TASZ: Nincs helye rendőröknek az iskolában

2013. augusztus 23. 10:56
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a folyamatos iskolai rendőri jelenlét nem csökkenti a drogfogyasztást és nem javítja a közbiztonságot, ellenben a társadalmi kirekesztés és egyenlőtlenség fokozása irányába hat és egyenes utat nyit az iskolából a börtönbe.

A civil jogvédő szervezet pénteken ezt annak kapcsán közölte közleményben, hogy száz bűnmegelőzési tanácsadó kezdi meg munkáját szeptembertől az ország 14 év feletti diákokat tanító iskoláiban. A TASZ sajnálatosnak tartja, hogy miközben az iskolai drogprevencióval foglalkozó civil szervezetek számára rendelkezésre álló pályázati források jelentősen csökkentek az elmúlt években, és a hátrányos helyzetű iskolákat célzó iskolai szociális munkási hálózat megszűnt, a kormányzat egy a pedagógus szakma által ellenzett tervre költi az adófizetők pénzét, ami rendészeti kérdést csinál az iskolai drogproblémákból.

A jogvédő szervezet emlékeztetett a magyarországi középiskolások körében 2011-ben végzett vizsgálat eredményére, amely szerint minden második 18 éves tanuló kipróbált már valamilyen tiltott szert, nagy többségük marihuánát. Az illegális szerfogyasztás tehát széles körben elterjedt tevékenység, ami nem kizárólag a problémás, hátrányos helyzetű diákokra és iskolákra jellemző. Álláspontjuk szerint a rendőröknek nincs mérlegelési joguk, ezért ha kábítószer-fogyasztás gyanúja merül fel, hivatalból kell büntetőeljárást indítaniuk, ez pedig a drogfogyasztó diákok tömeges kriminalizálását eredményezheti. Ez különösen káros hatással járhat azokban a hátrányos helyzetű iskolákban, amelyeket az iskolarendőri program célba vesz – áll a közleményben. A TASZ szerint félő, hogy az iskolarendőrség intézkedései aránytalanul súlyosan fogják érinteni a kisebbségi csoporthoz tartozó fiatalokat, így a romákat, fogyatékkal élőket, melegeket.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De, pl. a marihuánát legálissá tenni, és állami monopóliumban árusítani kis mennyiségben (ez utóbbiban mostanság lett tapasztalatunk). A statisztika kivirul, az állami bevételek nőnek, a bíróságok kicsit fellélegezhetnek, és lehet koncentrálni a kemény drogok üldözésére.

Jó, a rendőrök nem verhetik majd a mellüket 1 gramm marihuána megfogására, ez van.

Amúgy az egésznek sok értelme nincs, hisz aki általában drogot fogyaszt, az már otthonról hoz hozzá lelkidefektust, amit az iskola nem fog megoldani (elhanyagolt, de pénzes gyerkőc, etc.). Ez a szülők felelőssége kéne hogy legyen. Nem lesz.

Mai világban minden iskolába be kellene vezetni, hogy szülők a bejárati ajtónál lévő portáig mehetnek, pont. Biztonsági őr meg most már szinte minden iskolába jól jön, a problémázó szülő helyre rakása, és a 16 éves 5.-es terrorizálása miatt.

Nekem sajnos van közvetett tapasztalatom magán általános iskolából is, ahol azért lettek kitiltva az évzáróról a szülők, mert ott is neki álltak balhézni a tanárokkal, hogy fizet az iskoláért, akkor miért csak 4est kap a gyerek? (Mondjuk mert segghülye, neveletlen, és előbb jut eszébe a bébiszitter neve, mint az anyjáé)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés