Őstörténeti intézetet hozna létre a Jobbik

2013. július 14. 17:27
A magyarság őstörténetét kutató intézet felállítását szorgalmazza a Jobbik. Novák Előd, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-nek azt mondta: az őstörténeti intézet felállításának szükségességét már többször felvetették az Országgyűlésben, de önálló javaslatként is be fogják nyújtani, a legkésőbb a jövő évi költségvetés vitájában.

A politikus közölte: az intézet elsősorban a honfoglalást megelőző időszakot kutatná, így azt, hogy meddig mutatható ki akár genetikailag is a közös magyarságeredet. Hozzátette, az intézet felállításához és működtetéshez évi néhány tízmillió forint is elegendő lenne, azt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetéséből lehetne átcsoportosítani.

Novák Előd kitért arra, a magyarság őstörténetének kutatása terén nem történt változás ebben a kormányzati ciklusban sem, noha Szőcs Géza még kulturális államtitkárként genetikai kutatásokat tartott szükségesnek a magyarság eredetének megismerése céljából.

A Jobbik azt indítványozza, hogy az MTA Történettudományi Intézetének rovására, illetve akár a teljes állami támogatásának, illetve feladatkörének megvonásával egy önálló testület foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Az őstörténettel foglalkozó vitáknak az MTA nem tudott méltó keretet biztosítani, miként a kutatásoknak, esetleges expedícióknak sem – tette hozzá Novák Előd.

Nehezményezte azt is, hogy nem készülnek a honfoglalást megelőző időkről történelmi játékfilmek, és állami megemlékezések sincsenek. Álláspontja szerint azonban óriási társadalmi érdeklődés van a valódi őstörténet iránt, amelyre csak a Kurultáj és az Ősök napja eseményei keretében emlékeznek.

A jobbikos képviselő kisebb sikernek nevezte, hogy pártja javaslatára a finnugor rokon népek napjáról szóló országgyűlési határozat végül a finnugor nyelvrokonsággal rendelkező népek napja elnevezést kapta. Novák Előd azt mondta: a finnugor elmélet mára elavult, így attól elmozdult már a tudomány és a politika is.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Landeszmann Úr!

Hiába, a távollét egyre jobban koptatja az emlékezetetét. Tudja, a képen láthatja az Ön által bőgatyásnak, fütyülős barackpálinkásnak nevezett bunkó magyart. Ezek mi vagyunk, őseink viseletében, amire büszkék vagyunk. Mert nekünk vannak gyökereink...

A nyolc osztályosoknak nem osztottam lapot.

Az intézetet már régen fel kellett volna állítani, előbb, mint a már megszűnt, de a beolvadás árán azért továbbra is működő Habsburg Történeti Intézetet. Tudni kellett volna a sorrendiséget...

Akik most földjeinken uraskodnak, ujjukból szopott őstörténetekkel bizonygatják, igaza volt Trianonnak.Árpád népe csak visszatért ide, az ősök már azelőtt is itt voltak - lehet,Ázsiába innen indultak, és Attila is csak visszatért az ősök földjére - a Balkánon, ős piramisokban, rovásírásos leleteket találtak.

Ja, a kedvencem a Tom Lantos Intézet. Mennyibe is kerül nekünk adófizetőknek évente ???

Előd mindenhez ért, egy igazi polihisztor. Herman Ottó is csak pislogna.

Apropose, Szőcs Géza által beharangozott Julianus programból lett valami?

Egy korrekt, tudományos módszereket alkalmazó Intézet felállítását és működtetését elviselné a magyar költségvetés.

Esetleg rákerestél, a ráolvasás varázslással való gyógyítás. Vagy azt is tudsz?

Nagyon el vagy szállva magadtól miközben akadozgatsz a magyar szavakkal. Csak így tovább!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés