Rajcsányi: Sólyom nem írta volna alá a földtörvényt

2013. július 2. 9:52
Áder János aláírta a házszabályellenesen elfogadott földtörvényt. Mi ezzel a probléma, és mi a baja az ellenzéknek a földtörvénnyel?

Az ATV Híróra című műsorában Rajcsányi Gellért, a Mandiner főszerkesztő–helyettese, illetve Böcskei Balázs az Idea Intézet igazgatója beszélgetett a földtörvényről és annak érvényességéről. A földtörvényt házszabályellenesen fogadták el. „Pont ez a formai kritérium, ami miatt ezt a törvényt Áder visszaküldhette volna az országgyűlés elé” – mondta el Böcskei, majd elmondta, hogy Áder szerint a „rendetlenségből nem lesz rend” és ezért írhatta alá a törvényt. Böcskei szerint a köztársasági elnök nem akarta, hogy ez a performansz újra előforduljon.

A mostani obstrukcióban az ellenzékiek csak kiscicaként viselkedtek a 100 évvel korábbi honatyáinkhoz képest – mondta Rajcsányi, aki szerint Sólyom László ebben az esetben függetlenítette volna magát a helyzettől, és jogászi szemmel nézte volna meg a törvényt, hogy az érvényes-e. Rajcsányi szerint politikailag meg lehet magyarázni, miért írta alá Áder a törvényt, de a korábbi államfő másként járt volna el.

A műsorvezetőnő elmondta, hogy a Jobbik azért kritizálja a törvényt, mert az nem akadályozza meg a külföldiek földszerzését. Böcskei szerint a Jobbik problémája inkább politikai hívószó, míg a többi ellenzéki párt azért bírál, mert nem rendezi a jelenlegi nagybirtokosi szerkezet kérdését.

A Mandiner főszerkesztő-helyettese elmondta: mivel Magyarország az Európai Unió tagja, és nem szándékozunk kilépni – különben is „mi lenne Magyarországgal az uniós pénzek nélkül, végképp leállna minden” –  nem lehet megtiltani a külföldiek földszerzését. A törvény nagyon szigorú szabályokhoz köti – a többi uniós országhoz hasonlóan – hogy ki vásárolhat földet külföldiként. Aki ezeket teljesíti, tárt karokkal kellene fogadnunk, hiszen segíti a magyar vidék fejlődést – vélekedett Rajcsányi Gellért.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés