Egyiptom: a hadsereg átvette a hatalmat

2013. július 3. 18:45
Az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnököt a hadsereg elmozdította a hatalomból. A Legfelsőbb Bíróság elnöke lett az ideiglenes államfő, míg az alkotmányt felfüggesztették.

Egyiptom hadseregének több vezetője közös nyilatkozatban adott ultimátumot Mohamed Murszinak: ha nem mond le, akkor bevetik a hadsereget, hogy visszaállítsák a rendet az országban. Az ellenzék vezetője, Mohamed el-Baradei is a hadsereg beavatkozását sürgette.

Az ultimátum lejártát követően a hadsereg valóban mozgásba lendült: kiutazási tilalommal sújtotta Murszi elnököt és a kormánypárt, a Muszlim Testvériség vezetőségének több tagját is. Murszi maga Kairó külvárosában, egy ideiglenesen kialakított irodában végezte napi teendőit.

A kormány elmozdítását az az Abdel Fattah al-Sisi irányítja, akit maga Murszi emelt fel, és akivel már Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter is beszélt telefonon. Az eseményeket a kormány több különböző szerve is puccsként kommunikálta a külvilág felé.

Eközben százezrek gyűltek össze a kairói Tahrír téren az elnök lemondását követelve. Mohamed Murszi azt üzente az egyiptomiaknak, hogy tűrjék békésen a katonai puccsot, „ne használjanak erőszakot”. Az elnöki palotánál ezt követően több száz katona kezdett masírozni, öt katonai járművel körülvéve.

Frissítés: A Reuters úgy tudja, hogy Mohamed Murszi külvárosi ideiglenes barakkjait szögesdróttal kezdték elkeríteni a katonák. Eközben a hadsereg közleményben tagadta, hogy megtámadta volna Murszi szimpatizánsait — akik szintén tüntettek a napokban —, csupán biztosították a helyszínt.

Frissítés: A Mohamed el-Baradei által vezetett ellenzék, valamint keresztény és muszlim vallási vezetők közösen fogják elkészíteni a Murszi lemondatását követő időszakról szóló terveket. Az állami hírügynökség tudatta továbbá, hogy rövid átmeneti időszak következik, amelyet követően parlamenti és elnökválasztást is tartanak Egyiptomban.

Frissítés: Az Egyesült Államokat „nagyon aggasztja” az Egyiptomban kialakult helyzet – mondta szerdán az amerikai külügyi szóvivő. Jen Psaki kijelentette: az egyiptomi helyzet továbbra is „cseppfolyós”, és az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni, hogy Egyiptomban katonai puccs van-e folyamatban. „Továbbra is nagyon aggaszt bennünket az, amit a helyszínen látunk” – fogalmazott Psaki.

Frissítés: Az egyiptomi állami tulajdonban lévő Al-Ahram című újság elnökségi forrásra hivatkozva közölte: a hadsereg helyi idő szerint hét órakor tudatta Murszival, hogy többé már nem Egyiptom elnöke.

Frissítés: Abdel Fattah el-Sisi tábornok hivatalosan is bejelentette, hogy Mohammed Morszit megfosztották hatalmától. Az államfői tisztséget ideiglenesen a Legfelsőbb Bíróság elnöke veszi át, az alkotmányt pedig felfüggesztik – írja az RT.

A tábornok elmondta: „A hadsereg »útiterve« szerint felfüggesztjük az alkotmány, majd mihamarabb parlamenti választásokat tartunk”. Összehívott egy bizottságot – amelyben fiatal tüntetők is helyet kapnak –, amely felülvizsgálja az alkotmányt.

Az elnök tegnapi beszéde nem találkozott a tömegek igényeivel, így szükség volt arra, hogy a hadsereg konzultáljon a fontos politikai és társadalmi szereplőkkel – pártok kizárása nélkül. Itt a résztvevők megegyeztek egy »útitervről«. Ez olyan kezdeti intézkedéseket tartalmaz, amelyek koherens egyiptomi társadalmat teremtenek anélkül, hogy bármilyen politikai pártot kizárnának a folyamatból, és véget vet államunk megosztottságának” – mondta a tábornok.

Bejelentését követően tűzijátékokat gyújtott a tömeg a kairói Tahrír téren.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Éljen az arab tavasz/facebook forradalom - ugye kedves távolba merengő européer barátaim?

Nem először... Nasszer és Szadat is katonatisztek voltak.

Úgy érzem, hogy Egyiptom egyik legnagyobb baja a túlnépesedés, azzal meg nehéz mit kezdeni. Egyáltalában nem zárnám ki a katonai diktaturát, legalábbis egy bizonyos ideig, mert akkor biztonságossá tudnák tenni a számukra létfontosságú turizmust. Most alig mer valaki oda vagy Sziriába utazni.

A kormánypártot "Muszlim Testvériségnek" nevezik, úgyhogy elég egyértelmű...

Az amerikai védelmi miniszter már telefonon egyeztetett a puccsistákkal...Talán már Hende Csaba is vonalban van és utasításokat ad...No de ne bántsuk a demokrata amerikaiakat. Elég ha Nógrádi György teszi, tette ma is egy rádió adásban. Éppen most néztem , hogy miként értékelte a helyzetet az ATV híradójában, tehát nem egy jobboldali személyiség.

Nógrádi ma arról beszélt ironikusan, hogy az amik célzottan bombázták Szerbiát, csak azt rombolták le, amit azután ők maguk építhettek fel.Az újjáépítés tejfölét ugyanis ők nyalták le, mi is eménykedtünk a taszári légi bázis átadása okán, de hát nem kaptunk semmit sem a tortából. Azaz ma a világban semmi sem történik véletlenül, s különösen nem amerikai tervek, szándékok, beavatkozás nélkül.

A katonák, lásd Görögország, Törökország, Egyiptom, Pakisztán mindenütt az USA kiszolgálói, vazallusai. A kottát Washingtonban szerkesztették ezúttal is.

Mi birkák meg örülhetünk, hogy bennünket még nem küldenek a vágóhídra. Bár Orbán megbuktatásán erősen dolgoznak, nem lepne meg, ha itt is utcai zavargások kezdődnének ballib szervezésben, bocsánat, kivitelezésben...

Ez most egy amerikai fizetett hirdetés akar lenni?

Megint Nógrádi György, jobboldalinak aligha mondható elemzőre vagyok kénytelen utalni. Értékelése szerint az USA még nem vonult ki sehonnan sem, minden lényeges régióban érdemi a jelenléte, a harcot Izraellel vívja.

Nógrádi szerint Izrael kirobbantja a térségi konfliktusokat abban a meggyőződésben, biztos tudatban, hogy az USA egyre jobban képtelen a konfliktusok kezelésére, s ekkor léphet be stabilizáló faktorként Izrael. Az Ön értékelése már leírta az USA-t, de Nógrádi még nem, s magam sem tenném ezt, de a folyamatot Ön is jól látja, az USA válságkezelő képességei egyre jobban beszűkülnek, s Izrael mögött másodhegedűssé fog válni, különösen az arab régióban.

Nekem az erről az egészről egy régi klasszikus punk szám jutott az eszembe:

"..Közép-kelet lángol, fogynak az arabok, üvölt a sok állat, uralkodni akarok!.."

Elit osztag-Irak Irán

http://www.youtube.com/watch?v..

végre...

ne nevezzük öket iszlamistáknak, mert semmi közük nem volt hozzá..a báb kormány ment, jöhet talán valami jobb...

persze :D köszönjóük...ülj le egyes

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés