Tizenegyedszer szervezték meg az Élet Menetét

2013. április 21. 18:08
Az Élet Menete Alapítvány tizenegyedik alkalommal tartott felvonulása a Képviselői Irodaháztól a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig vezet.

A sófár jelére sok ezer ember, köztük Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője, Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Cserháti Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott tagja továbbá Ilan Mor izraeli és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet résztvételével a Margit híd pesti hídfőjétől indult el vasárnap az Élet menete felvonulása a fővárosban. A menettel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek.

Bandi László, az alapítvány kuratóriumának tagja a menet indulása előtt azt mondta: „fontos cél, hogy megtanítsuk a holokauszt leckéit a jövő generációinak”.

Frissítés: Megérkezett a Dráva utcához, a megemlékezés színhelyére az Élet menete vasárnap a fővárosban. A menet kapcsán Bándi kiemelte: „mivel az antirasszizmus újra rendkívül aktuális és sürgetően fontos Magyarországon, az Élet menetének kardinális súlya van 2013-ban is”. A Margit híd pesti hídfőjénél a menet indulásakor néhány ember kifeszített egy molinót, amelyen – egy Petőfi Sándor-vers részletét felhasználva azt üzenték Simon Peresznek, Izrael elnökének: „Foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat”. A tömeg „Nácik haza!” felkiáltással és füttyel jelezte nemtetszését, kisebb dulakodás is kialakult, majd a rendőrök eltávolíttatták a feliratot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Kovács Viktória az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy három embert igazoltattak. A menetben magyar, izraeli, EU-s és Carl Lutz svájci embermentőre emlékezve svájci zászlókat lengettek, valamint az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem molinóját is vitték.

Frissítés: Az erősödő antiszemitizmus, rasszizmus és kirekesztés elleni fellépésre szólítottak fel „minden demokratikusan gondolkodó embert” az Élet menete rendezvényén felszólaló hazai és külföldi szónokok vasárnap Budapesten.

Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija – köszöntve az általa több tízezresre becsült tömeget azt mondta: nem lehet engedni, hogy a rasszizmusnak teret engedjenek, ez ellen a civil társadalomnak fel kell lépnie. Külföldi diplomaták és állami vezetők a színpadon felszólalva, illetve videoüzenetben az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták, arra figyelmeztetve, hogy a vészkorszak borzalmai soha többé nem fordulhatnak elő.

Összesen 240 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt azért árulja már el nekem valaki, hogy izraeli zászló mi a fenét keresett a menetben????
Ezek a szegény emberek magyar állampolgárok voltak!!
Izraeli zászlót Izraelben tessék lobogtatni!!!

Aljas, szemtelen vagy!!!!
Szégyeld magad!!!!
Vagy ott sem voltál, vagy gyorsan megléptél, de pofázni azt tudsz!

Azok a zsidók magyar emberek voltak.
Akik emberi módon emlékeztünk, szintén magyarok vagyunk.
Én ott voltam, bár Fidesz szavazó vagyok, nem párt szimpatizásként.
Politikát félretéve, emberként.

Szerinted ha magyar emberekről emlékeznek meg, akkor milyet kell??

Tehát szerinted ők nem magyar emberek voltak...

Már ne haragudj, de ez hogy jön ide???:

"Izrael állama több millió embernek ad otthont. Jól prosperáló, demokratikus ország, gazdasági felemelkedése példaértékű. Ez évtől pl. a gázt is elkezdték kitermelni ... aprópó, lehet, hogy pár év múlva az országok Izraelhez mennek, hogy "Adj gázt"? :)"
Amúgy az izraeli demokráciáról szerintem sok palesztin tudna mesélni.

Ami pedig a svéd és a svájci zászlót illeti ez teljesen érthető, hiszen svéd és svájci állampolgár mentett meg magyar(!!) zsidó embereket.
De Izrael akkor még sehol nem volt, tehát az izraeli zászlónak semmi keresnivalója nincs ezen a megemlékezésen.

jaj hagyjál már a szir izékkel...nem akartak azok semmit vele, most is meglepő módon interterroristák támadják a szir lakosságot... olvasgass egy kicsit, de ne nyugati újságokat..

tömegesen rombolják le a keresztény templomokat, nem a szirek, hanem a nagy ellenállók, az iszalmisták, amcsi pénzzel megtámogatva

Csak azért léptem be, hogy erre adjak egy pluszt.

sziria az volt...meg a 3. legbiztonságosabb ország...most már templomjai sincsenek

kiszolgáltatott helyzetben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés