Az összefogás mítosz vége

2013. szeptember 11. 9:47

Vágó Gábor
Vágó Gábor blogja
A 2014-es nagy baloldali összefogás mítoszát épp az ölte meg végül, aki leginkább hangoztatta éveken át: a szocialisták.

Emlékszem, hogy mennyi mocskot kaptam balról a nyakamba, amikor nem akartunk beállni az egyik oligarchához csak azért, mert szörnyűbb a másik. Csak azért lettem feketefenekű, mert meg mertük törni a »csak összefogás kell, és magától eltakarodik a Fidesz« diskurzust. Most hol vannak a mindenáron összefogást szajkózók? Ki szembesíti a sajátjai közül az MSZP-t azzal, amit az elmúlt két évben folyamatosan sulykolt a sajtóban?

Valami kezdete

Meghalt a nagy baloldali összefogás mítosza, ideje, hogy megszülessen egy új rendszerkritikus szövetség. Egy olyan állampolgári közösség, ami nem a bal-jobb cicaharcot tekinti elsődleges igazodási pontjának, hanem keményen felvállalja a konfliktust a politikai elittel az állampolgárokért. Hiszen az elit évtizedek óta orránál fogva vezeti a népet: miközben a felszínen megy a gyűlöletkeltés, a háttérben összeérnek az adófizetői pénzeket magánzsebbe folyató csatornák. Egy olyan szövetséget kell létrehozni, ami az állampolgárokról, és az állampolgárokhoz szól, és nem a politikai elit belső harcaival van elfoglalva. Igény az volna rá.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vágó nagyon jóban van a fidelitaszosokkal

Gábor!
A komoly (és komolyan veendő) okfejtést kár mindenféle "cicaharc"-okkal agyonvágni.
Fölösleges mindig trendinek látszani.

Helyesen: sujkol.
De azért országot szíversen irányítanátok...

Nem korai egymás hibáztatása? Elvtársi megbocsájtás? Olyan nincsen?

Egyébként ez a szöveg:

"Csak azért lettem feketefenekű, mert meg mertük törni... "

egyes- vagy többesszámban értendő?
Vagy ki, hogy akarja...

A baloldal kigúnyolta Orbánt, mikor összefogásra szólította fel az országot. Most a baloldalnak lenne szüksége összefogásra, de nem sikerül nékik, pedig még összefogva se sok az esélyük.

Én pl egyetértek Vágóval (a személyét érő enyhén szólva kritikus hozzászólásokat nem is értem, mert az pl aki azt mondja Vágóra, hogy "akarnok" az vajon mit mond akár a kormánypártok akár a legnagyobb ellenzéki párt bizonyos képviselőire?)
Első perctől kezdve utáltam, hogy a maradék bal-lib média ezerrel erőltette ezt az összefogásosdit. Egyrészt azért mert totál elegem van a "mindegy hogy ki csak az ne aki éppen" hozzáállásból. Másrészt azért, mert hogy a fenébe tudja bárki, aki racionálisan gondolkodik elképzelni azt, hogy az összefogásra felszólítottak egy esetleges győzelem esetén képesek lennének kormányozni?
Ha meg nem egy jobb kormányzás a cél, akkor mi a fennéért győzzenek?
Több hozzászólásomban írtam már: 2014 a fideszé. A kérdés csak az, hogy mennyire. Azt is írtam, hogy ez nem a világ vége, és abban az esetben ha nyerik túl magukat (nem lesz meg a 2/3, hanem csak egyszerű többség) még az is lehet, hogy belekezdenek egy jobb minőségű kormányzásba. (Hogy mit értek ez alatt azt valószinűleg még a kormánypártok elkötelezettjeinek egy része is érti, aki meg nem annak kár is magyarázni.)
Hogy ez így történjen, ahhoz az is szükséges, hogy 2014-től merni kell kritizálni őket -ami hosszú távon mindannyiunk érdeke.
Meg kellene tanulnunk végre: nem csak a bennünket közvetlenül érintő ügyekért kell kiállnunk, hanem olyan esetekben is, ami az össztársadalmi érdek sérelmére történik (ill nem történik).
És amúgy a jelenlegi ellenzék szempontjából is tisztább így a helyzet, tisztább lesz a kép.

Hát most már én sem tudom. A sújt igéből származtattam, de lehet, hogy Te tudod jól, és a sulyokból ered... (Bár ezt is láttam sujokként írva, mert az eredet itt is inkább a sújt, mint a súly.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés