Újra jöhet pénz az EU-tól

2013. szeptember 9. 12:26
Napokon belül újra elindulhatnak a kifizetések a leállított operatív programokban – jelentette be a regionális politikáért felelős uniós biztos, miután tárgylat Lázár Jánossal. Utóbbi elmondta: Magyarország elfogadja az Európai Bizottság 69-75 milliárd forintos bírságát, amit azonban később felhasználhat.

Napokon belül elindulhatnak a kifizetések a leállított operatív programokban – tudatta Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben, miután tárgyalt Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, a Nemzeti Fejlesztés Ügynökséget irányító kormánybiztossal. Hahn közölte, hogy Magyarország elfogadta a bizottság korrekciós javaslatát, amire azért volt szükség, mert egyes korábbi, már elszámolt szerződéseknél hiányosságokat találtak. Azt Johannes Hahn nem említette, hogy az érintett projektekre szánt források hány százalékát érinti a korrekció, de hangsúlyozta, hogy Magyarország ezt a pénzt nem veszíti el, ha év végéig megfelelően el tudja költeni. Ez szerinte az Európai Bizottságnak is érdeke.

Lázár János a tárgyalást követően azt közölte: Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások öt százalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint. Az államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Fejlesztés Ügynökséget (NFÜ), tisztességes megállapodásnak nevezte az Európai Bizottsággal kötött alkut. Mint fogalmazott, a kormány azért fogadja el a felajánlott korrekciót, mert ez a pénz így nem vész el, Magyarországnak lehetősége van azt újra felhasználni. Az összeg lekötéséhez az NFÜ-nek év végéig kell megpályáztatnia a pénzt és szerződést kötnie a kedvezményezettekkel. Lázár János 230-250 millió euróra (69-75 milliárd forintra) becsülte a korrekció által érintett összeget, a megállapodással pedig szerinte kétmilliárd euró „mozdul meg Magyarországon”.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Gyurcsány kormány és az EU sara és nem a mostani kormányé. Az unió által kifogásolt rész a 2007 évben elfogadott közbeszerzési határozatba lett beleépítve.

Igen. Nagyon sokba került, kerül nekünk a Gyurcsány-Bajnai ének-zene- táncegyüttes kormányzása.

Ennek semmi köze a költségvetéshez, mert nincs rá lényeges hatása. A koncessziós díjak pedig növelik a költségvetési bevételt.

Az EU-s pénzek 5%-a nem az adófizetők pénze, és a nevezett cégnek semilyen vonatkozásban nincsen köze a történtekhez. Annál inkább a Brüsszelbe rohangáló, orrba-szájba feljelentgető balliberális bagázsnak.

Mivel 2007-ben a közbeszerzési törvényt nem hangolták össze az uniós normákkal és az EU leállította a kifizetéseket, így a futó projekteket folyamatosan hitelből kellett finanszírozni, nem lehetett lehívásokat eszközölni a többletkamata akár 50 milliárd forint is lehet, amely többletkiadásként jelentkezik a "szakértő" Gyurcsány kormány jóvoltából.

Nem is értem, hogy hogyan történhetett ilyen, amikor olyan kiváló szakemberek voltak a miniszterek, mint például: Bajnai Gordon, Lamperth Mónika, Kóka János, Kákosy Csaba, Veres János, Petrétei József, Takács Albert, Draskovics Tibor, és így tovább

:D
Nyugi. Vedd be a gyógyszert, mert agyvérzést kapsz és nem venném a lelkemre.

Nem dühös, hanem osztályharcos. Felforrt az agyvize.

Hol lapítanak most a balos megmondók?
( cöfös civil,trallala és tsai)

Válaszok:
Berecskereki | 2013. szeptember 9. 13:25

Ajvé! Mi lenne, ha kiderülne, hogy a tervezettnél nagyobb lesz a GDP, kedvezőbb a költségvetési helyzete, az államadósság csökkenő és nő a nemzeti vagyon. Talán végleg kipusztítanák még a libákat is.
Szerintem már így is közel állnak az agyvérzéshez.

:D
Török Zsolt továbbképzést tart, félcédula és bögreosztást.

Ébredj fel!

Gyurcsányék idején keletkezett, nagyon helyesen, a kamarai tagságot előíró törvény. Ennek a szükségességét már kitárgyaltuk itt, a Mandíneren. Akkor, ha jól tudom, 2007-ben az EU nem kifogásolta.

Most jöttek elő vele, amikor már nincs idő bíróságra menni, mert az itéletig, ami a mostani jelek alapján számunkra pozitív is lehetett volna, elveszett volna a teljes visszatartott pénz. Így viszont csak 5%-át buktuk, több lehetőség nem volt. Az EU megtehette, hát megtette, mert nem volt jogorvoslati lehetőségünk.

Azt azért elmesélhetnéd, te mit csináltál volna jobban?

A hivatkozott linken lévő szöveg nem teljes mértékben fedi le a valóságot. A riportot készítőnek tovább kellett volna kérdezni, ha ismeri az unió jogszabályát a büntetés témakörben. Valószínű nem ismeri, mint ahogy te sem ezért nem kérdezett tovább.

Az uniónak háromféle büntetési tétele van.
1. Jogtalan igénybevétel esetén kamatival együtt visszavonja a kiadott támogatást.
2. Büntethet úgy is szabálytalanság esetén, hogy a büntetés felső határa az igénybe vett támogatás 10, illetve 25 %. Ez is történhet úgy, hogy véglegesen elvonja, vagy elvonja azoktól a projektoktól, amelyeket érin,de lehetővé teszi a kiadását.

Amikor Lázár nyilatkozott nem volt még ismert az unió biztosok, ellenőrök megállapítása, így a mondandója csak feltételezésen alapult. Ilyen feltételezés volt az, hogy az unió 5 %-ot ajánlott és ez nem használható fel. Erre akart alacsonyabb százalékban ajánlatot tenni. A mostani végső egyeztetésnél dőlt el, hogy az unió nem enged az 5-ól, de lehetővé teszi ennek a felhasználását.

Nem lehetett volna korábban semmiben sem megállapodni, mert amíg az unió a vizsgálatot nem zárja le, nincs megállapodás. Most zárták le, most történt a megállapodás. Ennyi.

Rosszul emlékszel. Az MSZP látattá úgy, mintha a 2010 utáni projektek visszaélései miatt indítót vizsgálatot az unió. A kormány kezdettől fogva azt kommunikálta, hogy a 2007 évben elfogadott közbeszerzési törvényről van szó, amelyben versenyjogot sértett az akkor kormány mert előírta a beadásra kerülő pályázatoknál a magyar nyelv tudást és a kamarai regisztrációt. Erre vonatkozott a megvédjük kijelentés. A kormány úgy oldotta meg, hogy ez év februárjában módosította a törvényt és csak azoknál a pályázóknál követelmény, akik a pályázaton nyertek. Ezt végül az unió elfogadta, tehát a kormány megvédte, hogy módosítással belekerüljön a közbeszerzési törvénybe. Keresd meg a módosított közbeszerzési törvényt, s látni fogod, hogy miképpen van benne.

Ez meg lemaradt.

Máskor az eligazításon kérjétek el a cédula másik felét is, mert így csak félcédulások lesztek.

"lázár kiutazott azért, amit orbán egy levélben elintézhetett volna:"

Ilyent olyan személy ír aki 4 elemivel rendelkezik és fogalmi nincs, hogy egy vizsgálat nem telefonnal, vagy levélváltással zárul. Kínlódásoddal már megint egyre nevetségesebb leszel.

Semmilyen linket nem fogok közölni. Amennyiben figyelemmel kisérted a nem balliberális és nem FIDESZ közeli médiában megjelenteket, akkor ismerned kéne. Ezen túl, ha a közbeszerzésről beszélsz, amely érinti az uniós jogszabályokat, akkor azokat is tudnod kel amit leírtam. Így nem lesz semmilyen link.

Bizony nagy pofon nekik, mert már azt vizionálták, azért van az eljárás, mivel a kormány folyamatosan csal. Most pedig kiderült, hogy 2007-ben képtelenek voltak egy olyan közbeszerzési törvényt megkonstruálni, amely összhangban van az uniós elvárásokkal. Erre ideküldik a legbutább trolljaikat.

Már megint a metélt szalámiján hegedál? Én nem látom, mert a trolltartóba tölti a vénasszonyok nyarát.

:D

Csak a "seggnyalás" szerepel a szótáradban, meg a 444.hu? Vedd be a gyógyszered, igyál rá egy felest és tedd el magad holnapra. Te a haveroddal még azt sem értitek amit leírtok, másoltok. Röhejesek vagytok, méltó követői a táncos főbohócnak.

Na, ja! Olyan szakembereket rakott oda a korábbi kormány, akik képtelenek voltak megkonstruálni egy közbeszerzési törvényt , amelyik harmonizál az uniós törvénnyel. Ne röhögtess már a kínlódásoddal.

Röhejesek ezek a bal-hibbantak. Nyomják a süket dumát, de még abban sem igazodnak el, amit írnak, vagy másolnak.

Te szerencsétlen ne a mostaniban keresd, hanem a 2007 évi közbeszerzési értesítőben. A jogszabályok között az interneten csak a joghatályosat találod, s abban a jelenlegi van érvényben.

Az Index is róla a mos megjelent cikkében:

"Az EU-nak ugyanakkor egészen 2012 őszéig nem szúrt szemet ez a gyakorlat, holott 2007, a pénzügyi időszak kezdete óta számos alkalommal ellenőrizték már a programokat és a projekteket. Ezért a kifizetések leállítását egyesek összefüggésbe hozták az EU és a magyar kormány közötti konfliktusokkal, azt a benyomást keltve, mintha a bizottság pikkelne hazánkra.

Ennek azonban ellentmond, hogy nem Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek hasonló okból felfüggesztették a pénzek folyósítását. Úgy tudjuk, hogy korábban a románok és a csehek is emiatt jártak pórul, ráadásul a románok esetében állítólag 25 százalékos pénzügyi korrekcióra került sor."
http://index.hu/gazdasag/ado_e..

Szóval madzagon rángatott droid bohóc vagy, aki semmihez sem ért, csak hőzöng.

Mi van bohóc. Kettős szerepben vagy itt?

Ti meg az igazság. Ezen csak nevetni lehet. Ha a butasággal, meg a prosztóssággal menne az autód, akkor neked soha nem kellene üzemanyagot venni. A haverod is ebbe a kategóriába tartozik. Persze az is lehet, hogy ketten vagytok az egyben.

:DDD

Ez a hsz. is bizonyítja, hogy halvány fogalmad sincs az uniós támogatások rendszeréhez, a közbeszerzés hatálya alá tartozó beruházásokról. Felesleges, értéktelen a veled való párbeszéd. A te szinted toportyán, popzene. Foglalkozzál velük.

Kizáró okok a közbeszerzésben
Közbeszerzési Közlemények 19. számában (2006. május 4.)
"Ugyancsak kizárással sújtható, aki a letelepedése szerinti ország nyilvántartásába nincs bejegyezve, továbbá aki a szolgáltatás nyújtásához a letelepedése szerinti országban előírt engedéllyel, jogosítvánnyal, illetőleg a feltételül szabott szervezeti, kamarai tagsággal nem rendelkezik."
http://kozbesztars.hu/2006/03/..

Ezek szerint már korábban is érvényben volt, mint 2007 év.

Válaszok:
gross | 2013. szeptember 9. 17:11

"Ugyancsak kizárással sújtható, aki a letelepedése szerinti ország nyilvántartásába nincs bejegyezve, továbbá aki a szolgáltatás nyújtásához a LETELEPEDÉSE SZERINTI országban előírt engedéllyel, jogosítvánnyal, illetőleg a feltételül szabott szervezeti, kamarai tagsággal nem rendelkezik."

Ez ugyebár nem a magyar kamarai tagságról szól

Válaszok:
Berecskereki | 2013. szeptember 9. 17:16

Részemről ezzel a hozzászólásommal befejezem a témát.

Nekem megvannak a közbeszerzési jogszabályok és ezek módosításai visszamenőlegesen, de 2010évben részben leirattároztam, részben elégettem. Azért volt meg, mert szükségem volt rá. Tehát ismerem. Az interneten pedig nem fogom neked keresgetni. Számos médiafelület foglalkozik a témával, így a legutóbbi index írás is melynek megadtam a linkjét. A témával kapcsolatban pedig nem fogok itt kiselőadás anyagot írni.

A kérdéses téma azokat az uniós támogatások érinti, amely építés beruházással kapcsolatosak, ahol van mérnöki tevékenység, Nem mindegyik beruházás, beszerzés tartozik a közbeszerzés hatálya alá. A kötelező közbeszerzésnek ezen túl vannak értékhatár előírásai is. Tehát annál bonyolultabb, minthogy itt pár bekezdésben le lehessen írni.

A 2004, 2002 előtti jogszabály alkotás nem eshet az unió által kifogás alá, mert akkor nem voltunk az unió tagjai, s a jogharmonizációt a 2004-től regnáló kormányoknak kellett végrehajtani.

Azt pedig, hogy az uniós vizsgálat konkrétan mely időszakot érinti és mely konkrét projekteket jelenleg nem tudjuk. Ez akkor lesz tudható, ha a kormány nyilvánosságra hozza a vizsgálati anyagot. Az is előfordulhat, hogy mind 2010 előtti, vagy utáni, mint ahogy az is, hogy vegyesen található benne mindegyik időszakról.

Végezetül; ismerem az uniós eljárásrendet, mert 2005 évben nekem is volt vitám az egyik ügyfelem pályázatával kapcsolatban. Nem egyszerű eset velük megvívni a csatát, de sikerült.

Úgy értelmezed ahogy neked tetszik.

Válaszok:
gross | 2013. szeptember 9. 17:23

Ez a 2004/18/EC irányelv 46. cikkének felel meg - az az ajánlattevő saját országának adott szakmai testületében való tagságot követeli meg, nem az ajánlatkérő ország kamarájában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés