgyűlés tekintélyének megőrzése miatt szükségesnek ítélte, hogy az ügy a bíróság előtti eljárásban tisztázódjon, különös tekintettel az ismertetett tényállásra. A testület mindkét képviselőnél egyhangúlag javasolta a mentelmi jog felfüggesztését.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés