TASZ: Szabálytalan volt a rendőrség eljárása a székházfoglalók ügyében

2013. március 29. 19:54
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint szabálytalan volt a rendőrség eljárása, amikor pénteken idézés nélkül előállított két, a Fidesz-székház udvarának március 7-ei elfoglalásában részt vevő tüntetőt. A jogvédő szervezet ügyvédei vállalták a fiatalok jogi képviseletét.
A TASZ és a gyanúsítottak közös, pénteki sajtótájékoztatóján, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón részt vevő három fiatal közölte: a rendőrség négy demonstrálót keresett fel péntek reggel, közülük ketten otthon tartózkodtak, ketten nem. Akik otthon voltak, azokat előállították, és csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt kihallgatásra vitték. Egy fiatal tett vallomást péntek reggel.
 
Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője elmondta: álláspontjuk szerint a rendőrségi törvény nem biztosít lehetőséget arra, hogy ismert lakcím esetén, egy ilyen, nem nagy tárgyi súlyú büntetőügyben a lakhelyéről állítsanak elő valakit. „Ilyen esetben a szabályos eljárás az lett volna, hogy kiküldenek egy idézést, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az illető felkészüljön a kihallgatására, és gondoskodjon a védelméről” – hangsúlyozta.
 
Kijelentette: a TASZ elvállalja az összes fiatal jogi védelmét, akik ellen eljárás indult a Fidesz-székház udvarának március 7-ei elfoglalása miatt. Mint mondta, álláspontjuk szerint a polgári engedetlenségi akció során ha formálisan meg is valósult valamilyen bűncselekmény – például garázdaság –, az akkor sem tekinthető társadalomra veszélyes cselekménynek. „A székházfoglalók magatartása nem volt kirívóan közösségellenes, részükről nem volt erőszak, tehát indokolatlan bármiféle büntetőjogi felelősségre vonás” – hangsúlyozta Pelle Andrea. A péntek reggeli előállításokat demonstratív lépésnek nevezve hozzáfűzte: bíznak benne, hogy „a fiatalok megfélemlítését célzó eljárás” helyett a jövőben szabályosan, idézéseket fognak küldeni.
 
Vámos Péter, az egyik székházfoglaló elmondta: három civil ruhás rendőr kereste fel reggel, de sem azt, hogy milyen ügyben, sem azt, hogy milyen gyanúval indult ellene eljárás, akkor még nem közölték. Kérdésére, hogy miért nem küldtek idézést, azt válaszolták: a nyomozás érdekei így kívánták – fűzte hozzá.
 
Oláh Kata, a székház udvarán történt demonstráció másik résztvevője arról beszélt: az alkotmányos jogállam, a demokrácia védelmében tüntettek békésen, erőszakmentesen, és úgy gondolja, a csoportos garázdaság bűncselekményt nem követték el. Ennek ellenére vállalnak minden jogi következményt – hangsúlyozta.
 
Oláh Kata és a sajtótájékoztatón megjelent harmadik székházfoglaló, Misetics Bálint – akiket péntek reggel nem találtak otthon a rendőrök – ezután Pelle Andreával együtt jelentkezett a BRFK épületében, hogy később nyomozók felvegyék vallomásukat.

 

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom megcsörrent a rendőrségen a régi jó K vonal, és közölték, hogy államérdek és azonnal lépni kell mert Bástya elvtárs már szart ér, senki nem akarja meggyilkolni, de azután szóltak, hogy a II. részben akarják majd meggyilkolni így a Fekete Pobeda elindult...

Idézés???

Válaszok:
Laibach | 2013. március 29. 20:05

Gondolom megcsörrent a rendőrségen a régi jó K vonal, és közölték, hogy államérdek és azonnal lépni kell mert Bástya elvtárs már szart ér, senki nem akarja meggyilkolni, de azután szóltak, hogy a II. részben akarják majd meggyilkolni így a Fekete Pobeda elindult...

Idézés???

Érted jöttünk, nem ellened elvtárs!

Válaszok:
Laibach | 2013. március 29. 20:08
Laibach | 2013. március 29. 20:21

Tegyük, hozzá ha valahova "betörünk" - pl. fidesz székház - azt sem lehet büntetlenül hagyni. Viszont vannak eljárásjogi szabályok.

Válaszok:
hátakkor | 2013. március 29. 22:01

Tegyük, hozzá ha valahova "betörünk" - pl. fidesz székház - azt sem lehet büntetlenül hagyni. Viszont vannak eljárásjogi szabályok.

jah diktatura nem, ha a rendőr politikai inditásból nem dolgozik :D

Teljesen igazad van. Ott helyben kellett volna azonnal intézkedni, elfogni és előállítani őket.

Legközelebb kiránduljanak az USA nagykövetség felé és oda próbáljanak betörni. Kíváncsi vagyok mi lenne..

Válaszok:
hátakkor | 2013. március 29. 21:09

Gondolom, hogy akkor is a K vonalas politikai utasítást várták, hogy mit is tegyenek. Elfelejtették, hogy létezik szolgálati szabályzat, ami szerint nekik intézkedni kellett volna.

„Ilyen esetben a szabályos eljárás az lett volna, hogy kiküldenek egy idézést, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az illető felkészüljön a kihallgatására, és gondoskodjon a védelméről”
A felkészülést a behatolás előtt megkezdték. Nem kirivóan közösségellenesen páran betörnek a TASZ irodába , jó?
Van, hogy vki betör vhova, de legalább nem a jogállamra hivatkozik. Kedves TASZ és házfoglalók! Ez nektek a jogállam?

Válaszok:
packó | 2013. március 29. 21:14

USA követség második védelmi betontömbjénél lepuffantják az ilyen izgágáját, és nem vaniliás sütivel..

Ezt vehetjük úgy, mint amikor Kádár elvtárs kért segítséget az oroszoktól?

Vagy inkább úgy, mint amikor a Varsói Szerződés katonái mentek látogatóba Csehszlovákiába?

Szóval mi köze van ezeknek ahhoz, hogy mi történik nálunk? Szarban vannak a cimboráik, a magyar társadalom nem támogatja őket, eddig értem, de ez a mi belügyünk.

A választók őket is leszarják, ez ugye most is látszott, mondjuk Szentendrén, Dunakeszin, de még a cigány többségű Tiszabőn is.

Akkor most kik ellen akarnak ezek a külföldi akárkik fellépni? A kormányra szavazók ellen?

Viszketni kezd a tenyerem ekkora pofátlanság láttán. Demokraták, európai értékek? Ezt jelentik ezek amaszlagok?

A Pelle Andrea úgy tesz, mintha nem ismerné a Be. idézésre vonatkozó szabályait.
hazudik a ribanc.

Kedves TASZ, csak időrendi sorrendben, mennyire volt szabályos a székházfoglalás? csak úgy demokratikusan, jogállamilag, a szabadság jegyében. Húsvét után mondjuk a Debreceni Loki "hallgatói hálozata" tör be a TASZ irodába, hm?

TASZ, Kiemelt támogatók:
Open Society Institute
Common Sense for Drug Policy
Concorde Értékpapír Zrt.
Media Legal Defence Initiative
ERSTE Foundation
Kiemelt Pártolóink:
Hettyey János
Bozsoki Péter
Felcsuti Péter

tasz.hu:
A TASZ javaslatai:

- ha polgári engedetlenség céljából törvénysértésre készültök, előzetesen tájékozódjatok a várható joghátrányokról;

- törekedjetek arra, hogy a törvénysértés ne legyen aránytalanul nagyobb a kifogásolt jogtalanságnál;

- próbáljátok a nyilvánosság számára világosan megfogalmazni, mi a polgári engedetlenség indoka;

- ha lehetséges, ne akadályozzátok a szükségesnél jobban a közintézmények működését;

- őrizzétek meg az engedetlenség békés jellegét, és kerüljétek az ellenszegülést a rendőri vagy más hatósági intézkedéssel szemben.

23???? Van az több is Népszava. Alapítva mikor is????

Viszont ez az egész székházas jobb és balos+ rendőrséges bénázás lenyomata a mai Magyarországnak. Valóság show.

én vágom. "vidéken" nem is tudnak ezekről a kis belvárosi anarchistákról. Mikor hozza a postás a nyugdíjat és hol mennyiért mit lehet érte bevásárolni?

eljárásjogban benne van, hogy kopogtatunk a bűnőző ajtaján?

Válaszok:
Laibach | 2013. március 29. 22:14

Hú de be van tépve a kiscsaj!

Nem elvégre, arra van a TEK. Nem is értem, hogy miért nem robbantották rájuk az ajtót, azt követően meg miért nem dobtak be fény és hanggránátokat. Megmagyarázhatatlan az is, hogy a hóviharban bevetették a páncélozott BTR-reket most meg nem.

Komolyra fordítva a szót vicc az egész, nem ezen kellene egyik oldalnak sem rugózni, hanem mint ahogy Viktus társunk is írta le kellene látogatni vidékre és megtapasztalni a vidéki magyar lakosság jelentős részének "zombisodását".

Olga néni viszi a kötelezőt, de arcán azért ott van, h hú , ha az én lányom lenne az Oláh Kata.. Negyedszer hívnak be ilyen sirályként szálló anarchistát és semmi értékelhetőt nem tudnak a szájukba adni. Nagy a baj az látszik. Olga néni visszasírja a drogfutárossal készült beszélgetéseit. Látja sztem, h a végfelhasználó még neki is használhatatlan egy kérdés-feleletre. Magyarország nagy szerencséje, hogy kb. az Astoriánál tovább nem hat ki a hatókörük. Az ATV-nek meg külön gratula! Na EZT szavazták le 2010-ben, de qrvára!

Vannak az országban szent tehenek ez tény.

Válaszok:
Laibach | 2013. március 29. 23:22

Strukturális reformokat miattuk nem is mer senki csinálni, mert menne a levesbe. Ők az Állam az államban.

Nem vagyunk sem Bajnai sem a Fidesz mellet, legalábbis a többség akik az ismeretségi körömben vannak.

Megdolgoztak, ezt nem is vitatja senki. Viszont azt már eléggé, hogy minden rájuk van kihegyezve. Lényegében ők a királycsinálók. Rajtuk áll vagy bukik, hogy ki nyer ma - játék és muzsika 10 percben - .

Kádár anno jó beidomította a mostani nyugdíjasok jelentős részét. Nem nagyon kell őket terelgetni.

Olyat se nagyon lehet látni, hogy az egykori pénzügyminisztérium kisz alapszervezetének munkatársai azóta is zavartalanul irányítják a magyar gazdaságot. Jobb és bal? ugyan már. Régi haverok, munkatársak.

Olyat se nagyon lehet látni, hogy az egykori pénzügyminisztérium kisz alapszervezetének munkatársai azóta is zavartalanul irányítják a magyar gazdaságot. Jobb és bal? ugyan már. Régi haverok, munkatársak.

tudtommal a rendőr nem mehet be a lakásodba, ha nincs házkutatása és/vagy elfogatóparancsa?

és ez is,...guglit nem ismered...

inkább maradtál volna csendben


http://www.jogiforum.hu/hirek/..

Nemcsak ez, hanem a német tv-ben bemutatott rajzfilm, Lendvay film, ez a német "értelmiségi" felhívás, mind mind szavazókat hoz a Fidesznek.
Majd azután meg csalást fognak emlegetni.

látom nem sikerült értelmezni, keress rá a taszra milyet ordított 2006-ban

tegnap volt a tárgyalás?

Miért, a székházfoglaló szabályosan törtek-zúztak?

mi bajod van a tasszal? orditott az mszpre is, most a fideszre,, ez most zavar?

akkro miért volt ott a rendőr :D milyen jogalapja volt?

tegnapra szólt az idézés...még mindig ez a kérdés, vagy a rendőrség ettől függetlenül kereste fel őket?

"...aki más házába tör, majd onnan kilökik és közben kezét lábát töri, magára vessen". Így is történhetett volna. Werbőczy Tripartituma már nem érvényes, de miért kell felháborodni egy kis rendőrségi ejnye-bejnye miatt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés